Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Het belang van een cover + Primeur Cover onthulling!

op 04 oktober 2018 door

De cover van een boek, het is het visitekaartje van het boek. In een oogopslag krijg je een eerste indruk, is het wat of niet? Voor een boek is de cover dus van groot belang, je kan tenslotte maar een keer een eerste indruk maken.

282f61af535b779f376e871e5986e34d.jpg

- door Marieke -

Wie kent het niet, je loopt in een boekwinkel en om je heen zie je tafels vol met uitgestalde boeken. Er is zoveel keus, dus waar ga je op af? Waarschijnlijk kies je eerst de afdeling die je het liefste leest (feelgoodromans waarschijnlijk), maar dan? Welk boek spreekt het meeste aan, welke springt er bovenuit en welke pak je op?
Voor iedereen is het anders. Waar de een houdt van een glossy cover met veel kleur, is voor een ander een stoffen cover met neutrale voorkant veel aantrekkelijker. Toch kunnen beide boeken even geweldig zijn.

De keuze van een cover

De cover van een boek kan heel veel over de inhoud zeggen, of juist niet. Wat prikkelt? De uitgeverijen zijn er dagelijks mee bezig, het maken van keuzes over kleur, tekst en uitvoering is soms een dagtaak. Toen wij onlangs bij Zomer en Keuning op bezoek waren, werden we ook geconfronteerd met beslissingen over covers voor nieuw uit te geven boeken. En zoveel mensen, zoveel meningen, dat was maar al te duidelijk in de discussie die daar ontstond. Het mag duidelijk zijn, wij kwamen er met z'n allen niet uit, en de dames van Zomer en Keuning moesten toch zelf verder met de keuze van de juiste cover.

Als er eenmaal een keuze is gemaakt en alles klopt, dan is het tijd om het 'kindje' de wijde wereld in te sturen. Soms wordt er gebruikgemaakt van Social Media, zodat er direct een terugkoppeling is met de lezer. Wordt een cover goed ontvangen? Het is spannend.

Deze keer krijgen wij de primeur, namens Tinteling Romance wij mogen een cover onthullen van een nieuw boek van Kate Paris! 

Mode

Ook bij de covers is er soms sprake van een bepaalde mode. Zo zie je ineens een hoop boeken met veel grote letters en weinig plaatjes, of een serie boeken die niets met elkaar te maken hebben, maar wel allemaal bloemen op de kaft hebben. Zo zijn er nu ook meerdere covers waarbij twee foto's door elkaar heen zijn geprojecteerd helemaal 'in'.

Mini-onderzoekje

Ik deed een mini onderzoekje bij mijn collega's van de Feelgood Club. Vinden zij een cover belangrijk voor een boek? Ik vroeg ze ook of ze weleens een boek hadden gekocht, puur en alleen op de cover.

Sanne:
Heel belangrijk. Dat is je eerste indruk. Als een boek me aan de buitenkant niet aanspreekt pak ik het niet op. Toch heb ik een keer een boek gelezen dat me aan de buitenkant niet aansprak (volledig wit met de titel in het rood erop). En dat vond ik uiteindelijk wel een heel mooi boek. Ik heb zeker ook boeken gekocht alleen vanwege de cover.

Janneke:
Je mag een boek niet op zijn omslag beoordelen maar als we allemaal eerlijk zijn is een omslag wel heel belangrijk! Is je eerste indruk van een boek. Of je een boek wel of niet oppakt of onthoudt, heeft allemaal te maken met het omslag.

Helma:
Haha, ik heb er eigenlijk niets meer aan toe te voegen. Bij mij ook: je pakt een boek eerst op omdat de cover je aanspreekt en pas dan lees je waar het over gaat. Alleen voor boeken waar ik alle lovende kritieken over heb gehoord maak ik een uitzondering. En soms, als een boek heel goedkoop wordt aangeboden pak ik het op om te kijken of het verhaal me aanspreekt. En soms word je dan blij verrast. Ik kan alleen zo snel geen titel bedenken.

Janneke:
Klopt, zo'n sticker met een leuk prijsje is ook altijd verleidelijk.

Renate:
Geen idee welk boek dat was, maar ik heb weleens een boek gekocht vanwege de cover (schuldig). En een cover springt vaak in het oog dus het leidt je dan vanzelf naar de flaptekst.

Nathalie:
Als er schattige katjes op een cover staan ben ik zo verkocht. Ik vind een cover belangrijk bij aanschaf, een cover met vrolijke kleuren, of iets schattigs zal ik toch sneller oppakken en aanschaffen. Maar daarnaast doet een aanschafprijs ook iets.

Mandy:
Ik heb niet veel meer toe te voegen over de cover. Het kan een grote rol spelen, maar acties en recensies kunnen mij wel eens overtuigen om toch een boek met een mindere cover te kopen.

Conclusie:

Een cover is belangrijk voor een eerste indruk van een boek, en een mooie cover kan ons zeker verleiden tot het kopen en lezen van een nieuw boek.

282f61af535b779f376e871e5986e34d.jpg

Primeur Cover onthulling:  Een omweg naar geluk

Als een boek wordt gelanceerd, dan is het ook altijd spannend hoe het eruit ziet. De lancering van de cover is dan voor de schrijver en de uitgever al een feestje op zich. Deze keer viel de eer aan ons om de onthulling van een cover te doen.

Schrijfster Kate Paris schreef vorig jaar haar debuut Een ondertoon van liefde. Nu is haar tweede roman uit: Een omweg naar geluk, wat een vervolg is op Een ondertoon van liefde, maar wat ook zelfstandig te lezen is.

Nieuwsgierig geworden?

Op de site van Kate Paris kan je een stukje lezen: Sneakpreview: Een omweg naar geluk

In de banner hebben we al een tipje van de sluier van de cover opgelicht maar hier is de cover helemaal te zien!

205a3c2b268a8cf6d978d45cf4951e9d.jpg

En met de onthulling van deze cover, mogen we tegelijkertijd laten zien dat de cover van het eerste boek van Kate Paris ook in een nieuw jasje wordt gestoken (2019 - paperback). Beide boeken zijn dan in dezelfde stijl.

b47e3fb92815bb2bb2bb90fc88f11a67.jpg

Wat vind jij van de covers van Een omweg naar geluk en Een ondertoon van liefde?

Hoe belangrijk is een cover voor jou? Koop jij weleens een boek puur vanwege de cover?



Reacties op: Het belang van een cover + Primeur Cover onthulling!

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Kate  Paris

Kate Paris

Kate Paris (pseudoniem) schrijft feelgood verhalen en romans. In 2017 is haar de...