Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Buddy read: Hallo liefde - Petra Vollinga

op 12 september 2018 door

Tijdens het Feelgood event bij de Boekerij in Amsterdam kochten Renate en Marieke beiden het boek Hallo liefde van Petra Vollinga en lieten het signeren. De foto’s kwamen in de speciale graphic novel die Helma maakte van die dag, en zij liet ons zeggen dat we er ook een buddy read mee gingen doen. Tja, als dat dan eenmaal gepubliceerd is, dan doen we dat ook. En daarom hier ons speciale buddy read verslag.

24ca301c4eed34e8a9b89062d80c7192.jpg

Korte samenvatting

Zes totaal verschillende mensen: een bedroefde weduwnaar die na het verlies van zijn vrouw moeite heeft om opnieuw zijn draai te vinden; een gay casting director met een ingedutte relatie; een overbelaste werkende moeder van een tweeling die na een vechtscheiding nooit meer aan de man wil; een mooi pubermeisje met grootse dromen die héél anders zijn dan haar dagelijkse schoolleven; een ogenschijnlijk hippe geneeskundestudent die in zijn hart verlangt naar eenvoud; en een jonge kassière in een buurtsupertje die het leven het overzichtelijkst vindt met alleen haar kat als huisgenoot, want die heeft tenminste geen verborgen agenda. Ze wonen allemaal in het centrum van Amsterdam, maar lijken aanvankelijk niets met elkaar te maken te hebben. Tot hun levens op onvermoede manieren met elkaar vervlochten blijken te zijn, en de liefde om de hoek komt kijken.

24ca301c4eed34e8a9b89062d80c7192.jpg

Het lezen

We lazen het boek deze keer niet tegelijk. Marieke was weer eens te snel en had het boek binnen een paar dagen na aankoop al uit. Renate had eerst nog wat andere boeken in de planning en las het wat later. Marieke bedacht dus vijf onderdelen waarover ze iets konden zeggen betreffende het boek. Personages, wat viel op, grappigste moment, meeste indruk, en totale indruk. Ook Lore had het boek inmiddels gekocht, ging het lezen en sloot zich aan bij deze buddy read.

Personages, welke vond je het leukste en waarom? Wie vond je het minst leuk en waarom?

Marieke: Het meisje van de kassa (Lotte). Wat een lieverd, ze had het best moeilijk. Wat als je niet precies weet wat er van je verwacht wordt en dat je dan verkeerde dingen doet of zegt, onbedoeld. Ik vond haar leuk en grappig en ze ontwikkelt zich gedurende het verhaal. En ze heeft een kat!
Het minst leuk, ja dan toch die ex van Agnes, wat een sukkel.

Lore: Ik ga voor Maurice, de gay casting director. In het begin van het verhaal snapte ik niet goed waar het naartoe ging met zijn personage. Hij lijkt absoluut geen problemen te hebben in de liefde of in zijn leven in het algemeen. Zijn job lijkt mij ook een droombaan. Altijd maar naar knappe mannen kijken en kiezen welke je nog eens wil zien? Dat wil ik ook wel. Zijn uitspraken zijn regelmatig echt hilarisch. Ik was meteen fan van zijn humor. 

Renate: Het leukste personage, dat is best moeilijk, eigenlijk waren ze allemaal leuk, maar ik ga dan toch voor Agnes, omdat zij eindelijk weer voor haarzelf kiest.
Maar Lotte die achter de kassa zat was ook erg leuk, heel herkenbaar ook. Wat ze zei had ook zo bij mij uit mijn mond kunnen komen. Leuke meid.
Het minst leuk, dat is niet moeilijk, dat was Freek de ex-man van Agnes, gewoon een slappe zak. Maar ik kan er niet veel over zeggen, bang om te spoileren.

Wat viel je op?

Marieke: Wat mij opviel was de ruime hoeveelheid diversiteit in personages, van jong tot oud, getrouwd en gescheiden, hetero en homo, student en kassameisje. En dan allemaal in een boek verweven tot alle lijntjes samenlopen en op het einde alles klopt!

Lore: Daar heb ik niet veel aan toe te voegen. Ik vind het heel mooi hoe alle personages samenkomen. Doorheen het verhaal is het leuk om te ontdekken welke relaties de verschillende personages hebben en dit stelselmatig te weten te komen. 

Renate: Helemaal eens met jullie. Leuk dat er zoveel diversiteit in zat, maar er zaten ook alle onderwerpen van het leven in: liefde, dood, rouw, het maakt euthanasie ook bespreekbaar zonder het zwaar te maken. En uiteindelijk is de cirkel weer rond.

Wat was het grappigste moment?

Marieke: Ik vond een hoop dingen grappig, maar de vondst van de naam van de reisorganisatie waar Laurens en Maurice mee op cruise gaan, daar moest ik echt om lachen. En nu zeker verklappen wat die is? Nou vooruit: Gayaway. Briljant toch?

Renate: Haha dat was goed bedacht, hoe kom je erop Gayaway.
Maar ik vond het ook grappig dat in de supermarkt van Lotte alles op kleur lag, ik zie dat dus al helemaal voor me, dus melk bij wit en komkommers bij groen, best overzichtelijk toch!

Lore: Dat is inderdaad een grappige winkelindeling. Ik kan mij wel moeilijk inbeelden dat ik ga winkelen op kleur, maar het is een geweldige toevoeging aan het verhaal.

Wat maakte het meeste indruk?

Marieke: Het verdriet van meneer Charles. Hij was zo eenzaam na het overlijden van zijn vrouw. Zijn kinderen en kleinkinderen zag hij weinig, hij had alleen nog contact met het meisje van de kassa en de eendjes in het park. Dat voelde ik wel even.

Lore: De avond waarop het meisje van de kassa stond te wachten op Mats voor de gala-avond. Je leest wat er gebeurt op die avond vanuit het perspectief van Mats. Je voelt mee met zijn pijn, maar je weet ook waar hij op dat moment geen aandacht voor heeft. Mijn hart brak even voor beide personages op dit punt. 

Renate: Net als wat Lore al zegt vond ik dat het moment wat de meeste indruk maakte.
Zowel vanuit Lotte voelde ik de pijn, maar vooral vanuit Mats. Dat vond ik zo sneu, maar dat was ook zo herkenbaar voor mij, waardoor het best hard binnenkwam.

Totale indruk

Marieke: wat een heerlijk boek, de opbouw is geweldig. Door de afwisseling van perspectief van zes personages is het constant leuk en steeds kijk je uit naar het volgende verhaal van een personage waar al wat over was geschreven. De verhalen lijken los van elkaar te staan, maar de personages hebben allemaal een connectie. Dat klopt helemaal aan het einde en het sluit heerlijk feelgood af! 

Renate: Heerlijk boek. Op deze manier krijg je van alle personages veel mee, waardoor je tijdens het lezen ze echt lijkt te kennen.
Het zit ook echt gewoon goed in elkaar, het is helemaal niet zoetsappig, maar het staat echt bol van de liefde. Liefde die we allemaal wel herkennen, het boek deed mij juist door het op deze manier te schrijven denken aan Love actually, dat vind ik echt een compliment, want die film heb ik grijsgedraaid, ga ik nu gelijk weer kijken.
Het boek was genieten van de eerste tot de laatste regel, met veel lachen en een enkele traan, een boek dat je met een goed gevoel dicht doet! heerlijk!

Lore: Het is een heel leuk boek. De korte hoofdstukken en wisselende perspectieven zorgen ervoor dat je niet kan stoppen met lezen. Door iedere keer een beetje vrij te geven van de relaties tussen de personages onderling kon ik ook niet stoppen. Het is leuk om te zoeken naar aanwijzingen en eventuele kleine hints.

24ca301c4eed34e8a9b89062d80c7192.jpg

Conclusie

Het is duidelijk! Voor ons is Hallo liefde een regelrechte topper. Ons enthousiasme voor het boek spat ervan af: de humor, de diversiteit en zelfs het verdriet, het is uit het leven gegrepen. Herkenbaar en heerlijk om te lezen. Het is bijna onnodig om te zeggen dat we het een aanrader vinden. Maar we doen het toch: Yeah, wij zijn fan!

De recensie van Marieke is hier te lezen.

Heb jij al eens een boek gelezen van Petra Vollinga? Of staat die op je wil ik lezen lijstje? En wie is er net als Renate fan van Love Actually? Laat het ons weten in een reactie.



Reacties op: Buddy read: Hallo liefde - Petra Vollinga

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Petra Vollinga

Petra Vollinga

Petra Vollinga (1969) studeerde Nederlandse taal- en letterkunde in Leiden, waar...