Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Buddy lezen: Enkeltje Ierland - Charlotte De Monchy

op 01 juli 2017 door

Ook deze eerste zaterdag in juli staat er weer een leuke buddyread voor jullie klaar! Deze keer lazen Nathalie en Janneke samen Enkeltje Ierland van Charlotte DeMonchy. Janneke was er nog niet aan toegekomen om het tweede boek van deze Nederlandse Feelgoodauteur te lezen en Nathalie leest graag boeken van Ierse schrijvers en boeken die zich in Ierland af spelen. Genoeg redenen dus om snel te beginnen aan Enkeltje Ierland. Lees je mee wat ze ervan vonden?

Samenvatting:

Lisa is naar Ierland verhuisd om in een dorpje dierenarts te zijn. Ze mist Amsterdam, maar wil niet terug. Ze is bang, aangezien er weinig leuke mannen wonen, dat ze hier single oud zal worden.

En dan is er William, van wie ze een huisje huurt. Zijn ouders zijn overleden en om het enorme familielandgoed te kunnen erven moet hij zich eerst verloven. Hij probeert Lisa te overtuigen om haar verloofde te spelen, zodat hij geld vrij krijgt om het landhuis op te kunnen knappen. Maar Lisa kan William wel schieten. Ze vindt hem maar irritant en verwend.

Nathalie:

Leuk Janneke dat we samen Enkeltje Ierland lezen. Ik heb een zwak voor Ierse schrijvers, maar een Nederlandse schrijver die over Ierland schrijft, daar wil ik uiteraard ook van lezen.
Ik zit al meteen in het verhaal en leer Dierenarts Lisa kennen als iemand die haar leventje in Amsterdam en haar beste vriendin daar mist, maar ze wil niet meer terug. Ze wil het Ierse dorpje Brentwood waar ze nu woont een kans geven.
Het zijn korte hoofdstukjes en daardoor leest het verhaal tot nu toe lekker vlot. Er wordt vanuit twee perspectieven gesproken, Lisa, en Kathy, wat ook fijn leest.  Ik ben na één dag al op één derde.

Janneke:

Heel erg leuk Nathalie! Dit boek stond al een tijdje op mijn lijstje en vind het heel erg leuk om samen met jou te gaan lezen. Ik ben vorig jaar voor het eerst in Ierland geweest en ik heb ook best wel wat gelezen over de geschiedenis van Ierland. Waaronder de boeken van Frank McCourt. 

Maar je hebt helemaal gelijk. Ik zat ook meteen helemaal in het verhaal. De prettige korte hoofdstukken vielen mij ook op. Die zorgen ervoor dat je door het verhaal heen vliegt en betrokken blijft bij alle personages. Ik ga denk ik iets langzamer dan jij, maar ben nu ook ongeveer op een derde en ben ook onder de indruk van de goed geschreven, realistische dialogen. Vooral de gesprekken tussen Tess en Lisa over skype vind ik hilarisch! Ik kan niet wachten om verder te lezen. Wat me nog niet helemaal duidelijk is, is waarom ze niet meer terug wil naar Amsterdam en heel graag daar wil blijven, terwijl ze toch Nederland ook mist. Misschien kom ik er vanavond tijdens het lezen achter. 

Nathalie:

Het boek blijft lekker vlot doorlezen en inderdaad, die skype gesprekken, mooi beeldend uitgeschreven. Af en toe vind ik de dialogen iets te lang gaan duren, maar dat zal denk iets persoonlijks zijn. Lisa en William zijn wel lekker sarcastisch in hun gesprekken met elkaar en bezorgen me af en toe een grijns op mijn gezicht.

Ik ben nu op tweederde en vind het jammer dat van de twee perspectieven tot nu toe voornamelijk Lisa aan het woord is, Cathy komt niet heel veel aan het woord. En ik vind het raar dat Lisa aan de ene kant moeilijk doet over William en bozig is, maar wel om hem heen blijft draaien en zich veel te gemakkelijk laat omturnen. Daar had voor mij iets meer overtuigingskracht in mogen zitten.

Maar ik ga weer lekker verder lezen, want ik wil blijven doorlezen in dit boek en ik ben heel benieuwd hoe het boek jou verder bevalt.

Janneke:

Nou ik ben het wel met je eens nu ik wat verder in het boek ben. De dialogen zijn soms iets aan de lange kant en ik raak soms de draad kwijt wie wat zegt. Maar het zijn wel heerlijke spontene, sarcastische gesprekken inderdaad. Ik hoop ook wat meer over William te weten te komen. Tot nu toe is hij een vrij gesloten personage, waar weinig uitkomt. Maar daar heeft Lisa ook moeite mee dus volgens mij gaan we daar nog wel achter komen. 

Ik ga ook lekker verder met lezen! Ik vind het trouwens wel heel leuk dat het verhaal zich in Ierland afspeelt. Is echt weer eens wat anders, vind je niet?

Nathalie:

Ierland is een mooie setting. Brentwood lijkt me een knus dorpje.
Valt het jou ook op dat er in Blentwood wel héél veel koeien worden geboren door een keizersnede?

Het boek is uit. Ik vind dat Cathy te weinig aan het woord is geweest en dat alles haar wel heel gemakkelijk komt aanwaaien. Dit stukje verhaalijn had van mij iets langer mogen zijn.

Al in al is het een leuk boek om tussendoor te lezen, het is vlot geschreven met lekker korte hoofdstukjes.

Janneke:

Nou je het zegt! Er worden inderdaad heel veel kalfjes geboren door een keizersnede. Het waren voornamelijk steeds dezelfde handelingen als dierenarts die werden beschreven, maar het irriteerde me niet want ik wilde maar weten hoe het afliep met Lisa en William. 

En ik heb het boek ook uit. Cathy kwam zeker weinig aan het woord, maar ik vond de plottwist in haar verhaallijn wel verrassend. Verder was het wel heel voorspelbaar, maar wel heerlijk om te lezen. Inderdaad de korte hoofdstukken en de pittige dialogen zorgden bij mij voor een hele fijne leeservaring! 

Ben je benieuwd naar onze recensie? Hier lees je wat Nathalie er van vond en hier hoe Janneke het boek beoordeelde.

Hou onze spot in de gaten want binnenkort lees je hier een interview met Charlotte DeMonchy!



Reacties op: Buddy lezen: Enkeltje Ierland - Charlotte De Monchy

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Charlotte de Monchy

Charlotte de Monchy

Charlotte de Monchy (1979) studeerde communicatiewetenschap aan de UvA. Ze schri...