Feelgood auteur in de spotlight: Rachel van Charante + Instagram winactie
In deze tweewekelijkse rubriek zetten we telkens een Nederlandstalige feelgood auteur in de schijnwerpers. Deze week is het podium voor Rachel van Charante en daaraan heeft ze meteen een leuke winactie gekoppeld. We mogen onder onze Instagram-volgers een pakketje van de eerste twee boeken uit 'De acht kastelen'-serie verloten. Ga daarvoor snel naar ons Instagram-account en lees wat je daar moet doen om kans te maken.
Over Rachel van Charante
Rachel van Charante (1985) groeide op in Twente en woont en werkt in Lochem. Ze studeerde Vastgoed en Makelaardij en was jarenlang werkzaam in die sector. Inmiddels is ze freelance tekstschrijver en besloot ze haar droom waar te maken: een roman schrijven. Met haar meeslepende en romantische historische fictie is Rachel van Charante hét nieuwe schrijftalent van Nederlandse bodem.
Met haar debuut Het schuilhuis veroverde Rachel de harten van meer dan tienduizend lezers. De spannende plot, de levensechte hoofdrolspelers, Rachels passie, haar frisse schrijfstijl en de rijke historische setting waren de perfecte ingrediënten voor een meeslepende pageturner. Het grachtenhuis is net zo’n prachtige oorlogsroman van eigen bodem. Haar laatste boeken, Schaduwdochter en De verraadster van Vorden zijn de eerste twee boeken van een historische serie gebaseerd op acht kastelen in de Achterhoek.
Interview
Wanneer wist je dat je (feelgood)auteur wilde zijn?
"Ik wist eigenlijk als kind al dat ik ooit wilde schrijven. Schreef A4'tjes vol en niette die dan aan elkaar. Mijn eerste "boek" was een verhaal van maar liefst vijf hele pagina's, over een kat die weggelopen was van huis, verdwaalde en onderweg in allerlei toestanden verzeild raakte. Ik had toen al een voorliefde voor spannende verhalen, denk ik. (Ik zie mezelf dan ook niet als feelgoodauteur, maar eigenlijk schrijf ik sowieso niet in één vastomlijnd genre. Mijn boeken zijn historische romans, maar ze bevatten ook altijd thrillerelementen en een verhaallijn in tegenwoordige tijd.) Toen ik ouder werd ebde het schrijven wat naar de achtergrond, al was de droom er nog wel. Uiteindelijk ben ik in 2021 gedebuteerd met Het schuilhuis. Ik was toen 34. "
Wat is je grootste schrijfwens en/of schrijfdoel?
“Een oeuvre opbouwen. Een boekenplank met 25 boeken, haha. Maar een boekverfilming, dat is toch wel een ultieme droom.”
Welk van jouw boeken zou je wel op het witte doek willen zien?
"Pfoeh, 't liefst allemaal. :-) Maar als ik er één moet kiezen, dan zou dat Het grachtenhuis zijn. Mijn tweede roman."
Voor welke auteur ren je naar de winkel zodra er een nieuw boek verschijnt?
“Dat zijn er wel een aantal. Esther Verhoef, Marion Pauw, Aline van Wijnen, Chevy Stevens, Simone van der Vlugt... Ik moet wel zeggen dat mijn stapel ongelezen boeken hard groeit. Sinds ik zelf schrijf, lees ik veel minder. Ik ben de hele dag met tekst bezig, en lezen voelt daardoor voor mij niet echt meer als ontspanning. Jammer, want vroeger kon ik me echt verliezen in een boek. Een goede thriller of roman was binnen twee dagen uit. Ik stel mezelf daarom al heel lang ten doel om weer (meer) te gaan lezen. Nu dat ook echt nog gaan doen. ;-)”
Welke vraag zou jij aan je lezers willen stellen?
"Welke scène uit een van mijn boeken ze het meest gegrepen heeft. (Of welke juist niet.) En waarom wel of niet. Ik ben altijd benieuwd of lezers bepaalde "sleutelmomenten" tijdens het lezen zo ervaren als ik het zelf ook voor me zag tijdens het schrijven."
Wat is jouw antwoord op de vraag van Rachel? Laat het haar en ons weten in een reactie onder het artikel.
Marieke over De verraadster van Vorden: "Een indrukwekkende roman vol spanning en verraad"
In Schaduwdochter deden Guusje, Koen, Hugo en Esmée hun intrede. In het tweede deel, De verraadster van Vorden, gaat hun verhaal verder na een sprong in de tijd van zo’n 25 jaar. Dit boek kan los gelezen worden door verwijzingen naar wat er in het eerste deel gebeurde, maar voor de continuïteit van het verhaal en het begrijpen van de personages is het aan te raden om toch eerst Schaduwdochter te lezen.
Het is 1942 en Esmée, Barones Von Eckendorff -Lohmann woont met haar ouders op kasteel Vorden. Ze krijgen te maken met de inkwartiering van een afdeling van de Duitse Sicherheitsdienst. Weigeren is geen optie, omdat ze anders uit het kasteel worden gezet. Esmée raakt in een spagaat als ze besluit om Joodse ex-werknemers te gaan helpen met onderduiken, waarmee ze zichzelf en anderen in gevaar brengt. Haar keuze leidt tot het contact met Guusje en Koen, wat een lang bewaard geheim aan het wankelen brengt.
De gebeurtenissen uit het verleden worden onderbroken door het verhaal van Carmen in het heden. Zij is een succesvol auteur, die op de dag van haar boekpresentatie heftig nieuws krijgt over haar man. Ze ontdekt dat hij met een project bezig was over de geschiedenis van zijn familie tijdens de Tweede Wereldoorlog en gaat dan zelf op onderzoek uit. Er zijn in verhouding minder hoofdstukken vanuit Carmen dan vanuit Esmée en Guusje, maar ze vullen de hiaten op over het verleden waardoor de waarheid naar boven komt.
De historische verhaallijn is ronduit spannend te noemen. De keuzes die de vrouwen maken om in de oorlog verzet te plegen zijn indrukwekkend en ondernomen acties lopen niet altijd goed af. Esmée zet met haar keuze om onderduikers te helpen alles op het spel. Door het wisselende perspectief en de oplopende spanning blijft het constant boeiend om te lezen.
Charante heeft een fijne manier van schrijven en zet haar personages realistisch neer. Guusje was al een sterke vrouw in het eerste boek en zet dat in diezelfde lijn voort. Esmée is nu volwassen en heeft door haar chique opvoeding een natuurlijke air die in die tijd past bij haar status, maar heeft oog en hart voor de mensen van lagere komaf. De ingekwartierde Duitsers weet de auteur ook goed te typeren. Arrogante mannen die nemen wat ze willen en daarbij geen tegenstand dulden. Bijzonder is de keuze om de Duitsers niet enkel als de slechteriken af te beelden, maar nuances aan te brengen door een van in te laten zien dat de keuze voor het Naziregime uiteindelijk niet de juiste was. Het maakt het een boek vol menselijkheid, niet zwart en wit, maar grijs op diverse onderdelen.
Het plot is goed uitgewerkt en neemt je als lezer helemaal mee naar de oorlog en de gevolgen ervan. Charante verbloemt niets en maakt het niet mooier dan het was, waardoor het een realistisch en heftig verhaal is geworden over sterke vrouwen die tijdens de oorlog wilden vechten voor alles wat hen lief was. De opbouw van de spanning is goed en tot het einde toe in perfecte balans. Dat maakt dar het boek niet makkelijk weg te leggen is.
De verraadster van Vorden is een indrukwekkende roman vol spanning en verraad dat is gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Het schetst een realistisch beeld van Nederland in oorlogstijd. De manier waarop de titel van het boek terugkomt in de roman is mooi gedaan. Het laat je nadenken over geschiedenis, hoe deze wordt herinnerd en dat dat niet altijd de waarheid is.
LISTMANIA van de boeken van Rachel
Stand alones
'De acht kastelen'-serie