Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Buddyread: Midden in de winternacht - Kristin Hannah

op 30 december 2017 door

Voor de laatste buddyread dit jaar lazen Helma en Nathalie het kerstboek Midden in de Winternacht van Kristin Hannah. En goed nieuws, volgend jaar gaan we weer lekker door met buddylezen. De club is alweer hard aan het lezen voor de volgende buddyread sessies.

Over Midden in de winternacht:
De pas gescheiden Joy ziet op tegen de kerstdagen en boekt willekeurig een vlucht naar het plaatsje Hope, ver weg van huis. Deze vlucht brengt haar naar de Bed and Breakfast van Daniel en zijn zoontje Bobby. Hier verblijft ze een tijdje en probeert ze Bobby te helpen met zijn problemen en denkt ze na over haar eigen problemen en toekomst.

Wat vonden wij ervan?

Nathalie: Leuk Helma dat we samen een kerstboek gaan buddyreaden. De laatste voor dit jaar. Ik ben heel benieuwd naar dit boek. Vind de schrijfstijl van Kristin Hannah altijd prettig lezen.
Het eerste hoofdstuk begint dan al erg goed, ik krijg meteen het gevoel dat dit weer zo’n heerlijk dramaboek van Kristin Hannah gaat worden. Hoofdstuk 2 is best heftig en ook beetje ongeloofwaardig wat daarna gebeurt. Maar ik ben benieuwd hoe het verder zal verlopen.

Helma: Het is inderdaad een heftig begin, zeg. Dat had ik eigenlijk niet zien aankomen. Dit is mijn eerste boek van Kristin Hannah, dus ik heb geen idee wat ik kan verwachten. Na het lezen van de eerste hoofdstukken kon ik eigenlijk niet meer stoppen. Een beetje ongeloofwaardig is het wel. Toen ik dat las dacht ik inderdaad: volgens mij kan je dat allemaal niet als je net zoiets heftigs hebt meegemaakt. Het is een beetje lastig om te hier inhoudelijk iets over te zeggen omdat je dan snel iets vertelt, wat je niet wil weten als je het boek nog moet lezen. Och, die kleine Bobby, zo zielig. Wat ik alleen niet helemaal begrijp is dat zijn vader Daniel zo getekend is door verdriet, terwijl hij al enkele jaren gescheiden is van zijn vrouw. Snapte jij dat?

Nathalie: Ondanks dat er iets ongeloofwaardigs is gebeurd, leest de schrijfstijl prettig. Joy belandt uiteindelijk bij een Bed en Breakfast die eigenlijk gesloten is, maar waar ze gelukkig toch nog terecht kan. Hier helpt ze Bobby, het zoontje van Daniel die de eigenaar van deze Bed en Breakfast is en wat problemen heeft. Leuk om te lezen.
Ik vind die Daniel afstandelijk en inderdaad nog getekend door verdriet, maar het is wel weer zo geschreven dat dat zijn karakter kan zijn: ik vind hem als een botte boer overkomen. Die Bobby, het zoontje van Daniel, heeft het er maar moeilijk mee.

Helma: Kristin Hannah heeft zeker een prettige schrijfstijl zonder ingewikkelde zinsconstructies waar je niet al te veel over na hoeft te denken. Maar toch is het geen luchtig niemendalletje. Er zit behoorlijk veel pijn en verdriet in en alle personages proberen dit een plaatsje in hun leven te geven om verder te kunnen gaan. En net als in het echte leven kost dat natuurlijk tijd. Bobby en Daniel proberen de dood van hun moeder en (ex-)vrouw te verwerken en Joy de ontrouw van haar echtgenoot. Dat heeft ze wel mooi beschreven. Je ziet in de loop van het verhaal de wonden helen en het vertrouwen in de toekomst toenemen. Heb jij dat ook zo ervaren?

Nathalie: Mooi dat Joy steeds meer gaat nadenken over wat ze eigenlijk echt wil. Kristin Hannah heeft de personages goed en mooi uitgewerkt.
Ik moet wel bekennen: ik heb betere boeken van Kristin Hannah gelezen. Het is een mooi verhaal, maar het blijft voor mij te ongeloofwaardig. Met magie en de kerstgedachte in het achterhoofd geeft het boek wel een mooie boodschap. Dit is dan ook echt een kerstboek.

Dit is jouw kennismaking met Kristin Hannah toch? Ga je na dit boek meer van haar lezen? Doen hoor.

Heb toch het gevoel dat dit, ondanks dat het nog steeds heerlijk leest, een iets minder boekje van haar is. Het raakte mij niet zo omdat het door het magische gedeelte niet klopte voor mij. Toch te ongeloofwaardig. En nee, het is absoluut geen slecht boek, maar als je andere boeken van haar hebt gelezen, ben je verwend geraakt en is dit toch een tegenvallertje.
Ik heb nog lang niet al haar boeken gelezen, maar tot nu toe vond ik In het daglicht haar beste boek, dit boek gaf ik dan ook 5 sterren.

Helma: Dit is inderdaad het eerste boek dat ik van Kristin Hannah lees. Ik vond het een prettig leesbaar boek en het stukje magie vond ik eigenlijk wel leuk en weer eens wat anders. Zij beschrijft mooi de gevoelens van Joy, Bobby en Daniel en hoe de tijd wonden kan helen, ondanks dat de setting waarin ze het beschrijft wat ongeloofwaardig is. Ik vond het eigenlijk niet echt een kerstboek. Het speelt deels wel in de kerstperiode, maar het is toch meer een boek over hoop, liefde, vertrouwen en vergeving in een ietwat sprookjesachtige setting. Als jij vindt dat dit een van haar mindere boeken is, dan ben ik wel benieuwd naar haar andere boeken. Ik denk dat ik In het daglicht dus maar op mijn nog te lezen lijst moet gaan zetten.

We hebben het nog niet over de cover gehad. Als ik er naar kijk krijg ik helemaal een warm gevoel. Daar is de Boekerij toch altijd wel erg goed in! Het is echt een boek dat je direct op zou pakken als je het in de boekhandel zou zien liggen. Het enige minpuntje is dat het niet echt inhoudelijk bij het verhaal past. Dan had ik waarschijnlijk eerder gekozen voor een afbeelding van een vrouw met een klein jongetje.

Nathalie: Ja, die cover is mooi. Een jongetje zou inderdaad nog net iets passender zijn geweest. Las afgelopen maand toevallig een ander kerstboek van Boekerij van Corina Bomann en die cover is in dezelfde stijl, ook zo mooi. Leuk dat je meer boeken van Kristin Hannah gaat lezen. PS, tip, haar oude boeken liggen regelmatig bij de Kruidvat voor €3,99 in het boekenrek.

Helma: Dat is nog eens een goede tip! Ik kom er regelmatig maar denk er nooit aan om bij de boeken te kijken. Dus die houd ik mijn achterhoofd.

Conclusie:

We vonden het allebei een prettig leesbaar boek. Helma is iets enthousiaster dan Nathalie, die waarschijnlijk met hogere verwachtingen aan het boek begon. Voor Helma was het de eerste kennismaking met de schrijfster, dus zij ging er blanco in. Het is zeker een boek dat je met een heerlijk feelgood gevoel dichtslaat, ondanks dat het verhaal niet helemaal geloofwaardig is. Als je dit in je achterhoofd houdt zal je niet teleurgesteld worden en het boek net als wij met veel plezier lezen.

Zie hier de recensie van Nathalie. De recensie van Helma is hier te lezen.



Reacties op: Buddyread: Midden in de winternacht - Kristin Hannah

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Kristin Hannah

Kristin Hannah

Kristin Hannah is een New York Times-bestseller­auteur van meer dan twintig roma...