Advertentie

De week van het beeldverhaal: S1ngle

op 02 juli 2018 door

Deze week is de week van het beeldverhaal. Een initiatief van de SF en Fantasy Club voor de eerste week van juli. Wij kregen de vraag of wij ook mee wilden doen? Ja zeker, de Feelgood Club is overal voor in en zo gingen wij op zoek naar boeken met plaatjes in combinatie met tekst en dan met een Feelgood sausje.

bcbc71113deeb065860c2431c950d9f6.jpg

Door Marieke, Renate en Mandy

Het was Renate die enthousiast aan kwam met: Kijk eens wat ik bij de bibliotheek heb gehaald, een stripboek van S1ngle! De stripjes die dagelijks in diverse kranten verschijnen, zijn gebundeld en uitgebracht in stripboeken. Mandy en Marieke gingen direct kijken wat hun bibliotheek op voorraad had en zo lazen we ieder een ander strip boek uit de serie S1ngle.

De strips van S1ngle

S1NGLE is een Nederlandse stripreeks die bestaat sinds 2001.

S1ngle is een strip van Hanco Kolk en Peter de Wit over drie vrijgezelle vriendinnen die enigszins worstelen met hun bestaan en met het feit dat ze geen vaste partner hebben. Ze klampen zich daarom snel vast aan wat zij in hun lijfbladen lezen. Ze werken  samen in een ziekenhuis. Sinds 2013 wordt het drietal vergezeld door een vierde figuur, Floor, wier naam door lezers werd gekozen.

Hoofdrolspeelster is Fatima, een vrouw van achter in de twintig. Ze is energiek en heeft een open oog voor nieuwe ontwikkelingen. Ze werkt als verpleegster en heeft te maken met de onder druk staande zorgsector, patiënten van divers allooi en in scheiding liggende chirurgen.
Andere personages zijn Nienke, Stella, Floor, dokter van Swieten en dokter Bernard.

De schrijvers

HANCO KOLK
In 1984 begon Hanco Kolk samen met Peter de Wit aan de succesvolle albumserie Gilles de Geus, waarvan inmiddels tien delen zijn verschenen. Daarnaast maakte hij de vierdelige reeks Meccano, waarvan het laatste deel in 2007 uitkwam. Voor diverse bladen tekende hij ook nog andere strips waaronder Inspecteur Netjes. Naast de Stripschappenning 1994, 1995 en 1997, 2007 en 2008 en de NZH-prijs in 1994, ontving Hanco Kolk in 1996 de Stripschapsprijs voor zijn gehele oeuvre. Vanaf september 2008 is hij tevens docent striptekenen op de ArteZ in Zwolle.

PETER DE WIT
In 1994 bedacht Peter de Wit de kleine psychiater Sigmund. Na enige omzwervingen belandde Sigmund een jaar later als dagstrip in de Volkskrant. Begin 2000 verkozen de lezers van die krant Sigmund tot de meest gelezen en hoogst gewaardeerde rubriek. Peter de Wit won de Stripschapspenning in 1994, de NZH-prijs in 1995 en de Stripschapprijs in 1999

(bron Wikipedia en S1ngle site)

bcbc71113deeb065860c2431c950d9f6.jpg

De serie in strip en op tv/dvd

Inmiddels zijn er 17 albums uitgegeven. Na het succes van de albums kwam er in 2008 ook een tv serie die drie seizoenen is uitgezonden op net5, met in de hoofdrollen Bracha van Doesburgh, Katja Schuurman en Eva van der Gught.

Het lezen

Mandy: S1ngle Style (2013)

Het leuke van dit beeldverhaal is dat het eruit ziet als een magazine en zo leest het ook weg.
Het is een selectie uit de strips die tussen 1 januari 2013 en 31 december 2013 in diverse kranten werden gepubliceerd. Van de eerste strip moet ik gelijk lachen. ‘Zeven kleuren stront’ als parodie op ‘vijftig tinten grijs’. Met een hoop onderwerpen wordt de spot gedreven, zoals de vele hashtags die iedereen gebruikt, de fascinatie voor kattenplaatjes op het internet en het taaltje dat iedereen op kantoor spreekt. De tekeningen zijn grappig en kleurrijk. Het zijn een soort karikaturen, maar dat past wel bij de strips. Voor mij was het een leuke eerste kennismaking met deze strips. Bij de bibliotheek hebben ze helaas alleen dit deel van de serie, maar mocht ik ze een keer elders tegenkomen, wil ik best verder lezen.

Renate: S1ngle Fantasy (2015)

Alleen van de cover word je al vrolijk, maar stiekem maakt S1ngle mij altijd blij, het is al jaren zo, dat zo gauw ik bij mijn ouders ben gelijk de krant Het Parool pak, waar elke dag zo'n stripje in staat!
Toen ik dit album dus in de bieb zag, dacht ik die neem ik gelijk mee!, ook al heb ik er dus al heel veel gelezen in een album is het toch heel anders, dan loopt het toch meer als een verhaal dan elke dag 1 stripje.
S1ingle is ook een herkenbare strip, de hoofdpersonen hebben allemaal wel iets wat je herkent bij jezelf of bij andere, of wat andere juist bij jouw herkennen.
Je gaat gewoon houden van Stella, Fatima en Nienke, 3 vrouwen die elk anders zijn, maar een unieke vriendschap hebben, die alledrie anders staan in hun S1ngle bestaan.
Dan heb je nog Dokter Bernard en Dokter van Swieten die eigenlijk continu vleeskeuringen houden, maar ook op zoek zijn naar vrouwen, maar ook jaarlijks een feest met een thema bedenken, dat was deze keer Game of thrones.
Het leuke is ook, dat de strip zo herkenbaar is, zeker als je in de zorg werkt, de werkdruk, de patienten.
S1ingle is altijd genieten, dit stukje maakt dat ik gauw weer de dvd van de tv serie aan ga zetten, kan ik dubbel genieten, Maar ga nu eerst gelijk de krant pakken.

Marieke: $1ngle (2016)

Nienke, Fatima en Stella werken in een ziekenhuis. Stella is vooral met mannen bezig en besluit een miljardair te zoeken. Die vindt ze in Bob. Zijn persoonlijk assistent regelt alles, en regelt dus ook Stella. Ze mag mee naar een privé jet en komt terecht op sint Barths, miljardairseiland.
Kon ze zomaar vrij krijgen? Ja hoor, het ziekenhuis wordt door de miljardair opgekocht en Stella heeft de tijd van haar leven. Dan mogen ook Nienke en Fatima overkomen. Alles kan en alles is mogelijk, maar na een tijdje hebben ze het wel gezien.

Deze stripjes zijn eerder uitgebracht als dag strips in oa het AD. Elke stripje is al een verhaaltje op zich, maar er zit een doorlopend verhaal in. Door het dagelijks te lezen valt dat niet zo heel erg op, maar eenmaal gebundeld is het gewoon een boek.
De tekeningen zijn mooi en duidelijk en er zit een hoop humor in. Zo wil Stella een zonnebril kopen, maar dat kan helaas niet want een andere miljardairs vrouw heeft zojuist het hele rek gekocht! Een creditcard-fitty tot gevolg. Stella wint met de Kryptronite Card! Ook grappig is als de creditcard van Stelle weigert, niet omdat er niets op staat, maar omdat het te besteden bedrag te laag is. Het opvallendste vond ik nog de 'cameo' van Willem Alexander die ook even opduikt in een strip!

Het geeft aan hoe extreem het superrijke leven is (kan zijn), met een knipoog, hoewel het vermoedelijk een grote kern van waarheid bevat.

Leuk om een boek als beeldverhaal te lezen. Eigen fantasie wordt geremd, maar het is wel heel grappig.

59cc2f2e12821971122c051cc18c6499.jpg

Foto: impressie van album $1ngle

Conclusie

Een strip vol humor vriendschap en een dosis liefde, vooral in de zoektocht naar die liefde. Leuk als dagelijkse strip, maar zeker ook om eens als stripboek achter elkaar te lezen, omdat het ook een doorlopend verhaal is.

Ken jij de strip S1ngle? Wat vind jij ervan? Laat een reactie achter onder deze blog, wij zijn benieuwd naar jouw mening.

 Reacties op: De week van het beeldverhaal: S1ngle

Meer informatie

Gerelateerd

Over