Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Feelgood Club leest: De voorproefster van Hitler | Onze eerste indruk

op 24 juli 2018 door

Van Xander Uitgevers mochten wij De voorproefster van Hitler van Rosella Postorino lezen. Een boek over de Tweede Wereldoorlog valt misschien niet direct in het genre Feelgood, maar omdat wij eerder over boeken uit deze periode hebben geschreven, past het wel in ons straatje. Voordat we begonnen met lezen, deelden Sanne, Marieke, Renate, Marleen, Mandy, Diana en Janneke hun verwachtingen met elkaar.

Door Janneke

d18e5daf960f91dd773f2a1e91adfe7b.png

De voorproefster van Hitler

Duitsland, 1943. Rosa Sauer verlaat Berlijn in de hoop een beter leven te vinden bij haar schoonouders in Oost-Pruisen. Haar man vecht aan het front, haar ouders zijn omgekomen. Maar juist daar komt Hitler dichterbij dan ooit. Zijn hoofdkwartier bevindt zich diep in de bossen van het nabijgelegen Wolfsschanze. En als de burgemeester Rosa voordraagt als voorproefster van de Führer, bevindt ze zich plotseling in het centrum van het nazibolwerk. Daar moet ze zich bewegen tussen de zogenaamde vrijheid die de baan haar geeft en de schaamte bij de Führer te horen

Rosella Postorino

Rosella Postorino (1978) is een Italiaanse schrijfster. Ze werkt en woont in Rome. In 2004 debuteerde ze met haar roman In una capsula. Ze publiceerde daarna nog vele prijswinnende romans. De voorproefster van Hitler is haar internationale doorbraak.

d18e5daf960f91dd773f2a1e91adfe7b.png

Inspiratiebron

Op de achterkant van het boek kunnen we lezen dat het boek gebaseerd is op het waargebeurde verhaal van Margot Wölk. Dat viel Sanne en Renate meteen op.

Sanne: “Ik lees op de achterkant dat het boek gebaseerd is op het waargebeurde verhaal van Margot Wölk en ik hoop in een nawoord te lezen hoe Postorino onderzoek heeft gedaan en bij Wölk uit is gekomen.”

Renate: “Voordat ik de tekst op de achterkant las, ging ik er al vanuit dat het verhaal gebaseerd was op het leven van Margot Wölk. Ze vertelde op haar zesennegentigste haar bizarre verhaal over haar tijd als echte voorproefster van Hitler.”

Janneke: “Ik vroeg me al af of dit verhaal ‘verzonnen’ was of op het leven van iemand was gebaseerd. Dat het verhaal gebaseerd is op het leven van Margöt Wolk, maakt mij extra nieuwsgierig. Bizar dat iemand dit daadwerkelijk heeft meegemaakt. Het zorgt toch voor een extra realisatie tijdens het lezen, dat dit echt gebeurd is.

d18e5daf960f91dd773f2a1e91adfe7b.png

Verwachtingen

We weten dat het boek over de Tweede Wereldoorlog gaat, maar verder weten we weinig over het verhaal. Onze verwachtingen hebben vooral betrekking op de sfeer en het onderwerp.

Marieke: “Als er boeken te lezen zijn over de oorlog sta ik meestal niet vooraan om die te gaan lezen. Ik word er altijd zo verdrietig van. Toch kunnen die boeken me ook enorm boeien en sluit ik me er niet compleet voor af. Deze keer een verhaal over een vrouw binnen het bolwerk van Hitler. Ik laat het over me heen komen hoe dat zal zijn, deze keer kijk ik erg naar het verhaal uit. Ik verwacht een bijzondere historische roman.”

Marleen: “'Vroeger' las ik heel veel boeken rondom de Tweede Wereldoorlog en ik weet eigenlijk niet waarom ik daarmee gestopt ben. De voorproefster van Hitler heeft in ieder geval een origineel onderwerp en is compleet nieuw voor mij, dus mijn verwachtingen zijn behoorlijk hoog!”

Janneke: “Ik lees vaker boeken die zich in deze periode afspelen, maar dit boek spreekt me aan omdat het anders is. Het onderwerp is voor mij onbekend en het verhaal gaat om een Duitse vrouw die heel dicht bij Hitler weet te komen. Deze twee redenen maken dat ik erg nieuwsgierig word naar dit verhaal.”

Mandy: “De cover en de titel laten weinig te raden waar het boek over gaat. Je weet dus van tevoren met wat voor onderwerp je te maken hebt en wat voor soort verhaal het is. Wel ben ik heel benieuwd naar hoe dit uitgewerkt is. Ik verwacht een beklemmend verhaal, zo eentje waarbij je af en toe je adem inhoudt.”

Diana: “Ik heb echt nog nooit van de schrijfster Rosella Postorino gehoord, dus dankzij de Feelgood Club mag ik wederom kennismaken met een nieuwe auteur. Ik verwacht dat we gaan lezen over iemand die diep in het regime van Hitler zit. Politiek en geschiedenis verweven in een prachtig verhaal trekt me. Ik hoop dan ook dat de quote voorop klopt en dat ik een verhaal lees dat ik me goed voor kan stellen.”

Sanne: “Hoewel ik wel geïnteresseerd ben in boeken over de Tweede Wereldoorlog, vrees ik voor een heel beklemmend gevoel bij het lezen van De voorproefster van Hitler. Dit soort boeken over oorlogen grijpen me sowieso altijd erg aan. Ik kan er gewoon echt niet bij dat die dingen waargebeurd zijn. Ik zou het al bizar vinden als iemand het voor een boek zou verzinnen, moet je nagaan als iemand dit verzint en tot uitvoering brengt. Onbegrijpelijk.”

d18e5daf960f91dd773f2a1e91adfe7b.png

Een vleugje Feelgood?

Ondanks het duistere thema en de zware periode waarin het verhaal zich afspeelt, hopen we stiekem iets van Feelgood uit het boek te kunnen halen.

Sanne: “Ik verwacht geen Feelgood boek en toch hoop ik stiekem, heel stiekem, dat er iets moois uit komt.”

Renate: “Eigenlijk verwacht ik best een heftig boek, omdat het over best een bizar onderwerp gaat. Niet dat het mij verbaast dat iemand Hitler zijn eten voorproefde, maar omdat ik denk dat dit boek ook over liefde gaat en om de wil om te overleven. Ik ben benieuwd of we er nog iets Feelgood uit kunnen halen.”

Marleen: “Hoewel dit boek me zeker geen standaard feelgood lijkt, ben ik er heel nieuwsgierig naar en ben ik benieuwd of we hier toch nog wat vleugjes feelgood in kunnen ontdekken. Zeker omdat het weer eens iets anders is dan anders en we het met een aantal hier gaan bespreken ben ik heel erg benieuwd naar onze ontdekkingen.”

Mandy: “Ook staat er op de achterkant: ‘Een roman over liefde, overleven en wroeging’. Overleven lijkt me hier wel op zijn plaats, maar ik ben benieuwd hoe de andere twee thema’s tot uiting komen.”

Wij gaan beginnen met lezen. Binnenkort lees je in een volgend artikel onze ervaringen tijdens het lezen. 

Lees jij boeken over de Tweede Wereldoorlog?


7556b8f93a8971a48285339e4f01b7b1.png



Reacties op: Feelgood Club leest: De voorproefster van Hitler | Onze eerste indruk

Meer informatie

Gerelateerd

Over