Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Buddyread challenge #11: De tijd zal het leren - Jeffrey Archer

op 24 mei 2018 door

Wie daagt ons uit voor een buddyread? Dat was de oproep die we op 16 januari deden. En we kregen een hoop reacties! Vandaag alweer de 11e uitdager: Ideke. Zij daagde Helma uit om samen met haar De tijd zal het leren van Jeffrey Archer te lezen. We besloten te wachten met lezen tot de MeiMannenMaand, de maand bij uitstek om een feelgood van een mannelijke auteur onder de aandacht te brengen.

- door Helma -

38eb384cda54c546b4d903d2ffe08368.jpg

232c1c556d5aa30685f5dfa2691a5fb4.jpgOver Ideke

Hoi ik ben Ideke, 56 jaar, en al een tijdje volger van de Feelgood Club. Ik lees verschillende genres maar feelgood en historische romans hebben mijn voorkeur. Dit afgewisseld met chicklit voor de hoognodige ontspanning en soms een thriller, een beetje spannend mag het soms ook zijn. Mijn favoriete schrijvers zijn er eigenlijk te veel om op te noemen. Ik sta ook altijd open voor een nog niet voor mij bekende schrijver.

Korte samenvatting van De tijd zal het leren

Het eerste deel in de Clifton-kronieken, een ambitieuze nieuwe serie die het verhaal vertelt van twee families en vele generaties. 'Ik kreeg te horen dat mijn vader gesneuveld was in de oorlog.' Zo begint in 1920 het epische levensverhaal van Harry Clifton. Harry,heeft zijn vader nooit gekend en verwacht dat hij net als zijn oom op de werf zal moeten werken. Tot hij dankzij een opmerkelijke gift een beurs krijgt voor een exclusieve jongensschool, waardoor zijn leven onomkeerbaar verandert. Als Harry een volwassen man is, komt hij er eindelijk achter hoe zijn vader echt aan zijn einde kwam. De verschrikkelijke waarheid leidt Harry naar een volgende vraag: was Arthur Clifton eigenlijk wel zijn vader? Is hij het kind van een arme arbeider, of is hij de oudste zoon van de erfgenaam van een scheepsimperium?

Het samen lezen

Ideke: Leuk dat we samen een buddyread gaan houden. En dan nog wel een boek van een voor mij totaal onbekende mannelijke feelgood- schrijver, Jeffrey Archer. Ik ben heel benieuwd. Ik heb het boek al heel lang op mijn e-reader staan. Dus het wordt wel eens tijd dat ik daar aan begin. 

Als ik naar de kaft kijk en nog niet de tekst van de boekomslag heb gelezen krijg ik de indruk dat het boek meerdere tijdlijnen heeft en zich ergens afspeelt in Londen of New York. Ik weet wel dat het boek deel uitmaakt van een serie. Dit is dus het 1e deel. 

Ik ga nu de samenvatting lezen. 

Helma: Leuk dat jij dit boek voorstelde in de buddyread uitdaging.  Ik heb deze serie vorig jaar door een boekverkoper als tip gekregen en ik was toen vast van plan om het eerste deel snel te gaan lezen. Maar daar kwam helemaal niets van en stond hij, net als bij jou, geduldig op mijn e-reader te wachten. En, smaakt de samenvatting naar meer of nodigt het niet uit om direct van start te gaan?

Ideke: De samenvatting prikkelt me zodanig dat ik gelijk zin heb om te gaan lezen. Qua plaats zat ik blijkbaar verkeerd, het blijkt Bristol in Engeland te zijn. Archer is een voormalig Brits politicus en romanschrijver. Ik word nieuwsgierig of zijn politieke achtergrond terug te vinden is in zijn boek. De tijd zal het leren! Heb jij al ooit iets gelezen van deze schrijver?

Helma: Haha, leuke woordspeling! Nee, dit is mijn eerste kennismaking met Jeffrey Archer en ik heb best spijt dat ik hem niet eerder ontdekt heb. Het duurde wel even voor ik eraan ben begonnen, maar ik had nog een minivakantie naar Malta in het verschiet en omdat dit boek op mijn e-reader stond, leek het me bij uitstek geschikt om het tijdens de drie uur durende vliegreis te gaan lezen. Zo gezegd zo gedaan! Vanaf de eerste pagina zat ik in het verhaal. Hij heeft een fijne schrijfstijl en hij bouwt het verhaal prima op. Omdat hij het verhaal steeds afwisselend door verschillende personen laten vertellen, krijg je steeds vanuit verschillende perspectieven een stukje informatie. De kleine cliffhanger aan het eind van elk hoofdstuk zorgde er bij mij voor dat ik steeds door ben blijven lezen. Ervaar jij dat ook zo?

Ideke: Altijd fijn een minivakantie tussendoor. Ik hoop dat je veel plezier hebt gehad. Maar ondertussen zat ik maar te wachten wanneer jij zou starten met het boek, haha. Miscommunicatie??

Helma: Oh, wat stom van me! Ik dacht dat jij ook gewoon al begonnen was. Sorry! 

Ideke: Omdat de deadline in zicht kwam en omdat deze schrijver voor mij ook onbekend was en ik dus niet wist hoe vlot zijn boek zou lezen ben ik stiekem met lezen begonnen. Ik had me hierover helemaal niet druk hoeven te maken. Na het lezen van de proloog kon ik mezelf niet bedwingen om verder te lezen. Wat een pageturner. Omdat ik niet wist hoever jij was heb ik mezelf na twintig hoofdstukken gedwongen om even een ander boek tussendoor te lezen.

Het verhaal wordt inderdaad mooi opgebouwd. Ik vind het ook prettig dat het boek in delen is opgebouwd en in elk deel een ander personage wordt beschreven. Vandaar dat je door het boek vliegt. Nu ik weet dat jij ook gestart bent, lees ik snel mijn huidige boek uit (nog twintig bladzijden) en ga dan snel verder met De tijd zal het leren. Heb jij het boek inmiddels al uit of hoever ben je?

Helma: Ik heb het boek tijdens de vliegreis, heen en terug zo’n zes uur vliegen, uitgelezen. Wat een vreselijke man is die Hugo zeg. Hij blijft maar liegen en bedriegen en alles in zijn eigen straatje praten zonder dat hij uitkomt voor zijn kwalijke rol in allerhande zaken. Vond jij hem ook zo verschrikkelijk? Gelukkig zijn zijn vrouw en kinderen totaal anders. Ik zag de verhaallijn van Emma en Harry trouwens wel aankomen, en ik was heel benieuwd hoe dat uiteindelijk zou aflopen. Jij ook?

Ideke: Wow Helma, het boek in zes uurtjes uitgelezen. Dat ga ik niet redden, maar ik moet zeggen dat het leest als een trein. Gelukkig vind jij Hugo ook geen sympathieke vent. Sterker nog het is een verwende kerel die door zijn rijkdom veel invloed uit kan oefenen en zo alles naar zijn hand kan zetten. En ook zijn arrogante houding tegenover Harry, niet normaal. Wat de verhaallijn van Emma en Harry betreft zover ben ik nog niet maar ik voel op dat gebied wel enkele moeilijke situaties aankomen. Ik ben nu bezig met het verhaal van Old Jack. Zo'n intelligente man maar ook zo'n eenzame kluizenaar. Hoe past hij binnen het verhaal. Vroeg jij je dat ook af?

Helma: Ik lees nogal snel, dat scheelt en ik heb ook nog wel een klein beetje tijdens mijn vakantie gelezen. Old Jack vond ik heel interessant. Een intelligente man die als oorlogsheld geëerd wordt, maar zichzelf eerder als het tegenovergestelde ziet. Geweldig hoe hij Harry weet te motiveren en voor hem soms zijn kluizenaarsbestaan opgeeft om achter de schermen iets voor hem te regelen. Zijn allesbepalende rol in het verhaal wordt pas echt duidelijk aan het eind van het boek, waardoor het leven van Harry ernstig op zijn kop wordt gezet. Ik vond trouwens ook Maisie, Harry's moeder, een enorm sterke vrouw die echt alles voor Harry over heeft, zonder dat ze hem daar mee belast door te vertellen wat ze allemaal voor hem doet zodat hij kan studeren. Dat is toch ware liefde. Vind je ook niet?

Ideke: Ik heb het boek uit. Ik bleef maar doorlezen. Zo spannend en boeiend. En wat een verrassend eind. Ik ga gelijk op zoek naar het tweede deel van de Clifton-serie. Waarom heb ik dit boek zo lang ongelezen laten staan op mijn reader? Wat een fijne schrijver. Jeffrey Archer doet zeker niet onder voor vrouwelijke feelgood-schrijfsters.

Het is echt een mooi opgebouwd verhaal, de personages goed beschreven en uitgewerkt in aparte delen en dus vanuit hun perspectief. Je wordt gelijk vanaf de proloog in het verhaal getrokken en het laat je niet meer los tot aan het einde. Ik heb erg genoten van het boek en sla het dus ook met een goed gevoel dicht. Had jij dat ook?

Helma: Dat had ik zeker. Ik heb dat precies zo ervaren! Ik ben blij dat jij dit boek voorstelde, want anders was ik er waarschijnlijk nu nog niet aan begonnen. Ik heb net als jij genoten van zijn schrijfstijl en de manier waarop hij het verhaal opbouwt. En dat eind, dat had ik toch niet helemaal zien aankomen, wat een cliffhanger. Ik moet gewoon weten hoe het verder gaat, dus deel 2 ga ik zeker binnenkort aanschaffen en ik ben bang dat de overige delen heel snel daarna zullen volgen. De Clifton-reeks bestaat uit zeven boeken dus voorlopig kunnen we ons hart ophalen.

Ideke: Ik vond het erg prettig om het met jou samen te lezen. Je leest dan toch altijd op een andere manier. Enne....ik heb alweer een heel stuk in deel 2 gelezen. Om je nieuwsgierig te maken...het begin is weer heel verrassend, dus je zit weer gelijk in het verhaal. Bedankt voor je gezellige buddyread.

Helma: Oh, je maakt me nieuwsgierig! Maar eerst nog even een aantal andere leesclub- en recensieboeken lezen! Jij ook bedankt Ik vond het erg leuk.

38eb384cda54c546b4d903d2ffe08368.jpg

Conclusie

We hebben genoten van het verhaal en de schrijfstijl van Jeffrey Archer en we hebben er allebei spijt van dat hij zolang ongelezen op onze e-reader heeft gestaan. Hebben jullie De tijd zal het leren gelezen en waren jullie het met ons eens? We horen het graag in een reactie onder het artikel.



Reacties op: Buddyread challenge #11: De tijd zal het leren - Jeffrey Archer

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Jeffrey Archer

Jeffrey Archer

Jeffrey Archer werd in 1940 geboren. Na zijn middelbare school studeerde hij voo...