Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Buddyread challenge #4: Waar is Bernadette?

op 21 maart 2018 door

Een tijdje geleden deden we een oproep. Wie wil er met ons buddylezen? Daar kregen we hele leuke reacties op. Maartje las met Nathalie Waar is Bernadette? van Maria Semple. Een boek dat ze beiden ooit op het Boekenfestijn hebben gekocht. Een goede gelegenheid om dit boek eindelijk eens te gaan lezen.

- door Nathalie -

fd80eefca1ae97ba29727ab83386947d.jpg

15f704061f07920d8aabcf0e523cdc8b.jpgOver Maartje

Mijn naam is Maartje de Groot en ik woon in Den Haag. Ik woon samen met Erik en samen voeden we vier kinderen op in de leeftijd van 11 t/m 14 jaar.  Ik leerde jong lezen en ben daar nooit meer mee opgehouden. Vooral het laatste jaar ben ik een echte veellezer geworden. Mijn fysieke mogelijkheden zijn zeer beperkt en lezen is voor mij echt even weg uit de werkelijkheid geworden. Mijn favoriete boeken zijn romans met een historisch tintje, fantasy boeken en Nederlandse literatuur. Toch kan ik genieten van alle genres en lees ik regelmatig een thriller of een feelgoodboek. Heel leuk vind ik het ook om mijn leeswoede over te dragen op mijn kinderen. Veel van de young adult boeken die ik lees worden direct daarna gelezen door één of meerdere kinderen thuis. 

Toen ik zag dat er een buddyread kwam met lezers heb ik me snel opgegeven. Ik lees altijd graag de verslagen op Hebban en heb er al heel wat inspiratie opgedaan. Ik hoop op dee manier ook andere mensen te inspireren. 

Korte samenvatting Waar is Bernadette?

Bernadette was een getalenteerde architect, maar nu is ze de vrouw van Elgie Branch, topman bij Microsoft, en moeder van Bee. En dan verdwijnt Bernadette. Bee hoopt haar moeder terug te kunnen vinden en gaat op onderzoek uit.

Het samen lezen

Nathalie: Leuk Maartje dat we Waar is Bernadette? van Maria Semple gaan buddylezen. Ik ben heel benieuwd naar dit boek. Ik had nog nooit van deze auteur gehoord, maar het boek is tijdens een Boekenfestijn in mijn mandje beland omdat de cover en het verhaal me aanspraken. Jij hebt hem toch ook bij het Boekenfestijn geshopt? Vorige week zag ik nog een grote stapel liggen bij het Boekenfestijn in Rotterdam, maar ook viel me op dat uitgeverij Rainbow komende zomer het boek opnieuw gaat uitbrengen. Dit lijkt mij een grappig en luchtig boek. Wat zijn jouw verwachtingen?

Het boek is verfilmd, en wordt dit jaar uitgebracht. Wanneer de film zal draaien in Nederland kan ik nog nergens vinden.

Bij welke challengecategorie verwacht jij het boek af te kunnen strepen?

Maartje: Hoi Nathalie, ik heb  er echt veel zin in om dit boek met jou te gaan lezen en bespreken. Ik had, voor het Boekenfestijn, ook nog nooit van Maria Semple gehoord, maar ik heb haar wel even gegoogeld. Ze is scenarioschrijfster en ik verwacht daarom een vlot en filmisch geschreven boek. Verder las ik dat het boek een jaar op de New York Times bestsellerlijst heeft gestaan en een prijs heeft gewonnen van The American Library Association. Ook heeft het boek op de shortlist van de Women's Prize for Fiction gestaan. Kortom, het belooft wat.

Ik dacht zelf het boek te plaatsen onder Een grappig boek, maar jij noemt al dat het verfilmd is en het kan ook onder Een boek met een naam in de titel en als ik de achterkant lees, zou het ook een Roadtrip boek kunnen zijn?

Ik ga in ieder geval lekker beginnen.

Nathalie: We kunnen blijkbaar veel kanten op met onze challengecategorieën. Ik wist niet dat dit een bestseller was, zelfs een boek met een prijs. Belooft veel goeds.

Zo op het eerste gezicht is het verhaal in rommelige stijl geschreven. Nieuwsbrief van een school, korte stukjes perspectief, e-mails. Maar door de info die hierin staat krijg je als lezer de benodigde informatie en de inhoud is hilarisch. Ik vind dit een leuk format en het leest fijn. En lekker veel humor. Ik ga het verhaal steeds leuker vinden. Deel 1 van dit boek vind ik geweldig.

En dan volgt deel 2. Een soort van informatief stukje en een langdradige mail van Bernadette. Het verhaal stort voor mijn gevoel in. Ben heel benieuwd wat jij tot dit gedeelte van het boek vindt. Ik blijf benieuwd naar de rest van het verhaal en hoop dat het vanaf deel 3 weer lekker vlot leest.

Maartje: Ik heb net deel twee uit en moet zeggen dat ik het leuk vond om meer te lezen over Bernadette. Het is wel een heel bijzondere vrouw. Wat zou ik graag in de door haar ontworpen huizen rondlopen. Geweldig om op zo'n creatieve manier met materiaal om te kunnen gaan. Ik moest ook direct denken aan een vader van een collega van mij. Hij maakte echt stoelen van papier en die zien er geweldig uit. 

Waar ik me in deel 1 bij Bernadette aan stoorde was haar manier van omgaan met haar, zeer goedkope, Indiase personal assistent. Dat je als afgestudeerde vrouw iemand voor een hongerloontje aanneemt en haar dan laat bellen naar Amerika!!! Waarom bedenkt ze niet dat dat natuurlijk meer kost dan de 0,75 die ze per uur betaalt!?

Verder deed deel 1 me regelmatig denken aan het nieuwe populaire programma: De Luizenmoeder. Roddelen en conclusies trekken over andere mensen en nooit zien dat jouw kind ook iets heeft gedaan. Heel herkenbaar en leuk.

Deel drie lijkt weer hetzelfde format te hebben als deel 1, dus kom maar op met de mailtjes en tussencommentaren van Bee.

Nathalie: Ik vroeg me af toen Bernadette haar Indiase personal assistent opdrachten gaf in hoeverre dit ook echt gebeurt. Zal het bij die rijkeluisvrouwtjes in het echt ook zo werken? Ik hoop van niet, haha.

Die moeders met hun schoolverplichtingen zet inderdaad dat Luizenmoeder-beeld neer. En dat geroddel en dat commentaar; mijn zoon doet niets verkeerd, maakt me aan het lachen. Heerlijke humor. Ik vind alle personages ook goed en lekker overdreven neergezet. Ook de setting is mooi beeldend neergezet.

De laatste delen van dit boek staan weer lekker vol perspectieven via e-mails, faxen en meer. En ondanks deze rommelige perspectieven leest het fijn weg. Ik leer de personages steeds beter kennen. Ik vind het een goed format voor het verhaal en lekker origineel. Het maakt me wel heel nieuwsgierig naar de verfilming van dit boek, hoe gaan ze dit in de film verwerken?

Ik had vooraf geen hoge verwachtingen van dit boek, maar wat een superleuk boek is dit. Vanaf deel drie wilde ik maar door blijven lezen en kon ik het boek moeilijk wegleggen.

Is het boek jou ook goed bevallen?

Maartje: Haha Nathalie, ik hoop ook dat rijke vrouwen niet op deze manier vrouwen in arme landen uitbuiten, maar in dit geval waren we mooi op het verkeerde been gezet.

Het stukje over de kerstviering vond ik, ondanks dat het erg overtrokken was, ook heel ontroerend. Ik kon zo meeleven met Bee. Hoe zij meegesleept werd in de ontroering en vreugde van alle mensen om haar heen.

"Misschien is dat wat religie is, jezelf van een klif storten en erop vertrouwen dat iets groters dan jij voor je zal zorgen en je naar de juiste plek zal dragen."

Ik had vooraf vooral een heel humoristisch boek verwacht, lekker luchtig enzo. Uiteindelijk bleek het boek toch dieper te gaan en vol plottwist te zitten. Het was een fijne verrassing.

Conclusie

Waar is Bernadette? is een heerlijk boek vol humor, maar ook met diepgang. De perspectieven zijn op een originele manier neergezet. As je eenmaal in het verhaal zit, wil je blijven lezen. Lees hier de recensie van Maartje en hier de recensie van Nathalie.

Hebben jullie Waar is Bernadette? gelezen? Zijn jullie het met Maartje en/of Nathalie eens of hebben jullie een heel andere mening? Laat het ons in een reactie hieronder weten.

 



Reacties op: Buddyread challenge #4: Waar is Bernadette?

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Maria Semple

Maria Semple

Maria Semple groeide op in Spanje en Amerika en woont momenteel in Seattle. Ze i...