Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Buddy read: Zomerdromen. Elke dag een kort verhaal

op 08 augustus 2020 door

De buddy reads blijven enorm populair, zeker nu we ook samen met onze volgers samenlezen. Marieke deed al eens eerder een buddy read samen met Cisca (die viel precies in de eerste weken van Corona en tijdens de verbouwing bij Cisca thuis). De hoogste tijd om dat nog eens over te doen in wat normalere omstandigheden. Het boek werd ons 'in de schoot' geworpen, toen we een e-book wonnen bij een Instagram actie van Lianne Reijntjes: Zomerdromen, met vijftien korte zomerverhalen.

0dc327dc1616f9bf9ad141533a6e8cc2.jpg

Zomerdromen

Dit e-book is een initiatief van Lianne Reijntjes die het idee had om een e-book samen te stellen met zomerverhalen en benaderde een aantal bekende en minder bekende schrijfsters om mee te werken. De reacties waren enthousiast en het resultaat mag er zijn. 
Met medewerking van Michelle Ekermans, Vanessa Gerrits, Nayana van Gurp, Liz Hartevelt, Sandra Kolhoff, Vivian van Leeuwen, Darina Nykl, Marleen Ouwerkerk, Lianne Reijntjes, Marije van de Sande, Joyce Sikkink, Jeanine Suiker, Nydia Thung, Mariska Vermeulen en Heleen van Wijk is het een zeer veelzijdige zomerbundel geworden.

Korte samenvatting:

Volg Cassie overal en nergens naartoe, met de wereld aan haar voeten. Vind jezelf net als Iris terug op het Italiaanse platteland. Ga lekker mee zwijmelen in de Franse lavendelvelden met Nora en Mandy. Vertoef onder de Spaanse zon om daar net als Liva, Roos en Gia verliefd te worden. Of blijf thuis en ga gezellig mee aan het werk met Lara, Amber en Eline! Misschien vlieg je net als Sascha en Lotte met hun vriendinnen overseas. Ga je met Linda mee voor een zomerflirt op het strand. Of houd je een staycation met een knappe man, net als Manon en Olivia? De mogelijkheden zijn eindeloos in deze feelgood verhalenbundel met vijftien romantische, grappige en zomerse verhalen!

0dc327dc1616f9bf9ad141533a6e8cc2.jpg

Het samen lezen

We zijn het er al snel over eens: elke dag een verhaal lezen en dan 's avonds kort terugkoppelen wat we ervan vonden. "Even kort terugkoppelen" (kuch)... de eerste avond zaten we in plaats van braaf te lezen alleen maar te chatten. Met die teksten zullen we jullie niet vermoeien, maar onze mening over de verhalen krijgen jullie wel. Elke dag een nieuw verhaal bleek een prima keuze, hoewel we soms een dag oversloegen gewoon omdat we er allebeide even niet aan dachten.

Met vijftien verhalen waren we ruim twee weken bezig. De verhalen zijn zeker zomers, over liefde en reizen en we hebben ze met veel plezier gelezen. Of het nu van een debuterende auteur was, of van een die al meer had geschreven, het was elke dag een klein feestje.

Start van de buddy read

Marieke:
We hebben op insta een e-book gewonnen bij Lianne! Kunnen we weer een buddy read doen.

Cisca:
Jaaaa, ik zie het net! Superleuk. Nu al zin in.

Marieke: 
Heb jij m al ontvangen?

Cisca:
Nee nog niet. Als het goed is stuurt ze hem vanmiddag.

Marieke:
Dan weten we waar we aan toe zijn. Zullen we elke dag een verhaal lezen en dan even met elkaar appen wat we ervan vinden? Of elke dag twee verhalen, geen idee hoe lang ze zijn.

Cisca:
Ik heb ook geen idee hoe lang ze zijn. Maar in ieder geval na elk verhaal even contact is oké.

Marieke:
We gaan gewoon beginnen en dan zien we wel. Als het lastig wordt, dan lassen we een pauze in. 

Cisca:
Toppie. 
Dat is makkelijk als je losse verhalen leest.

0dc327dc1616f9bf9ad141533a6e8cc2.jpg

De vijftien verhalen

(Festi)val voor mij - Vanessa Gerrits

Marieke:
Het eerste verhaal heb ik uit. Het is van Vanessa Gerrits. Ik ken haar wel van naam, maar nog niet eerder iets van gelezen. Maar het is leuk! Goeie setting, beetje romantisch en een onverwachte twist. Als alle verhalen zo zijn, dan wordt het lezen van ‘maar’ een per dag nog een hele opgave.

Cisca:
Oe enthousiast dus. Ik ben bijna thuis van mijn wandeling. Ga zo eens beginnen in het eerste verhaal.

Wat een leuk verhaal is (Festi)val voor mij. Inderdaad een fijne setting. Je krijgt net genoeg om een idee te hebben van wat Amber voor persoontje is. En dan het einde... te grappig!

Last boarding call - Vivian van Leeuwen

Marieke:
Zojuist het tweede verhaal uitgelezen. Ik had hier wat moeite mee. Ik kende het gegeven van third culture kid niet en werd er wat somber van, maar dat is misschien ook wel de bedoeling geweest van de schrijfster. Zoveel reizen, zoveel landen en nergens thuishoren, daar wordt niemand vrolijk van. Het heeft wel een heel hoopvol einde.

Cisca:
Ook ik heb het tweede verhaal gelezen. Ik heb eerst third culture kid op Google op moeten zoeken. Eigenlijk best triest als je je nergens thuis voelt. Dat je overal heen reist en nooit thuiskomt. Zeker een avontuurlijk en romantisch einde in dit verhaal.

Het zwarte T-shirt - Lianne Reijntjes

Marieke:
Hé leuk, vandaag lezen we het verhaal van de initiatiefneemster van deze bundel: Lianne Reijntjes. Haar verhaal over Gia en Alex is een teaser. Er komt een roman uit met deze twee personages. Na dit verhaal ben ik wel benieuwd.

Cisca: 
Ik ben onder de indruk. Dit is het eerste verhaal waar ik direct ingezogen werd. Ze zet het meteen goed neer. Ik ben zeer benieuwd naar de personages Alex en Gia en dus zeer nieuwsgierig naar haar roman.

(Ter info: de feelgood roman krijgt de titel: Kwetsbaar verliefd en komt uit in oktober).

Dag op het strand- Marleen Ouwerkerk

Cisca:
Een leuk verhaal dat al grappig begint. Hilarische momenten. Dan een twist die ik niet had verwacht en daarna een vervolg waar ik ook niet op had gerekend. En een klein beetje mysterieus eind. Leuk gedaan door Marleen Ouwerkerk.

Marieke:
Ja dat was een verrassend verhaal met humor en zeker een einde dat je niet ziet aankomen.

Vlinders voor jou - Nydia Thung

Marieke:
Ik moest hierbij wennen aan de schrijfstijl: een ik verhaal maar ik kon me er niet zo goed in inleven. Er waren ook wat herhalingen. Ik wist vooraf dat er ook nieuwe auteurs in deze bundel waren opgenomen en dit bleek inderdaad een eerste publicatie te zijn. Niet slecht gedaan, het is een lief verhaal.

Cisca:
Ik vond voor een eerste publicatie het einde zeker niet slecht. Een leuk verhaal. Een beetje zoetsappig maar dat past bij een zomerverhaal.

Vriendschap voor altijd - Michelle Ekermans

Cisca:
In het begin las ik wel zes keer 'ik' in een paar regels. Dat vond ik wat jammer. De rest van het verhaal is niet spannend. Niet mijn favoriet.

Marieke:
Leuk om jouw mening te lezen. Dit was ook een debuut verhaal en ik vond het wel goed. Ik reisde met de meiden mee en was echt op reis. Nee spannend was het niet, maar wel een fijn reisverhaal.

Schoolkamp - Heleen van Wijk

Marieke:
Vandaag begonnen met zomerverhaal zeven. Buiten regent het en eigenlijk moet ik boodschappen doen, dus dit was even een mooie uitvlucht. Wat een fijn verhaal. Leuke setting ook, zo’n schoolkamp; haalde weer even herinneringen op naar mijn kampen van vroeger. Maar ik geloof niet dat er bij ons een romance ontstond tussen leerkrachten onderling. Het was in ieder geval een grappig en lief verhaal.

Cisca:
Ik heb verhaal zeven gelezen. Schoolkamp. Ik lees de laatste bladzijde met een brede glimlach. Ik heb erg lol gehad bij het lezen hiervan. Ik zie mezelf weer fietsen in groep 8... en slapen op slaapzalen en een bonte avond houden. Erg leuk verhaal. 

Bruiloft in de Provence - Nayana van Gurp

Marieke:
Een bruiloft in de Provence, romantischer kan het niet, en dan is het nog niet eens de hoofdpersoon die gaat trouwen. Van trouwen komt trouwen zeggen ze weleens. Ik vond het een fijn verhaal en het gaf me ook een heerlijk vakantiegevoel.

Cisca:
Nou die Fransmannen kunnen er wat van als ik het zo lees. Ik vond dit een heel fijn verhaal. Leuke setting. Ik zag die romantische boog al staan met een mooi bruidspaar eronder. Heel leuk gedaan en je zou er zo een vervolg achteraan kunnen schrijven.

Marieke:
Ja dat verhaal vraagt om een vervolg.

Net als in de film - Mariska Vermeulen

Marieke: 
Net als in de film heb ik uit. Zo, die massage was echt wel intiem. Ik weet niet of ik dat wel zo fijn zou hebben gevonden. Maar het werkt voor haar, grappig dat ze de masseur later weer tegenkomt. Of het 'net als in de film' is, weet ik niet, maar het is wel een fijn verhaal om te lezen.

Cisca:
Ik heb het verhaal ook net gelezen. Ik weet ook niet of ik zo happy zou worden van zo'n massage. Misschien als die persoon mijn eigen vriend of man zou zijn, haha. Ik vond het een leuk verhaal en ook hier zou een vervolg best een plaatsje kunnen hebben.

Marieke:
Haha, stel je voor dat je ineens zo’n vreemde kerel op je rug hebt zitten...

Cisca:
Hahaha, achteraf zou ik me denk ik suf lachen, maar op dat moment mezelf helemaal naar schrikken.

Mijn liefde voor jou - Marije van de Sande

Marieke:
Leuk. Weer een nieuwe schrijfster die het aandurft om een verhaal te laten publiceren. Wat ik hier leuk aan vond was het feit ze zelf boerin is en dus ook de boerderij als setting heeft gekozen. De liefde gaat wel erg snel, maar ja in een kort verhaal heb je maar weinig tijd.

Cisca: 
Leuk debuut verhaal. Het viel mij ook meteen op dat ze zelf boerin is en over een boerderij schreef. Het tempo vond ik wel wat vlug allemaal en een klein beetje ongeloofwaardig. Anderzijds: je kunt maar net de ware tegenkomen en een bijzonder thema wat betreft het zwanger zijn van een donor.

Bed and break - Jeanine Suiker

Marieke: 
Bed and break is ook weer een geslaagd zomerverhaal. Deze keer een rampreis naar Italië. Er gaat veel mis, maar ook veel goed. Verrassend einde. Zou jij alles opgeven om in Italië te blijven bij iemand die je net pas kent? Het idee is zeker romantisch.

Cisca: 
Nou, wat een combinatie van pech in Bed and break! Een burn out, een reis boeken en dan ook nog verkeerd boeken en je enkel breken. Ik zou denk ik nooit in Italië blijven bij iemand die ik hooguit een paar dagen ken. Niet avontuurlijk genoeg, denk ik.

Het lavendelhuis - Darina Nykl

Marieke: 
Het volgende verhaal is een droomverhaal. Je appartement in Amsterdam kunnen verkopen en dan verhuizen naar het Franse platteland. Zeker zomers feelgood. Maar wat deed Fabrice in Amsterdam en waarom verkocht hij dat mooie huis en hoe toevallig is het dat ze elkaar hier treffen? Daar krijgen we geen antwoord op.

Cisca: 
Het is een verhaal waarin dromen nagejaagd worden. Een leuk verhaal, maar het geeft wel een aantal vragen, die misschien door het korte verhaal onbeantwoord blijven. Het zit vol toevalligheden en dat maakt de ontmoetingen tussen Nora en Fabrice een beetje ongeloofwaardig voor mij. Maar zonder al te veel nadenken over hoe het allemaal kan is het wel een leuk verhaal.

Casa de las flores - Sandra Kolhoff

Marieke: 
Romantiek in Spanje. Het verhaal had van mij wel langer en uitgebreider mogen zijn. Ik zou van alles wel meer willen weten: van de personages en de renovatie. Het geeft wel een echt zomers gevoel en nodigt uit tot meer. Wie weet komt dat nog eens.

Cisca:
Ik was weer even aan het renoveren, haha (deja vu). Leuk verhaal, maar een vrij lange termijn in zo'n kort stukje. Ik zou ook wel meer willen weten. Wat is er in die maand gebeurd voor Carlos haar aanspreekt? Naar wat voor helderheid was Liva op zoek? En nu? Blijft ze in Spanje? Het verhaal roept veel vragen op...

Een tweede kans - Joyce Sikkink

Marieke:
Het op een na laatste verhaal en nu zitten we op Aruba. Wat een romantische plek voor een etentje en het blijkt maar weer hoe belangrijk eerlijkheid is. Ben benieuwd hoe het verder met ze zal gaan, maar dat moeten we zelf invullen denk ik.

Cisca:
Wat een leuk verhaal op Aruba. Zou er zelf ook best eens heen willen. Zo'n dinertje op het strand met fakkels lijkt me erg romantisch. Toevallig kunnen we dit verhaal niet noemen en ik vind het fijn dat het geloofwaardiger is door de voorgeschiedenis. Het is nu niet alsof twee mensen binnen een dag besluiten voor de rest van hun leven bij elkaar te blijven. Goed gedaan wat mij betreft.

It's all about the pineappel - Liz Hartevelt

Cisca:
Heb het laatste verhaal ook meteen gelezen. Oeps. Dat ging wel heel snel bij strandpaal 98. Leuk geschreven. Maar dit tempo was wel een beetje onwerkelijk.

Marieke:
Ik had het al gelezen en vond het ook wat onwaarschijnlijk snel.

Cisca:
Ik zal niet zeggen dat er niet genoeg one night stands zijn, maar dit.... het lijkt wel of er binnen vijf minuten een seks date geregeld wordt, haha.

Marieke:
Het was ook niet helemaal mijn type verhaal, maar het sluit het boek wel vlammend af. 

0dc327dc1616f9bf9ad141533a6e8cc2.jpg

Conclusie

Cisca:
Ik vind Zomerdromen een erg leuk initiatief. Ik heb hierin verhalen gelezen van al wat meer ervaren auteurs en debuut verhalen die naar meer smaken. Het heeft me nieuwsgierig gemaakt naar het vervolg op het verhaal van initiatiefneemster Lianne. Leuke zomerse ontspanning!

Marieke:
Ik sluit me daar helemaal bij aan. Het lezen van elke dag een zomerverhaal was een goede keus en bracht ons elke dag in een vrolijke zomerse stemming, ook al kwam de regen soms buiten met bakken naar beneden. De afwisseling van de verhalen was erg fijn en we hebben veel nieuwe schrijfsters leren kennen.

Lees jij graag verhalenbundels? En dan alle verhalen achter elkaar, of verdeel je het lezen ook over verschillende dagen?



Reacties op: Buddy read: Zomerdromen. Elke dag een kort verhaal

Meer informatie

Gerelateerd

Over