Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Buddyread: Liefde met gebruiksaanwijzing

op 22 juni 2019 door

Voor deze buddy read wilden Janneke en Marieke graag weer een boek lezen 'uit eigen kast' en na het naast elkaar leggen van de boekenlijstjes viel Liefde met gebruiksaanwijzing van Aline van Wijnen op en werd dat de keuze voor hun buddyread.

6e6a0051c4c53f9c1d0b669a75735a33.jpg

Korte samenvatting

Mannen! Werden ze maar geleverd met een handleiding. Of een lieve helpdeskmedewerker. Of íéts. Aline van Wijnen beschrijft in Liefde met gebruiksaanwijzing op hilarische wijze hoe lastig de tweeëndertigjarige Robin het vindt om haar weg te vinden in haar werk, en vooral in de liefde. Want hoe leuk haar vlam Max ook is, hij is ook best wel ingewikkeld.

Het samen lezen

Het verhaal en de personages

Marieke: De korte samenvatting geeft niet zoveel prijs, ik wist dus niet zo goed wat ik kon verwachten van dit boek. Halsoverkop, het debuut van Aline van Wijnen had ik al eens via de bieb gelezen en die had een verrassende twist. Dit boek heeft dat ook, maar is toch totaal anders. Ik vond de onzekere Robin goed neergezet. Ze is een leuke vrouw die zelf niet weet hoe leuk ze eigenlijk is. En Max, waarover ongefundeerde verhalen rond gaan, maar die echt wel een goeie gast is. Deze twee mensen dragen het verhaal en daarbij een aantal bijpersonages die best bijzonder genoemd kunnen worden.

Janneke: Ik heb erg genoten van Halsoverkop en keer er naar uit om aan deze nieuwe roman van Alina te beginnen. De omschrijvende tekst gaf inderdaad niet veel weg, dus ik was erg benieuwd. Best leuk om een verhaal eens blanco in te gaan. Robin is een leuk personage waar je je goed in kan inleven en het verhaal neemt je mee in de wereld van Max en Robin. 

Friends with benefits

Marieke: Ik vind dat zo'n grappige uitdrukking. Vrienden en een beetje meer. Eigenlijk gewoon een relatie, maar dan zonder verantwoordelijkheden. Dat kan een tijdje goed gaan, maar er moet toch op een gegeven moment een knoop worden doorgehakt, want zo los/vast daar wordt niemand gelukkig van. Voor Robin en Max werkt het een tijdje goed, maar ook zijn moeten een keuze maken, dat vond ik goed gedaan.

Janneke: Friends with benefits. Ja ja dacht ik in het begin, daar geloof ik niets van. Dat er uiteindelijk een keuze moet gemaakt worden, is wel duidelijk. Dat is meestal het geval in deze situaties. Bij Robin en Max vond ik het wel wat langzaam gaan, maar uiteindelijk wel goed gedaan. 

Boekenthema

Marieke: Heerlijk vind ik dat, als ik onverwachts ontdek dat een boek ook een boekenthema heeft. In dit boek spelen boeken een gewone rol, ze worden genoemd en gelezen. Maar er is ook een boek in de maak. Doordat Robin en Max samen werken aan een fotoboek over stelletjes met een bijzonder verhaal, is er een constante rode lijn van het werk aan dat boek. Maar de grote verrassing zit aan het einde. Daar zeg ik nu niets over, maar dat vond ik zo origineel.

Janneke: Ja boekenthema's zijn zo leuk! Na Halsoverkop hoopte ik daar al een beetje op en dat stelt niet teleur! De stukjes over de stelletjes vond ik ook erg grappig en leuk om te lezen, voegt zeker waarde toe aan het verhaal. En inderdaad de verrassing op het einde. Heel origineel! 

Wat viel op?

Marieke: Als ik vragen stel in een leesclub, vraag ik meestal ook "wat viel op". Er is altijd wel een scene, of een moment die eruit springt in het boek. In dit boek is de relatie tussen Robin en haar moeder niet zo best. Moeder is altijd wat vlak en ongeïnteresseerd, maar als Robin vertelt dat ze gaat trouwen, blijkt moeder wat te hebben gespaard voor haar jurk. En als Robin dan haar perfecte jurk vind, precies binnen het budget, dat was voor mij een moment waardoor ik werd geraakt.

Janneke: De rol van haar moeder en vooral ook de relatie tussen die twee, vielen mij ook echt op. Hoe Robin eigenlijk met tegenzin naar haar moeder toe ging, maar wel bleef gaan en dan deze actie van haar moeder inderdaad. Totaal onverwacht en zo bijzonder. Zorgde bij mij wel even voor tranen in mijn ogen. 

6e6a0051c4c53f9c1d0b669a75735a33.jpg

Conclusie

Marieke: Liefde met gebruiksaanwijzing is een heerijke feelgoodroman. Geen mierzoet liefdesverhaal, maar een mooi opgebouwde liefdesgeschiedenis, waarbij twee mensen, beiden met een verleden elkaar weten te vinden. Het gaat niet zonder slag of stoot, maar als de liefde sterk genoeg is komen ze waar ze willen zijn. Een origineel verhaal, maar dat merk je pas aan het einde van het boek. Mooi gedaan. Van mij krijgt het 4 sterren

Janneke: Ik heb Liefde met gebruiksaanwijzing met veel plezier gelezen. Een feelgoodroman is het zeker maar ook wel met een serieuze ondertoon. De thema's en onderwerpen die worden aangesproken maken indruk en zorgen voor een diepere laag in het verhaal. En zoals Marieke zegt inderdaad de originaliteit. Ik kijk uit naar het volgende boek van Aline!

6654f9065abb6a13fe54d137c6020893.png

Heb jij Liefde met gebruiksaanwijzing al gelezen? 

Wist je dat Aline van Wijnen in juli met een nieuwe roman komt? Het heet Bestemming geluk, wie gaat die lezen?



Reacties op: Buddyread: Liefde met gebruiksaanwijzing

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Aline van Wijnen

Aline van Wijnen

Aline van Wijnen won de schrijfwedstrijd van uitgeverij Zomer & Keuning en h...