Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

De Top 25 mooiste boeken van... Sanne

op 20 juli 2018 door

Je hebt het niet kunnen missen: de Hebban Top 1000. Natuurlijk hebben de meiden van de Feelgood Club ook hun enige echte Top 25 allertijden samengesteld. Wij tellen af naar september door elke week een persoonlijke Top 25 van een van ons met jullie. Eerder las je al over de Top 25 van Nathalie, vandaag is het de beurt aan Sanne om iets te vertellen over haar mooiste boeken. 

 door Sanne -

802e633e14122c9d06c1b266cca46dfd.png"Wat tof, een Top 25 maken!", dacht ik nog. In eerste instantie dacht ik dat het moeilijk zou zijn om te kiezen uit al die mooie boeken en dat 25 vast niet genoeg zou zijn. Maar niets was minder waar. Allereerst keek ik op mijn favorieten plankje, maar daar staan er nog geen 20. Je moet echt heel goed je best doen, wil je op mijn favorieten plankje terecht komen. Je moet me raken, me laten huilen, voor eeuwig in mijn geheugen blijven. Misschien kom je er dan ;)

Mijn allereerste grote liefde

Mijn ouders schonken mij de liefde voor boeken door me mee te nemen naar bieb en boekhandel. Maar mijn eerste grote liefde ontmoette ik in groep 6. Ik had een lieve juf, ik ben haar nog steeds niet vergeten. Ze hield van het toneel, maakte kostuums en vertelde fantastisch. Op een dag begon ze in De brief voor de koning van Tonke Dragt. Maar elke dag een bladzijde of wat ging me niet snel genoeg, ik MOEST weten hoe het verder ging. En dus ging ik zelf naar de bibliotheek, leende het boek en las het binnen mum van tijd uit. Mijn kinderen hoeven van mij niet te houden van lezen (gelukkig doen ze dat nóg wel), maar De brief voor de koning is verplichte leeskost als ze oud genoeg zijn ;)

In mijn Top 25 vind je ook nog een ander boek van Tonke Dragt: De zevensprong. Mijn liefde voor dit verhaal ontstond door de televisieserie die elke zomervakantie op de Nederlandse omroep was te zien. Tonke Dragt kan als geen ander avonturen op je overbrengen. Ik ben niet van het herlezen van boeken, maar ik wil haar boeken toch nog eens opnieuw beleven.

Een tweede liefde

Een tweede liefde ontstond ook op school, wel een aantal jaren later. Ik zat op de HAVO en las nog steeds graag, in tegenstelling tot veel van mijn leeftijdsgenoten. We hoefden geen verplichte kost te lezen, maar mochten wel onze eigen lijst samenstellen (met goedkeuren van onze docent Nederlands). Toen ik met De ontdekking van de hemel aan kwam zetten, riep hij al gelijk dat ik dat beter niet kon doen. Hij was er nooit doorheen gekomen en het boek was zo dik dat ik in die tijd ook twee boeken kon lezen. Dat lezen was voor mij geen probleem, maar het feit dat hij er niet doorheen was gekomen daagde mij zo ontzettend uit, dat ik hem wilde bewijzen dat ik er wél doorheen zou komen. En wat was ik blij dat ik dat heb gedaan. Ik vind het zo'n prachtig verhaal. Alles valt op het einde samen. 

Mijn eerste Hebbanliefde

Een andere grote liefde ontmoette ik op Hebban. Ik gok dat dit een titel is die wel eens heel hoog kan eindigen in De Hebban Top 1000, want wat hebben we in het feuilleton met z'n allen genoten van dit boek: Het achtste leven (voor Brilka) van Nino Haratischwili. Ik ken weinig boeken die zo poëtisch zijn geschreven, waarin geschiedenis zo mooi wordt verteld en waarin begin en einde van een boek zo mooi in elkaar overvloeien. Toch komt Zeg me wie ik ben van Julia Navarro ook in de buurt en is daarmee een andere topper op mijn lijst.

Feelgoodliefde 

Oké, mijn grootste liefdes lijken dan vooral (jeugd)literatuur te zijn, maar natuurlijk ontbreekt er geen feelgood in mijn Top 25. De meeste van mijn feelgoodboeken op de lijst zijn de historische romans. De reiziger, De geheime vrouw, Een vrouw in Havana, De zeven zussen, De jasmijnzussen. Ik genoot van ze allemaal. Ik lees graag feelgood omdat je er zo in kunt verdwijnen, en als ze me dan ook nog meenemen naar andere tijden en plaatsen is voor mij het plaatje perfect. Het mooie aan De reiziger is het switchen tussen heden en verleden, surrealistisch, maar toch zo echt. En dat met een vleugje erotiek. Bijzonder gedaan door Diana Gabaldon. Een verhaal waarvan je zowel het boek kunt lezen als de serie kunt kijken. Een van de weinige waarbij de combinatie boek/serie zo goed heeft uitgepakt. Hou je van De reiziger, dan hou je vast ook van De zeven zussen, een reeks boeken vol mysterie, feelgood en geschiedenis. Een topper die ik dit jaar heb ontdekt.

802e633e14122c9d06c1b266cca46dfd.png

Benieuwd welke andere boeken in mijn top 25 staan? Bekijk hem hier! Laat je ons weten welke toppers op jouw lijstje niet mogen ontbreken?



Reacties op: De Top 25 mooiste boeken van... Sanne

Meer informatie

Gerelateerd