Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

De mannen van Literatuur testen Feelgood

op 11 mei 2017 door

Samen met Guy en Victor van de club van 10 Literatuur zijn Mandy en Sanne een crossreading aangegaan. Met z’n vieren hebben ze Scoop! Van Iris Houx gelezen, een echt typische feelgood. Mandy en Sanne kennen jullie inmiddels, Guy en Victor misschien ook. Maar wist je dat Victor wel eens eerder feelgood boeken heeft gelezen? Voor hem is een feelgood boek een guilty pleasure. Ondanks dat is Scoop! voor beide mannen een uitdaging. Wat zouden ze er van hebben gevonden?

Korte samenvatting

Esmée Evers verhuist naar de grote stad, waar ze een baan krijgt als redactiechef. Althans, dat vertelt ze haar vriendinnen, in werkelijkheid is ze redactieassistente. Haar leugentje is lastig vol te houden als één van haar vriendinnen haar bazin wordt bij hetzelfde magazine. Wanneer een bekende tv-ster noodgedwongen moet onderduiken, krijgt Esmée de kans zichzelf te bewijzen. Ze bedenkt een plan dat niet alleen de media op zijn kop zet, maar ook haar eigen carrière, vriendschappen en relatie...

Het experiment 

De boeken waren amper in bezit, of er werd druk gekletst. En dat zou de gehele periode zo blijven. Natuurlijk ging het vaak over het boek, maar op een gegeven moment kwamen er zelfs bekentenissen over situaties op het werk boven tafel! Van dode muizen tussen de agenda van de afdelingssecretaresse, tot letterlijk met de billen bloot op het bureau staan zwaaien en spugen in kopjes koffie! Maar wat vonden de mannen van Scoop!?

Wat is je eerste reactie na Scoop! gelezen te hebben?
Victor: Wie is er niet vatbaar voor het voldane gevoel dat een feelgoodroman kan geven? Zij Krijgt De Baan, en Zij Krijgt De Man. Laat dat warme dit-loopt-goed-af-gevoel toe en je weet waarom Scoop! met tienduizenden tegelijk over de toonbank gaat. Met 't bovenstaande verklap ik overigens niks, dat Ze Elkaar krijgen en dat zij De Baan krijgt van die leugenachtige bitch is vanaf het begin duidelijk, daarom is het ook feelgood natuurlijk. Wat wel spannend is, is dat er twee kandidaten zijn qua levenspartner. Ook hier krijgt de meest egoïstische vent het lid op de neus – in de wereld van Houx wordt moralisme niet geschuwd. En wie geniet niet mee als de elleboogwerkende, valse, hufterige collega’s met hun grote brutale monden hun verdiende loon krijgen?

Hoe heb jij deze uitdaging ervaren?
Guy: Iris Houx schrijft op een opvallend moderne wijze; ze is zelfs bijzonder inventief en creatief met haar woorden en schrijftaal. Ze maakt handig gebruik van actuele Engelse termen die momenteel door de jonge mensen worden gebruikt. Tevens beschrijft ze de dingen zoals ze werkelijk zijn; hard als het moet. Genoten van - en gelachen met  - de soms hilarische passages, uitdrukkingen en woorden. Haar zin voor humor lust ik wel. Ik veronderstel dat de manier waarop deze schrijfster haar verhaal neerzet, recht uit zichzelf komt. Kan me best voorstellen dat de eerder eenvoudige verhaallijn ideaal geschikt is voor een heel grote doelgroep van lezers.

En als je iets dieper in het boek graaft?
Victor: Aardig verwerkt zijn de drama’s die een bekende Nederlander of Vlaming kunnen overkomen. In Nederland is zo’n drama het nooit doorgegane huwelijk van zanger Xander de Buisonjé en cabaretière/presentatrice Wendy van Dijk – ik vraag me af of de jongere lezeressen van het boek zich dat nog herinneren.... De leugenachtigheid van de roddelbladen – ‘alles voor Het Verhaal‘ is ook goed getroffen. Héél spetterend vond ik Scoop! ook weer niet, ook niet op zijn eigen terrein, er zijn zulke speelse, ondeugende, romantische schrijfsters in de VS… Mijn favoriet is Lisa Cach (o.a. confessions of a French maid). Aan de andere kant, toen ik aangestoken door de film Nights in Rodanthe van Nicholas Sparks las, was ik zo ongeveer het tegendeel van onder de indruk.

Heb je ook levenslessen teruggevonden in deze roman?
Guy: Zeker weten! Als je dan eindelijk tot het besef komt, dat echte/ hechte vriendschap een mooie verrijking voor je leven is. Vertrouwen én zelfvertrouwen zijn twee belangrijke elementen om je leven nog rijker te maken. Liefde maakt het dan helemaal af.

Heeft Scoop! inzicht gegeven in hoe vrouwen denken? Of blijft dat nog steeds een enorm raadsel?!
In koor: HAHAHAHA
Guy: ik denk dat ik enig inzicht heb... maar ben er helemaal zeker van dat vrouwen een groot raadsel blijven!

Hoe zijn jullie als fan van literatuur van start gegaan met het feelgood boek? Speur je naar mooie poëtische zinnen, verborgen verwijzingen etc? Zijn er nog dingen opgevallen tijdens het lezen?
Guy: Gewoon verstand op nul (heb dit toch niet, haha) en lezen, lezen en genieten.
Victor: Nee hoor, ik heb het getoetst op Een Goed Gevoel. Feelgood lees je niet voor de diepte maar voor het plezier. Net als sf, of voor de spanning bij thrillers. Iris doet er wel vrij lang over, maar ze zorgt zeker voor een prettig gevoel. Verder viel me op dat Iris het er wel heel dik bovenop legt. Ik vond het verbazend dat dit boek zo'n groot succes was.

Mocht er nog een boek van Iris Houx verschijnen, zou je het dan willen lezen?
Guy: Ja, zeker wel. Ze heeft "iets" dat me aantrekt, zonder rekening te houden met het genre.

Dus je zou nog wel eens een feelgood boek willen lezen?
Guy: Waarom niet, nu ik eenmaal zo ver ben geraakt. Feelgood is ideaal om tussendoor te lezen, tussen twee zware romans of thrillers in is dit perfect leesmateriaal.

Zou je andere mannen aanraden eens een feelgood boek te lezen? 
Victor: Typisch mannelijk om dat níet te doen - ons soort moet alles zonodig zelf uitzoeken anders wordt onze eer aangetast. Haha!

Hoe vonden jullie dit experiment?
Guy: Voor mij is dit experiment meer dan geslaagd!
Victor: Ik vond het keileuk, om maar in de terminologie te blijven.

Conclusie

Het is duidelijk dat de heren het vooral leuk vonden om aan een dergelijk experiment deel te nemen. Van het boek, maar ook van de gesprekken tijdens het lezen hebben we een feelgood gevoel gekregen. De boeken worden door Victor en Guy beoordeeld met drie sterren. Mandy en Sanne doen daar allebei nog een ster bij, Mandy zelfs twee! Scoop! was genieten, romantisch maar zeker ook humoristisch. Een geslaagd experiment!

De recensies van hen allemaal vind je hier: Guy, Victor, Mandy en Sanne.



Reacties op: De mannen van Literatuur testen Feelgood

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Iris Houx

Iris Houx

Iris Houx (1975) debuteerde in juni 2016 bij The House of Books met de feelgood ...