buddy read challenge #9 Daphne en Renate

op 17 mei 2018 door

Toen wij de oproep deden voor onze volgers om samen met ons een buddy read te doen, kon Hebban redacteur Daphne natuurlijk niet achterblijven. Samen kozen wij voor Bijna echt gebeurd van Liane Moriarty.

282f61af535b779f376e871e5986e34d.jpg

95106805bef3de074138d21f2f23e79b.pngOver Daphne:
Wat leuk dat ik mee mag doen aan dit artikel! Ik lees jullie buddyreads altijd met veel plezier en voel me dan ook vereerd dat ik eens mag aanschuiven. Hoewel ik wat meer literatuur dan feelgood lees, vind ik de boeken van Liane Moriarty altijd zo fijn! Tijdens mijn laatste lange vakanties nam ik steeds een roman van haar mee. Het geheim van mijn man las ik in Indonesië en Grote kleine leugens in Sri Lanka. Bij thuiskomst heb ik Bijna echt gebeurd direct besteld. Ik kijk ernaar uit om onze leeservaringen over dit boek uit te wisselen, Renate!


Korte samenvatting:
Sam en Clementine hebben een mooi, maar druk leven: twee jonge dochters, een verantwoordelijke baan voor Sam en de hectiek van een belangrijke auditie voor Clementine, die celliste is. Van jongs af aan is Clementine bevriend met Erika. Een enkele blik tussen hen kan een complete conversatie vervangen. Maar hun vriendschap is gecompliceerd.

Als Clementine en Sam op bezoek gaan bij Erika en haar man Oliver, en hun buren iedereen onverwachts uitnodigen voor een barbecue, zegt Clementine dan ook snel ja. Het gezelschap van de levenslustige buren lijkt haar een welkome afleiding.

Twee maanden later vragen Clementine en Sam zich steeds weer af: wat als we nooit naar die barbecue waren gegaan?

Renate: 
Leuk Daphne, dat ik deze met jou ga lezen, heb jij al meer van Liane Moriarty gelezen? Ik heb wel de serie Big Little Lies gezien op tv maar toen wist ik nog niet dat dit van een boek was. Ben dus eigenlijk erg benieuwd naar dit boek.

Daphne: 
Ja heel leuk dat ik eens mag aanhaken bij een Buddyread. Van Liane Moriarty las ik eerder al Het geheim van mijn man en Grote kleine leugens. Beide boeken verslond ik tijdens fijne vakanties in Azië en bij thuiskomst na de laatste vakantie heb ik meteen ook Bijna echt gebeurd besteld. Meer Moriarty wilde ik! De tv-serie Big Little Lies heb ik volkomen gemist, wie weet kan ik die alsnog eens gaan kijken. Las jij al meer boeken van deze schrijfster? Wat trekt je zo aan in haar boeken?

Renate:
Ik was eigenlijk heel benieuwd geworden naar haar boeken, door de tv serie, maar moet eerlijk zeggen dat ik de covers van haar boeken ook heel mooi vind, die maken nieuwsgierig. Toen ik jouw oproep zag om dit boek te gaan lezen, wist ik 'ja dat wil ik'. Maar jij bent een echte Moriarty fan dus? Ik moest wel even wennen aan haar manier van schrijven, je weet namelijk dat er iets is gebeurd, maar door de flashbacks kom je daar niet heel snel achter, wordt best rustig opgebouwd. Wat vind jij van haar stijl?

Daphne: 
Die covers zijn inderdaad erg mooi en uitnodigend. Een echte fan wil ik mezelf niet noemen, maar ik vind Moriarty’s schrijfstijl wel heel fijn. Wat ik sterk aan haar boeken vind is dat ze zowel een hoog feelgood als spanning-gehalte hebben. Ze werkt echt naar een climax toe, waardoor je maar door blijft lezen. Al vond ik de spanning in de twee eerdere boeken die ik van haar las wat groter dan in Bijna echt gebeurd. Die miste ik hier een beetje… 

Jij hebt de roman best snel uitgelezen, wat hield jou zo aan het boek gekluisterd? (Zonder te spoileren natuurlijk…) 

Renate:
Dan moet ik die ook maar een keer gaan lezen, was daar ook al benieuwd naar. Boek was inderdaad snel uit, moet ook zeggen dat het deels kwam omdat ik een week met mijn been omhoog moest zitten, maar zelfs toen ik al een beetje kon lopen, las ik graag verder in het boek.
Wilde eigenlijk gewoon weten wat er tussen Erika en Clementine was gebeurd, maar ook wat de barbecue daar dan weer mee te maken had.
Wilde gewoon weten hoe het zat, maar vond zowel Erika als Clementine geen leuke personages eigenlijk, vond de buren van Erika veel leuker. Hoe vond jij dat?

Daphne:
Oja wat een pech dat je een week omhoog moest zitten met je been! Maar wel goed voor je leesuren! De spanning tussen Erika en Clementine heeft Moriarty erg goed beschreven vind ik, die voel je vanaf het begin. Wel vond ik dat iets te snel duidelijk werd wat er tijdens de barbecue is gebeurd. Later maken bepaalde details die gebeurtenis nog wel wat spannender, maar zoals ik al zei had de climax nog wel wat opgebouwd en uitgesteld mogen worden. Erika en Clementine zijn inderdaad niet zulke sympathieke personages, maar ik kon me wel goed in ze verplaatsen. Zag ze heel duidelijk voor me, zowel qua uiterlijk als qua karakter. Hetzelfde geldt voor de buren van Erika ja, Tiffany en Vid. Die kwamen met hun ‘over the top’ karakters ook helemaal tot leven. Dat is dan weer te danken aan de beeldende schrijfstijl van Liane Moriarty. Wat denk jij dat de belangrijkste boodschap of het belangrijkste thema van dit verhaal is?

Renate:
Ben altijd zo slecht in boodschappen uit een boek halen, maar in dit geval denk ik dat als ze altijd eerlijk waren geweest, hun vriendschap wel een stuk leuker geweest was. 'Vriendschap is een illusie' van Het Goede Doel, daar moest ik tijdens het lezen steeds aan denken, maar weet niet of ik dan al te veel prijsgeef. De manier hoe zij de karakters neerzet, is wel een prettige manier, ondanks dat ze echt over de top zijn, herken je in ieder personage wel iets. Dit boek smaakt in ieder geval naar meer Liane Moriarty!

Daphne:
Ja ik denk dat je daarmee wel de spijker op z’n kop slaat. Voor buitenstaanders lijken Erika en Clementine misschien goede vriendinnen, maar er sluimert zoveel binnen die vriendschap… Maar daar gaan we natuurlijk niet te veel over verklappen. Ook voor mij smaakt dit boek naar meer. Gelukkig is de nieuwe  Moriarty, Wat Alice vergat er al. Die ga ik sowieso lezen!

Zoals jullie hierboven al gelezen hebben, hebben wij beiden genoten van dit boek en kunnen we niet wachten om de nieuwe Liane Moriarty te gaan lezen! Hebben jullie al iets van haar gelezen?


Reacties op: buddy read challenge #9 Daphne en Renate

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Liane Moriarty

Liane Moriarty

Liane Moriarty groeide op in Sydney als oudste van zes kinderen, onder wie jeugdboekenschrijfster Jaclyn Moriarty. Ze woont nog steeds in Sydney, met haar gezin. Na vier redelijk succesvolle romans ve...