Meer dan 4,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid

De Valentijnprijs nieuw leven ingeblazen

op 13 oktober 2021 door

Het Valentijngenootschap stierf enkele jaren geleden een stille dood. Daarmee verdween ook De Valentijnprijs voor het beste romantische boek van het toneel. Maar daar is verandering in gekomen. Auteur Kirstin Rozema heeft, samen met Han Peeters van uitgeverij De Manuscriptenbank  de prijs nieuw leven in geblazen en ook de schrijfwedstrijd is terug van weggeweest. Een ontwikkeling die wij natuurlijk alleen maar toejuichen. Want feelgood boeken zijn toch de leukste boeken die er zijn?

- door Helma -

Het Valentijngenootschap was ooit opgericht om romantische feelgoods, inclusief familie- en streekromans en historische romans, een podium te bieden. Door het uitschrijven van een verhalenwedstrijd moedigden ze schrijftalent aan om een verhaal in te sturen. Elk verhaal kreeg een onderbouwd juryrapport waarmee de (aspirant) schrijver verder aan de slag kon.

"Door samenwerking met De Manuscriptenbank is de prijs voor jaren zeker gesteld"

Initiefneemster Kirstin Rozema is auteur en schrijft in bijna alle genres. Op dit moment is ze voornamelijk bezig met het schrijven van romans en jeugdboeken. Zeker omdat ze zelf een aantal jaren een bestuursfunctie in het Valentijngenootschap heeft gehad, heeft ze het altijd jammer gevonden dat het genootschap en tegelijkertijd De Valentijnprijs ophield te bestaan. “Als voormalig bestuurslid werd ik er steeds op aangesproken dat men het zo jammer vond dat Het Valentijngenootschap was opgeheven”, vertelt Kristin “Door De Valentijnprijs nieuw leven in te blazen, hebben we niet alleen de schrijvers van destijds, maar ook nieuwe auteurs en niet te vergeten uitgevers blij gemaakt.” Uit de enthousiaste reacties die ze krijgt op de Facebookpagina die ze heeft aangemaakt, wordt dat meer dan duidelijk. Ze vervolgt: “Ik ben heel blij dat zowel De Valentijnprijs als de verhalenwedstrijd door onze sponsor nu voor jaren veilig is gesteld.”

De samenwerking met Han Peeters van De Manuscriptenbank geeft zekerheid. Peeters is al sinds 2011 uitermate actief in het boekenvak, maar heeft pas onlangs De manuscriptenbank opgericht. Een platform waar schrijvers een uitgever kunnen vinden en andersom en deelname gratis is. Behalve (cluster)uitgever en luisterboekuitgever is hij zelf ook schrijver.

Met het opnieuw instellen van De Valentijnprijs hopen ze samen het feelgoodgenre in brede zin (nog) meer bekendheid te geven. Als Fabulous Feelgood weten we daar natuurlijk alles van en we hopen dat Kirstin in haar opzet gaat slagen. Kirstin: “Behalve het prachtige beeldje krijgt de winnaar van De Valentijnprijs natuurlijk eeuwige roem en een mooi geldbedrag van € 500,-. De winnaar van de schrijfwedstrijd mag een cheque van € 250,- in ontvangst nemen en krijgt de kans om (nog) bekender te worden.”

Tamara Haagmans: "Het winnen van een verhalenwedstrijd is goed voor je zelfvertrouwen"

Een van de bekendste winnaars van de schrijfwedstrijd is Tamara Haagmans. Hoewel het winnen van de prijs haar schrijfcarrière niet direct heeft beïnvloed was het wel een enorme opsteker. Tamara: “Het was niet zo dat opeens alle deuren open gingen die anders gesloten zouden blijven, maar ik zag het wel als een erkenning van mijn talent. Toen ik mijn naam hoorde nadat ik wist hoeveel échte schrijvers met grote uitgevers er meededen, kon ik het bijna niet geloven. Het was wel ontzettend goed voor mijn zelfvertrouwen, want als professionals vonden dat ik talent had, was het misschien toch de moeite waard om er mee door te gaan. En dat deed ik dus.”

Wil je meer weten over De Valentijnprijs en/of de schrijfwedstrijd? Kijk dan op de Facebookpagina waar je alle informatie kunt terugvinden.Reacties op: De Valentijnprijs nieuw leven ingeblazen

Meer informatie

Over

Kirstin Rozema

Kirstin Rozema

Kirstin Rozema (1967) woont in Almelo en schrijft al jarenlang kinder- en jeugdb...

Tamara Haagmans

Tamara Haagmans

Tamara (1980) is dol op lezen, schrijven, en alles dat met letters te maken heef...

Han Peeters

Han Peeters

Han Peeters (1959) is een maatschappelijk bevlogen auteur met een kenmerkende sn...

Gesponsorde boeken