Advertentie

Column: Het lichtpuntje op een drukke dag: even wegdromen met een boek

op 22 januari 2019 door

Wakker worden, opstaan, schilders binnenlaten, koffiedrinken, thuis een paar uur werken en hopen dat er niks tussenkomt of ik niet geveld word door vermoeidheid. Op dit moment staat, mede door de verbouwing en aankomende verhuizing mijn leven letterlijk op z’n kop. Lezen? Wat is dat? De tijd ontbreekt, toch lees ik elke dag even, want even lekker in de problemen van een ander duiken, zorgt voor een mindful leven. Hoe vind ik mijn (lees)weg in dagen waarop ik alleen maar ren?

Door Diana

  1. Mijn man is geen ochtendmens. Ik sta dus altijd met hem op. Meestal zit ik al springlevend en klaarwakker in de kamer en is hij zich nog op z’n gemak aan het opfrissen. Als hij dan eindelijk beneden is, bromt-ie wat en valt-ie aan op z’n boterham pindakaas, terwijl-ie zijn mail, apps en Facebook checkt. IDEAAL moment om nog even niks te moeten en in mijn boek, momenteel Onder de sterren van Montpellier van Marina Folkers, te lezen. Onder het genot van een heerlijk yoghurtje dwaal ik even af naar een andere plaats dan Herkenbosch.
  2. De ochtend is een ritueel. De rest van de dag is het letterlijk zoeken naar momentjes. Sowieso probeer ik heel mindful te leven. Dus als ik met de hondjes naar het nieuwe huis wandel, focus ik me op hen en geniet ik van de wereld om me heen. Want wat is die prachtig? Vanochtend genoot ik nog van de bevroren wereld. Met -7 liep ik met de hondjes door de straten. En samen genieten we. Ik goed ingepakt, zij op ontdekkingstocht.
  3. Omdat heel mijn leven nu een chaos is, zoek ik de ontspanningsmomentjes op de meest gekke momenten. Ons koffiezetapparaat is al verhuisd naar het nieuwe huis. Conclusie: in het oude huis heb ik alleen oploskoffie, en geloof me, die vind ik niet te drinken! Elke ochtend laat ik de schilders binnen, zet ik een lekkere pot koffie, zet ik twee grote emmers op elkaar, mijn jas als kussentje en ik ben weer even een paar minuutjes weg. De kleine dingen doen het hem als je zo druk bent.
  4. Na terugkomst in het oude huis ben ik aan het werk. Ik gun mezelf dan weinig tijd om uit te rusten. Vanwege de zwangerschap moet ik regelmatig even opstaan, maar echt lezen doe ik dan niet. Meestal wandel ik een rondje door de kamer en keuken en kijk ik even naar ons ‘oerwoud’ in de tuin. De vogeltjes die bij de buren wat eten en als ik de klik van de waterkoker hoor, ga ik met een kop kamillethee (erg goed om zen vanbinnen te worden) weer aan de slag.
  5. Elke avond is het programma een verrassing. Kook ik of wordt het iets makkelijks in het nieuwe huis? Uiteindelijk draait het erop uit dat ik tot laat nog in ons nieuwe huis ben om mijn man te ondersteunen die ook op elk vrij moment de ‘gaten probeert te vullen’. Samen lopen we dan even door wat er de volgende dag kan gebeuren en ongelooflijk maar waar, lopen we zen weer terug naar het andere huis.
  6. Wanneer mijn man onder de douche springt, grijp ik mijn kans. Nu kan ik nog even ongestoord lezen, voordat hij over zijn dag vertelt. Ook dit moment is voor mij echt even genieten, de dag afsluiten om morgen opnieuw te beginnen. Heerlijk. En die telefoon? Die probeer ik de hele dag een beetje te negeren. Na 23.00 uur gaan mijn app’s ‘uit’, dus dan is het echt tijd voor mijzelf, mijn man en mijn hondjes.

Ondanks dat de afgelopen week enorm zwaar was, zeker als je 6 maanden zwanger bent, merk je toch wel dat je minder energiek bent, ben ik nog geen moment ingezakt. Mindful de dagen doorkomen, met als lichtpuntje even de tijd met je hobby, maakt dat je deze periodes overleeft. Mede door het boek van Tony Crabbé, Nooit meer te druk, is er niks dat mij momenteel op de kast jaagt. En dat is weleens anders geweest.

Toch, lang zou ik dit niet volhouden. Drie weken is lang genoeg. 2 februari is de verhuizing gepland en de dag erna doen we niks. Eén ding is zeker, deze dame gaat vanaf dan niet alleen weer normaal werken, maar ook genieten van haar eigen leesplekje naast de 8 meter lange boekenkast. Wegdromend en genietend van haar tuin zal het leven voor mij volmaakt zijn.

Hoe creëer jij rust in je drukke leven? Heb je tips nodig? Stel ze me, wellicht help ik je net dat stapje vooruit!Reacties op: Column: Het lichtpuntje op een drukke dag: even wegdromen met een boek

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Tony Crabbe

Tony Crabbe

Tony Crabbe is (bedrijfs) psycholoog en werkt als consultant voor onde...

Marina Folkers

Marina Folkers

Marina Folkers is schrijfster van de feelgoodromans Sean en Faye, Zoektocht teru...