Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Feelgood Friday Tussendoortje - Ademloos

op 14 april 2023 door

Het is vrijdag en dat betekent weer een Feelgood Friday Tussendoortje voor een relaxed begin van het weekend. Het is opnieuw een verhaal van De Verhalenfabriek die zich heeft gespecialiseerd in het uitbrengen van korte verhalen. Niet zo gek dus we steeds weer bij deze uitgever uitkomen. En het mooie is dat ze allemaal te lezen zijn via onder andere KoboPlus, Storytel en Fluister.

Het tussendoortje van vandaag is Ademloos van Janice Bakker, waar we al vaker een tussendoortje van hebben gelezen en die nog nooit is tegengevallen. De verwachtingen zijn dus hooggespannen.

 door Helma -

80e27ce1c2d2661c2a62e90f9c564116.png

Over Ademloos

Verhuizen naar de grote stad en een nieuwe carrière: het stuklopen van Nora's relatie zorgt ervoor dat ze haar leven helemaal omgooit. Gelukkig voelt ze zichzelf al snel op haar plek in Utrecht en maakt haar bedrijf De Limonadebrigade een droomstart. Helaas gooit haar gezondheid roet in het eten. Op doktersadvies moet ze een paar weken aan de kust doorbrengen, in de hoop dat de zeelucht haar goed doet. Maar hoe kom je vlak voor het hoogseizoen aan een beschikbare én betaalbare accommodatie? Gelukkig heeft Nora's cliënt Hermien de oplossing: ze mag verblijven in haar huisje aan de kust dat al jaren leegstaat. Nora's hoop op een paar rustige weken vervliegt echter al snel als ze zwerfkater Guus in het huisje aantreft en kennismaakt met de charmante fysiotherapeut Sam. Als dan ook haar ex-vriend om de hoek komt kijken, is de chaos compleet.

Mijn mening

Wat geniet ik toch altijd van onze Feelgood Friday Tussendoortjes. Tot nu toe zijn het stuk voor stuk heerlijke feelgoodverhalen waar ik erg van geniet en dat is met Ademloos niet anders. Ik verval in herhalingen, maar ik blijf het knap vinden dat een auteur in iets meer dan 100 pagina’s niet alleen een (liefdes)verhaal goed weet op te bouwen maar ook de hoofdpersonages weet te typeren waardoor ze gaan leven. En met Ademloos is Bakker daar ook weer in geslaagd, dus mijn hooggespannen verwachtingen waren niet voor niets.

In een paar bladzijden brengt ze je in een lekkere, vloeiende schrijfstijl op de hoogte van de reden van de breuk met haar ex (ingedommelde relatie), haar gezondheid (zwaar astma) het hoe en waarom van De Limonadebrigade en krijg je een indruk van haar persoonlijkheid (sociaal en betrokken). Maar ook bij Sam en Kris weet je direct wat voor vlees je in de kuip hebt: sociale no nonsens man versus omhooggevallen blaaskaak. En daartussendoor loopt nog de eigenwijze kater Guus, die op zijn eigen manier voor verbinding zorgt.

Het is vooral een luchtig en zomers verhaal waarin Sam en Nora na hun bijzondere kennismaking elkaar direct aantrekkelijk vinden en de liefde in de lucht hangt. Appeltje, eitje! Maar zo simpel gaat dat natuurlijk niet. Want opeens maakt Kris zijn opwachting. Hij zoekt een oppas voor zijn dochtertje (arm kind met zo'n vader!). Een excuus om de relatie met Nora weer nieuw leven in te blazen. Hij lijkt een ander totaal ander mens: van grijze muis is hij veranderd in een man van de wereld die vooral enorm blij is met zichzelf en zijn financiële succes terwijl hij probeert Nora met zijn hagelwitte tandpasta smile en zijn bezitterige en zelfvoldane maniertjes in te pakken. Je kent ze vast wel: zo’n type man waarbij direct je haren overeind gaan staan. Tenminste bij mij wel! Maar vrees niet: Nora staat haar mannetje en prikt er al snel doorheen. Alleen moet ze Sam daar ook nog van overtuigen want die trekt al snel zijn eigen conclusies. Hierdoor lijkt hun happy end verder dan ooit. Natuurlijk komt alles uiteindelijk toch goed, maar de weg ernaar toe kent wel een paar hobbels.

Het is een echte feelgood met als klein thema dat de werkelijkheid vaak anders is dan de schone schijn doet geloven. Het is een evenwichtig opgebouwd en vermakelijk verhaal met aansprekende personages, geloofwaardige dialogen, humor en een (piepklein) stukje diepgang. Ik heb er weer van genoten!

En ik moet zeggen, ik heb hiervan gewoon zin gekregen om zelf een dagje naar de kust te gaan en daar heerlijk uit de wind op een terras met uitzicht op zee van het leven te genieten. Waar zo’n tussendoortje al niet goed voor is!

Wat zijn jullie (lees)plannen voor het weekend?



Reacties op: Feelgood Friday Tussendoortje - Ademloos

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Janice Bakker

Janice Bakker

Janice Bakker Auteur bij De Verhalenfabriek (februari 2023: Hartje Centrum) Enth...