Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Een dag in december - Josie Silver

op 13 december 2018 door

Je zag hem gister al even voorbijkomen in het overzicht van mustreads in december, namelijk: Een dag in december van Josie Silver. Vandaag gaan we je vertellen waarom dit boek echt een aanrader is. Renate, Marleen, Marieke, Sanne en Janneke mochten Een dag in december lezen en kwamen op het idee om het boek te bespreken in de vorm van vijf vragen. 

Door Janneke

d71e13c05b8ec32a7cd42bb52cdcdd0f.png

Over Een dag in december

Laurie is er zeker van dat liefde op het eerste gezicht niet bestaat. Het leven is geen romantische film, toch? Maar dan, op een besneeuwde decemberdag, ziet ze vanuit de bus een jongen bij de halte van wie ze vóélt dat hij de ware is. Hun ogen ontmoeten elkaar, er is een magisch moment... en dan rijdt de bus door. Ze denkt dat ze de jongen nooit meer tegen het lijf zal lopen. Maar een jaar later stelt haar beste vriendin Sarah haar tijdens kerst voor aan de nieuwe liefde van haar leven. En dat is… de jongen van de bushalte. Vastbesloten om hem te laten gaan, gaat Laurie verder met haar leven, maar wat als het lot andere plannen heeft? 

03ecceda6d1c2a604e407593b8f597cb.png

1. In het boek is Laurie op zoek naar de jongen van de bushalte. Zou jij wachten tot je de busjongen had gevonden?

Renate: Nee. Ook al was hij echt heel leuk. Maar om bij alles wat je doet te kijken of je hem ziet en steeds weer een teleurstelling moet verwerken. Dat lijkt mij helemaal niets. Bovendien als het echt de ware is, kom je hem toch wel weer tegen. 

Marieke: Ik heb net weer een boek uit waarin Zeg nooit nooit een opvallende regel is. Daarom zeg ik nu nee (maar het kan zo ja worden, maar dan moet het wel een hele speciale busjongen zijn. O wacht, ik ben al getrouwd.....). Maar als er binnen dat jaar niets anders is gebeurd en Hij staat dan ineens voor mijn neus, dan heb ik stiekem toch een jaar gewacht.

Sanne: Nee, ik denk het niet. Maar ik zou wel elke keer als ik in diezelfde lijn zit, mijn nek verrekken om te kijken of ik hem toevallig ergens zie, denk ik. Of telt dat wel als wachten?

Marleen: Ja, ik ben bang van wel, haha! Zelf heb ik ook behoorlijk lang 'gewacht' op mijn vriend, dus ik zie mezelf eigenlijk best wel daar op wachten. Oeps!

Janneke: Ehm.. ja ik wel! Als je zo'n klik met iemand hebt, zonder hem gesproken te hebben. Dat is toch bijzonder! Als je hem uiteindelijk nooit tegenkomt, dan uiteindelijk niet meer natuurlijk. Maar het zou heel lang duren voordat ik niet meer elke keer goed om me heen zou kijken. Zeker bij de bushalte! 

2. Laurie maakt in het boek elk jaar een lijstje met goede voornemens. Doe jij aan goede voornemens?

Renate: Nee. Ik heb het wel eens gedaan, maar na een paar dagen kon de lijst weer de prullenbak in. Nu zijn er wel dingen die ik anders zou willen zien, zoals gezonder eten, meer bewegen dat soort dingen. Maar daar kun je natuurlijk op elke willekeurige dag mee beginnen

Marieke: O nee, als ik iets zeker weet, dan is het dat die voornemens maar een kort leven hebben. Ik begin er niet meer aan.

Sanne: Ja zeker. Ik ben een dag voor kerst jarig en met het nieuwe jaar in het vooruitzicht voel ik de frisse wind van een nieuw jaar altijd extra stevig waaien. Ik overdenk plannen en bepaal doelen die ik graag zou willen bereiken. Niet dat ik me er heel strak aan vast houd, maar meer in de categorie: "het zou leuk zijn als dat lukte dit aankomende jaar". Tja en ook met de Reading Challenge maak ik altijd wel plannen en lijstjes van boeken en aantallen die ik wil gaan lezen. Dus ja, ik ben wel echt een lijstjesmaker.

MarleenNee, niet echt. Het is meer een lijstje met plannen die ik het nieuwe jaar wil doen, zoals bijvoorbeeld een bepaalde reis maken, een bepaald evenement bezoeken of bepaalde boeken lezen. Echt voornemens zoals bijvoorbeeld gezonder leven of meer sporten hou ik me toch nooit aan dus die stel ik bij voorbaat al niet op!

Janneke: Net als Sanne ben ik gek op het maken van lijstjes! Ik maak per jaar graag lijstjes met wat ik dat jaar wil doen of bereiken en welke boeken ik wil lezen natuurlijk! 

3. Stelling: De kerstdagen zijn mijn favoriete dagen van het jaar! 

Renate: Ja. Ik vind kerst echt erg leuk, heerlijk al die kerstversiering in huis, heerlijk genieten van alle leuke kerstspecials die op tv zijn en natuurlijk het ook gezellig maken met de familie. Ik vind het ook heerlijk als ik weer thuis ben van alle drukte om lekker te gaan lezen met een leuk boek naast de kerstboom.

MariekeNee, ik vind het eigenlijk maar een hoop gedoe. Het is absoluut gezellig met donkere avonden en een hoop lichtjes, maar 'de verplichting' om het leuk en gezellig te hebben vind ik ongemakkelijk.

Sanne: Ik hou van koken en gezelligheid en vind het fijn dat we een paar extra dagen met het gezin hebben. De weken zijn zo hectisch en de weekenden zijn vaak ook veel te snel voorbij, dat Kerst echt voelt als een cadeautje. Ik ben geen enorme kerstfreak, mijn huis is niet overdadig verlicht, maar ik kijk wel uit naar Kerst (en naar het feit dat we de kortste dag hebben gehad en op weg gaan naar de dagen met meer licht en warme briesjes!).

Marleen: De periode voor kerst, absoluut! Maar eerste en tweede kerstdag mogen me gestolen worden. Dat zijn altijd die dagen die vol zitten met verplichte bezoekjes bij familie en daar hou ik niet van. Ik ben wel dol op de periode ervoor. Mooi versierd overal, heerlijke muziek, lekker eten, yes, hou ik van!

Janneke: Ik kijken eigenlijk uit naar de hele maand december. Maar ik ben echt een herfst- en wintermens. Ik houd van koude korte dagen. Meestal is december een drukke maand met veel afspraken, maar ik probeer het juist rustig te houden. Echt wat meer tijd voor mezelf te hebben en tot rust te komen. Maar ik geniet wel heel erg van de lichtjes, sfeer en gezelligheid met mijn familie! 

4. Laurie is verliefd op de vriend van Sarah, de busjongen. Zou jij het je vriendin vertellen als jullie op dezelfde jongen verliefd zouden zijn?

Renate: Ja, zeker wel. Ik zou zelf mijn mond al voorbij praten of ze zou aan mijn hoofd al zien dat er wat is, waardoor het wel heel moeilijk wordt om het niet te vertellen. Ik denk ook dat je daar maar beter eerlijk in kunt zijn. 

Marieke: Tjee, die verliefdheden liggen al zo lang achter me. Maar met een beste vriendin moet je het over alles kunnen hebben toch? Dus ja, want zoals in het boek blijkt, als je oneerlijk bent (ook al is het met de beste bedoelingen) komt dat later toch uit en dan is het bedrog een stuk groter. Je kan maar beter in het begin even een flinke ruzie krijgen, met een beste vriendin komt dat altijd snel weer goed.

SanneJa. Als ik zoals in Een dag in december zo hopeloos verliefd was op een jongen en ik hem eindelijk zou ontmoeten, dan zou ik niet eens mijn mond kunnen houden geloof ik. Voor vriendinnen ben ik een open boek, dus ik zou ook dat met haar willen delen. En dan wel afstand bewaren, want zij had hem eerst. Maar als je echt goede vriendinnen bent, kun je het over alles hebben.

Marleen: Oeh, lastig! Dat zou er wel vanaf hangen hoe serieus mijn vriendin zou zijn. Als het voor heel serieus is met toekomstplannen zou ik het niet vertellen. Zeker als de jongen in kwestie mij niet zou kennen!

Janneke: Ik zou graag willen zeggen dat ik het meteen zou vertellen, maar dit boek heeft me aan het twijfelen gebracht. Mee eens dat een leugen altijd uitkomt, maar het lijkt me zo moeilijk. 

5. Brussel, Londen, Edinburgh of Australië?

Renate: EDINBURGH!! Daar ben ik een keer geweest en dat was zo een toffe stad! Het is ook nog lekker in de buurt dus je ben zo weer thuis. Al is dat met Londen en Brussel natuurlijk ook zo. 

Marieke: Wat een keuze. Ik ben geen fan van reizen, maar liever gewoon heel graag thuis. Dus dan kies ik voor Brussel. Ik vind dat wel een mooie en interessante stad en met de trein ben ik vlot weer thuis.

Sanne: Oef wat een lastige vraag! Brussel spreekt me niet zo aan, Londen heb ik mooie herinneringen aan, maar ken ik al. Australië lijkt me wel heerlijk relaxt, warm en divers. Ik geloof dat ik daar wel een tijd heen zou willen. Maar het enthousiasme van Renate is ook wel aanstekelijk. Misschien is Edinburgh een sneller te realiseren plan!

MarleenSowieso Edinburgh! Australië trekt me eigenlijk helemaal niet en in Brussel en Londen ben ik al geweest. Edinburgh lijkt me echt een toffe stad om te ontdekken en hopelijk mag ik hem snel van mijn lijstje afstrepen!

Janneke: Londen is mijn favoriet!!! Ik ben zo verliefd op die stad. Ik heb een paar maanden in Oxford gestudeerd zes jaar geleden en toen pakten we regelmatig de bus naar Londen en er was gewoon elke keer weer wat nieuws te doen. Ik vind het nog steeds een feestje om daar naar toe te gaan. Maar Edinburgh staat ook heel hoog op mijn lijstje om nog eens naar toe te gaan. Misschien een feelgooduitje van maken dames? ;) Australië laat ik aan me voorbij gaan. Veel te veel enge beesten. 

03ecceda6d1c2a604e407593b8f597cb.png

Onze mening

Renate: Een dag in december zette mij wel op het verkeerde been, omdat ik dacht dat het over één dag zou gaan. De vergelijking met Love Actually maakte mij wat huiverig, maar gelukkig was het gewoon een heel leuk verhaal wat ook zo weer uit was. Laat er gerust een verfilming van komen denk dat dit verhaal zich daar prima voor leent. Ik zou in ieder geval gaan kijken.

Marieke: Een dag in december is veel meer dan die ene dag in december, maar verhalen van twee mensen op zoek naar de liefde over een periode van tien jaar. Gelukkig gaat het lezen sneller en hoef je als lezer niet ook tien jaar te wachten op een toch wel iets voorspelbaar, maar ook heerlijk romantisch einde.

Sanne: Ik verwachtte dat het boek zou draaien om één dag in december en enerzijds is dat ook zo. Op die ene dag in december ziet Laurie vanuit de bus een jongen bij de bushalte wachten en daarna verliezen ze elkaar uit het oog. Maar dan gaan er jaren voorbij. Met wat sprongen in de tijd kom je als lezer langzaam bij de ontknoping: zouden Laurie en de busjongen ooit bij elkaar komen? Het is dus geen boek dat zich volledig in de donkere en magische dagen van december afspeelt, maar heeft uiteindelijk wel een magisch einde. Een fijn boek om te lezen in december!

Marleen: Van te voren had ik verwacht dat Een dag in december een ultiem winters/kerstig boek zou zijn. Echter is het eigenlijk helemaal geen non stop kerstverhaal. Ja, de feestdagen spelen een grote rol en dit boek is echt 200% geschikt om in december op de bank onder een dekentjes te lezen, maar het hoeft niet. Het grootste pluspunt aan dit verhaal is dat het eigenlijk constant heartbreaking is. Eigenlijk weet je van te voren al hoe het af gaat lopen, maar in de loop van het verhaal heb je geen idee meer hoe ze ooit op dat punt gaan eindigen. Er gebeuren teveel dingen die een happy ending in de weg staan, maar alsnog heeft Josie Silver zo’n mooi, lief en romantisch einde weten te schrijven, echt fantastisch! Ja, Josie Silver heeft er een fan bij!

Janneke: Ook ik had verwacht dat dit verhaal zich alleen in december zou afspelen. Daarom vind ik de vergelijking met Love Actually niet goed gedaan. Maar dat maakt het verhaal er niet minder goed om. Josie Silver nam ons mee op een reis en ik heb er van genoten. De reis door de tijd maakte het verhaal realistischer. Marleen noemt het verhaal constant heartbreaking en dat is precies het goede woord. Hoe heartbreaking moet het zijn als de liefde van jouw leven ook de liefde van je beste vriendin is. Dat is toch een drama. Ga dit boek lezen deze maand! Je zult er geen spijt van krijgen.

03ecceda6d1c2a604e407593b8f597cb.png

Hebben we je kunnen overtuigen? Ga je Een dag in december ook nog op je lijstje zetten voor deze maand? Of misschien vragen aan de kerstman? ;) 

 



Reacties op: Een dag in december - Josie Silver

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Josie Silver

Josie Silver

Josie Silver, een ongegeneerde romanticus, ontmoette haar man toen ze op zijn 21...