Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Buddyread: Leugens & Lattes - Lauren Weisberger

op 05 april 2019 door

Na jaren van stilte verscheen er weer een Weisberger! Leugens & Lattes is de nieuwe roman van Lauren Weisberger, ook wel bekend van De duivel draagt Prada en Gossip en Gucci. Janneke en Sanne grepen deze kans aan voor een gezellige buddy samen. Aan de hand van de quotes boven elk hoofdstuk bespreken ze de drie hoofdpersonages en daarmee het boek. Lees je mee?

Door Janneke en Sanne

32fd9ef50b58e9af4c5350d3aaa20e47.png

Over Leugens & Lattes

Misschien heb je De duivel draagt Prada gelezen en kun je je nog vaag Emily Charlton herinneren. Ze werkte bij Runway dat werd gerund door de duivel haarzelf, Miranda Priestly. Emily nam afscheid van Runway en begon voor zichzelf als imagomanager van de sterren.

Nu is Emily terug, wat jaartjes ouder en toe aan een nieuwe klapper om in de picture te blijven. Werken voor Karolina Hartwell bijvoorbeeld, topmodel en echtgenote van een politiek zeer belangrijk man. Als Karolina op een avond beschuldigd wordt van rijden onder invloed, lijkt haar imago én haar huwelijk aan gort te zijn. Samen met hun gezamenlijke vriendin en ex-advocate Miriam zal Emily het leven van Karolina weer op de rit krijgen. 

Ken je De duivel draagt Prada niet, of ben je bang dat het allemaal te ver weg is gezakt? Geen probleem, je kunt Leugens & Lattes heel goed lezen als je De duivel draagt Prada niet (meer) kent.

Karolina

De grijze vos slaat twee keer toe

Nadat Karolina een half glas wijn heeft gedronken en de vriendjes van haar (stief)zoon naar huis brengt, wordt ze niet ver van huis staande gehouden. De agenten doorzoeken haar auto en vinden lege flessen wijn in de kofferbak. Flessen wijn die niet van haar zijn. Als een crimineel, zonder dat een alcoholtest bij haar wordt gedaan, wordt ze afgevoerd, haar zoon en vriendjes achterlatend. Ze weet niet wat haar overkomt. Haar zoon is haar alles en ze zou nooit met teveel alcohol op gaan rijden. Ze raakt in een diep dal wanneer ze haar zoon niet meer mag zien, maar de vos slaat nog een keer toe als hij haar niet te woord wil staan, maar wel op tv aankondigt dat hun relatie voorbij is. En misschien heeft deze grijze vos nog wel meer voor haar in petto... 

Sanne: Zonder dat ze er grip op heeft dreigt Karolina alles te verliezen. Als lezer voel je het beklemmende gevoel dat er iets niet klopt en leef je met haar mee. Je voelt het verdriet en het rot gevoel dat je krijgt wanneer je echtgenoot je een mes (of twee) in de rug steekt.

Janneke: Je komt er inderdaad al snel achter dat er iets niet klopt, maar het gevoel van onmacht overheerst. Weisberger heeft de situatie zo goed geschetst, dat je je afvraagt hoe dit grote onrecht ooit nog goed komt. 

Die meid heeft ballen

Janneke: Karolina vind ik echt een heel sterk personage. Wat zij te voorduren krijgt en hoe ze met de situatie omgaat is erg knap. Daarnaast is het een persoon waarin je je makkelijk in kan leven. Ze is niet rijk geboren, maar komt uit een 'normaal' leven en heeft toevallig geluk gehad. Dat maakt haar toegankelijker en je hoopt zo dat het goed gaat komen. 

Sanne: Toch vind ik wel dat ze vooral een heel lief karakter en een groot hart heeft. Ze cijfert zichzelf weg en wil iedereen beschermen, ondanks dat het ten koste gaat van haar goede naam. Uiteindelijk slaat ze met meer dan een harde vuist op tafel. You go girl!

32fd9ef50b58e9af4c5350d3aaa20e47.png

Miriam

Wie had ooit gedacht dat YSL in lippenstiftvibrators deed?

Miriam is van succesvol advocate veranderd in een succesvolle huismoeder. Althans, ze doet haar uiterste best. Maar ze lijkt elke keer net de plank mis te slaan in het hippe dorp in de buurt van New York. Haar kledingkeuze is niet zoals die van andere hippe moeders en blijkbaar is het hebben van kinderen slechts een statussymbool. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je die zelf groot brengt, dat doet een nanny. Als Miriam op een party wordt uitgenodigd, gaat er een wereld voor haar open... 

Sanne: Miriam lijkt zo bleu te zijn, maar als nuchtere Hollandse kunnen we haast niet beseffen dat de wereld waarin Miriam terecht komt werkelijk bestaat. Of zou Weisberger het sterk hebben aangezet? Hoe dan ook zorgt het voor een hoop hilarische situaties en is het een heerlijke afleiding naast de zware situatie waar Karolina zich op dit moment in begint.

Janneke: Nou hilarisch is het zeker! Ik krijg er af en toe plaatsvervangende schaamte van. Ergens geloof ik dat het er best wel eens zo aan toe kan gaan. Maar Miriam is heel anders dan die vrouwen die daar langer zijn. Miriam heeft altijd hard gewerkt en haar eigen geld verdient. Dat maakt wel dat ik echt fan van haar ben! Haar drukke leven in New York opgeven om fulltime moeder te worden in een voorstad, wat een grootte stap. Het zal me niet verbazen als dat uiteindelijk geen hele goede beslissing lijkt te zijn. 

De thuishaven van de op maat gemaakte vagina

Janneke: De titel van dit hoofdstuk vond ik zo grappig en het geeft ook een goed beeld van de wereld waar Miriam in terecht is gekomen. Geen wonder dat het haar teveel lijkt te worden en je leeft met haar mee als ze langzaam wordt meegesleurd in de gekte. Nuchter en normaal blijven lijkt steeds moeilijker te worden. 

Sanne: Niet alleen de titel van het hoofdstuk is grappig, maar ook wat er gebeurt! Ik kan niet te veel zeggen, maar heb me denk ik net zo zitten verbazen als Miriam. Het is niks voor ons nuchtere Hollanders! Inderdaad is normaal blijven heel erg moeilijk, je lijkt niet te sporen als je gewoon bent. 

32fd9ef50b58e9af4c5350d3aaa20e47.png

Emily 

Beroemdheden zijn grillig en vaak dom

Sanne: Emily is kordaat en slim. Ze pakt de beroemdheden aan, het zijn soms net kleine kinderen. Het contrast tussen de beroemdheden en Emily is erg groot. Ze voelt zich een beetje verheven boven haar cliënten en lijkt daarmee zelfs een eigen Prada dragende duivel te worden. Toch is het fijn om te zien dat ze zo doortastend is en zich niet laat kisten door het hautaine gedrag van de beroemdheden. Emily is een verbindende factor tussen haar cliënten en de pers of het publiek, maar ze zorgt ook voor verbondenheid tussen Miriam, Karolina en zichzelf. Ze heeft geen twijfels en weet van aanpakken!

Janneke: Wow wat een kreng kan die Emily zijn zeg! Goede vergelijking met Miranda inderdaad want ze kan er wel wat van. Gelukkig is ze wel heel goed in haar werk en is ze een goede vriendin voor Miriam en Karolina. Ik kon vaak om haar lachen, maar moeilijk in haar inleven. 

De cocaïne van de kleuterwereld

Janneke: Van alle drie de personages, leeft Emily het meest haar eigen, aparte leven. Ze heeft geen kinderen en weet dan ook niet wat ze meemaakt als ze in de wereld van de moeders terechtkomt in Greenwich. Toch lijkt tegen het einde ook Emily wat te ontdooien en wat menselijker te worden. Dat vond ik wel mooi om te lezen. 

Sanne: In de laatste hoofdstukken over Emily verandert ze nog flink. Emily wordt inderdaad wat losser en menselijker, ze is niet meer die machine die alles perfect doet. Toch verliest een vos wel zijn haren maar niet zijn streken. En als Emily met het dochtertje van Miriam op pad gaat, slaat ze, eigenzinnig als ze is, de woorden van Miriam in de wind en verwent ze het meisje enorm! Ik zag ook die situatie levendig voor me, zoals alles in het boek.

87eaf985a758d7e7cd6e2daab9fe7e2a.jpg

Benieuwd wat we nog meer vonden van Leugens en Lattes? Lees dan onze volledige recensies. Die van Janneke vind je hier, en die van Sanne hier.



Reacties op: Buddyread: Leugens & Lattes - Lauren Weisberger

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Lauren Weisberger

Lauren Weisberger

Lauren Weisberger is een Amerikaanse chicklit-schrijfster. Ze werkte als assiste...