Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Feelgood vakantielezen

op 25 juli 2017 door

Vakantie! Soms is het lekker om thuis klusjes te doen waar je anders niet aan toe komt, soms is het heerlijk om in een andere omgeving te zijn en alles thuis de boel te laten. Maar wat voor vakantie het ook is, het is voor ons de tijd van het jaar om extra te kunnen lezen! Aankomende weken lees je over onze vakanties en de boeken die we over onze vakantiebestemmingen lazen. Aan de hand van feelgoodboeken nemen we je mee op reis.

Door Sanne

Ik vertrok met man en kinderen naar Denemarken, om precies te zijn naar de kust in Jutland. Dit is het westelijk deel van Denemarken, onderdeel van het Waddengebied. Denemarken is een prachtig land, ruim, rustig met geduldige mensen. Aan het uitgestrekte strand haalden we wilde haren en een frisse neus. Ik had een boekje bij me van de Deense schrijver Jens Christian Grøndahl: Virginia.

Virginia is een novelle en vertelt in iets meer dan honderd pagina's het verhaal van een tienerjongen en -meisje tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ze verblijven in de zomerperiode bij zijn oom en tante. Als een Engels vliegtuig neerstort en het meisje de Engelse piloot vindt die vrij snel ook door de Duitsers gevonden wordt, blijft de man haar hele leven door haar gedachten spoken. En zij in het hoofd van de jongen. Het verhaal wordt beschreven vanuit het perspectief van de tienerjongen. Er zijn hem veel dingen onduidelijk rondom het meisje. Ook voor de lezer blijft een groot deel van het verhaal een raadsel, waardoor je met een dromerig feelgoodgevoel achter blijft. Virginia is een echte aanrader voor een dagje aan het Deense strand. Grøndahl hanteert een levendige schrijfstijl, zonder langdradig of warrig te worden. Binnen een mum van tijd is het boekje dan ook uit, zeker doordat de hoop groeit antwoorden in het verhaal te krijgen. In het begin van deze roman weet Grøndahl een mooie omschrijving van Jutland met zijn kust en fjorden te geven. Ik heb zelfs even het vermoeden dat we wel eens heel dichtbij de in het boek omschreven plek op vakantie zijn! Ik vond het daarom erg bijzonder het boek te lezen. 

Tijdens mijn verblijf zag ik ook een reclame van het biermerk Karlsberg, een typisch Deens bier. Het ging over de hygge van het Deense volk. Hoe ze de innerlijke rust ervaren. En dat heb ik ook gevoeld, tijdens deze en eerdere bezoek aan Denemarken. Mensen zijn rustig, vriendelijk en geduldig. Daardoor getriggerd luisterde ik het boek Hygge van Meik Wiking. Wiking vertelt over de hygge van het Deense volk en hoe die te bereiken. Beide boeken geen standaard feelgood dus, maar ik kwam wel helemaal zen en feelgood weer thuis!

Volgende keer lees je over de feelgood vakantie en boeken van een van de andere dames van WLFG! Fijne vakantie!



Reacties op: Feelgood vakantielezen

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Jens Christian Grøndahl

Jens Christian Grøndahl

Jens Christian Grøndahl (1959) is een van de succesvolste Deense schrijve...

Lijsten

11 leestips voor Denemarken

op 14 december 2016 door Hebban Crew 11 boeken 6 volgers 8 reacties 1 like