Feelgood Friday: Diane Kooistra over haar favoriete culinaire leesboek

op 13 april 2018 door

Op Feelgood Friday geven we graag het woord aan de vrienden van de Feelgood Club. Vandaag is het de beurt aan Diane Kooistra. Diane leest graag, maar daarnaast houdt ze er ook van om over boeken te schrijven. Verder is ze een van de bestuursleden van het Valentijngenootschap.

Het thema van deze maand is culinaire feelgood. Onze oproep om iets te schrijven over je favoriete culinaire boek, deed haar direct denken aan Recepten voor Liefde en Moord van Sally Andrew, temeer omdat zij een speciale band met Zuid-Afrika, waar het boek zich afspeelt, heeft.

- door Vriend van de Feelgood Club Diane Kooistra –

0b14d6ba317d3667e673d5d11a178630.jpg

Wat een leuke oproep! Ik lees graag kookboeken, vind de foto’s vaak erg mooi en omdat ik van lezen én lekker eten houd heb ik dubbelop genoten van het eerste deel van de boeken van Sally Andrew over Tannie Maria.

Ons gezin heeft een band met Zuid-Afrika omdat onze zoon daar geboren is en wij daar een heerlijke tijd hebben gehad. Wat ons opviel is dat in Zuid-Afrika eten heel belangrijk is. Wij stonden te trappelen om in de truck te stappen om op safari te gaan maar nee, onze gids loodste ons eerst naar een restaurant voor een buffet. 'The lion can wait' en ook voordat we naar huis gingen, moe maar voldaan. Eerst eten. We gingen Soweto in en kregen daar een maaltijd in een Shebeen (een 'illegale' bar voor donkere mensen) voor we verder gingen. Samen eten verbroedert en ook de kokkin van het guesthouse stond de hele tijd in de keuken lekkers te maken. Ik moest aan haar denken toen ik over Tannie las. En ik was ook blij verrast met de recepten achter in het boek. Ze zijn erg lekker.

Recepten voor liefde en moord werd aangekondigd als dé zomerroman van 2017!! Of is het een comedy of stiekem toch een thriller??? Ik heb tijdens het lezen verschillende genres langs zien komen. Tannie Marie sloot ik tijdens het eerste hoofdstuk in mijn armen en in mijn hart. De heerlijke nuchtere en warme persoonlijkheid komt er helemaal uit in dit verhaal. Op een zondagmorgen terwijl ze aan het kokerellen is, komt haar bazin van de krant langs om te vertellen dat ze iets anders moet gaan doen voor de krant want de lezersaantallen gaan achteruit. Zoals iedereen van veranderingen kan schrikken zet Tannie Maria ook haar hakken in het zand. Brieven met liefdesvragen beantwoorden? Hoe kan zij dat nou doen? Ze is weduwe, werd mishandeld en weet niets van liefde. Toch begint ze eraan en ze geeft haar briefschrijvers tips in combinatie met heerlijke authentieke Zuid-Afrikaanse recepten. Dan krijgt ze een brief van een vrouw die geestelijk en lichamelijk mishandeld wordt door haar man en een paar dagen later is deze vrouw dood. Als de politie een potje maakt van het onderzoek (volgens Tannie Maria en haar collega’s) gaat ze zelf op onderzoek uit met verstrekkende gevolgen.

Je leest hoe de mensen in het dorpje Karoo met elkaar omgaan en je leert de personages kennen. De Spar waar iedereen de boodschappen doet, de kerk waar je in je mooiste kleding zit. Er komen zelfs zevendedagsadventisten in voor die het bakken voor Tannie Maria erg moeilijk maken want die mogen geen boter, vlees en eieren. Toch krijgt ze het voor elkaar dat ook zij nader tot elkaar komen in dit verhaal.

De heerlijk nuchtere schrijfwijze met veel humor, liefde en spanning waarin verschillende Zuid-Afrikaanse woorden gemixt zijn is een garantie voor echt een heerlijk (letterlijk en figuurlijk) leesavontuur.

In dit verhaal komen ook de grote problemen in Zuid-Afrika aan bod maar dan niet als wereldnieuws maar in het klein. Je leest hoe mensen omgaan met huiselijk geweld, racisme, armoede en fracken.

Als Tannie Maria de liefde lijkt te vinden merk je pas hoeveel ze het gemist heeft en je gunt het haar zo!

Ze gaat heel ver voor mensen die ze net kent maar die ze al snel in haar hart heeft gesloten. Haar nuchtere conclusies en waarnemingen hebben me doen gieren van het lachen. Ik kwam niet meer bij!! Wat is het jammer dat ik het boek uit heb, dacht ik na het lezen, totdat ik Tannie Maria’s recepten tegenkwam in het laatste hoofdstuk! Ook nog een kookboek dus!!

Dit is waar lezen voor bedoeld is! Mijn liefde voor Zuid-Afrika is weer aangewakkerd! Mogen er asseblief nog vele verhalen van Tannie Maria volgen?

Ik kan haar niet missen.


Ben jij al Vriend van de Feelgood Club en wil je een plaatsje op onze eregalerij? Meld je dan hier aan!Reacties op: Feelgood Friday: Diane Kooistra over haar favoriete culinaire leesboek

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Sally Andrew

Sally Andrew

Sally Andrew woont in een kleistenen huis op een natuurreservaat in Klein Karoo, Zuid-Afrika, met haar man, de beroemde kunstenaar Bowen Boshier en diverse wilde dieren (waaronder een enorme eland en ...