Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Buddy read: Het ongelukproject van Julie Buxbaum

op 16 juni 2018 door

Het was even spannend, zou Lore haar exemplaar op tijd binnen hebben om deze buddy binnen de deadline te plaatsen? Nou, dat niet, maar gelukkig was daar het e-book. Vol goede moed begonnen Diana en Lore aan Het ongelukproject van Julie Buxbaum; Het Rosie Project voor jongeren.

Het verhaal

David houdt van feiten, getallen en zijn notitieboekje. Zit al 622 dagen alleen tijdens de schoolpauze.

Kit gaat voor het eerst weer naar school nadat haar vader is verongelukt.
Sinds haar vaders dood, weet Kit niet meer hoe ze met haar vriendinnen moet praten. In de pauze gaat ze daarom naast David zitten in de hoop met rust gelaten te worden. Maar Davids vreemde directheid blijkt juist een verademing. Zo ontstaat een wonderlijke vriendschap.

Als Kit en David samen ‘Het ongelukproject’ opstarten om meer te weten te komen over het auto-ongeluk van Kits vader, hebben ze geen idee wat dit teweeg brengt. Kan hun vriendschap de waarheid overleven?

Het lezen

Lore: Ik ga beginnen lezen!

Diana: Goed zo! Dan begin ik vanavond ook. Was op jou aan het wachten. Kijk er erg naar uit. Ik vind de cover bijzonder...

Lore: Ja, de cover is heel speciaal. Ik ben heel benieuwd of die ook een speciale link heeft met het verhaal.

De volgende dag.

Diana: Ik heb nu de eerste twee hoofdstukken gelezen. Heftig wat Kit meemaakt. Ik snap haar wel. Ze heeft nu wat tijd voor zichzelf nodig. Wel typisch dat de nerd van de school het juiste zegt. Ik heb al even moeten lachten om de gedachten van David. Het doet me denken aan Het Rosie Project.

Lore: Ik ben al iets verder. Het lijkt wel een typisch verhaal te worden. Populair meisje heeft het moeilijk, sluit zich af en komt bij de nerd terecht. Komt er goed mee overeen. Als die nu verliefd worden, is het te cliché. Ik hoop dat er nog meer achter schuilt. Dat boekje van David is gewoon geweldig! Ook dat hij constant denkt van: Oh, mijn zus zou dit nu zeggen... Kitty haar verhaal is heftig, maar de stukken van David vind ik tot nu toe het leukste.

Diana: Het is inderdaad wel een beetje standaard qua liefde. Gelukkig valt een boek me daardoor maar zelden tegen en geniet ik van het verhaal eromheen. Ik vind het verhaal van David ook leuker. Ik lach regelmatig hardop en hou van zijn botte eerlijkheid. Ik snap niet goed waarom Kit niet meer met haar vriendinnen op kan gaan, misschien wordt dat nog duidelijk.

*Een uur later*

Diana: Ik denk dat ik ook wel verliefd op David zou kunnen worden...

Lore: Hihi, ja, David is geweldig! Ik ben bijna op het einde. Ik begon het net wat spijtig te vinden dat het toch wat oppervlakkig bleef. Het verhaal is leuk, maar zeker geen uitschieter. Maar nu is er even een complete verandering. Het wordt meer dan een gewoon liefdesverhaal.

Diana: Ik krimp ineen van hoe afschuwelijk jongeren kunnen reageren. Ik wil David vastpakken en hem beschermen. Ik heb tranen in mijn ogen. Arme, lieve David...

Lore: Ja, het is een privédagboek. Daar mag je inschrijven wat je wilt. En het helpt hem echt om zich te redden op school. Ik had ook echt medelijden, zeker als je je beseft dat ze 16/17 jaar zijn!

Diana: Bizar om te lezen en vooral te weten dat het nog steeds realiteit is voor veel kinderen zo gepest te worden. Werd jij ook van je stoel geblazen aan het eind van hoofdstuk 30? Ik heb het boek nog niet uit, maar het enige wat ik kan denken is: het is toch niet waar?

Lore: Absoluut! Ik wist even niet meer wat te denken. Ze heeft het steeds over beelden op het plafond zien als ze niet kan slapen. Maar dit is nog iets helemaal anders!

Diana: Ik kon bijna niet meer verder lezen op het eind. Ik snapte ook meteen waarom Kit niet meer met haar oude vrienden om kon gaan. Alles viel op zijn plek. Een mooi boek, met een prachtige boodschap over (zelf)acceptatie. Wat is jouw eindoordeel, Lore?

Lore: Ik vond het een heel leuk boek. Het geeft heel mooi weer hoe hard jongeren kunnen zijn. Ik blijf wel steken op maar drie sterren. Er zijn geweldige stukken, maar heel vaak blijft het ook wat oppervlakkig en een beetje cliché.

Nieuwsgierig geworden naar Diana's eindoordeel? Lees hier haar recensie.

Heb jij ook Het ongelukproject gelezen en ben je het met Diana en Lore eens of heb jij het boek heel anders ervaren? We zijn benieuwd naar jouw reactie!



Reacties op: Buddy read: Het ongelukproject van Julie Buxbaum

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Julie Buxbaum

Julie Buxbaum

Julie Buxbaum (1977) is de New York Times bestsellerauteur van de YA-roman Verte...