High tea en live leesclub op Landgoed Boekesteyn

op 14 maart 2019 door

Natuurlijk zijn we trouw aan Hebban maar als er op social media een leuke actie wordt aangekondigd bij een online boekwinkel dan zijn we toch wel nieuwsgierig. Deze keer was het Bookspot die onze aandacht trok met een live leesclub inclusief high tea. Leesclub, high tea? Count us in! Natuurlijk trok de titel van het boek dat besproken zou worden ons ook aan: De leesclub aan het einde van de wereld van Sophie Green. Een feelgoodroman die zich afspeelt int Australië. Marieke en Helma schreven zich in en mochten allebei meedoen.

184285e178750335dfc4a46377cd4127.jpg

- door Marieke en Helma -

Bij de online leesclubs op Hebban kennen we allebei het klappen van de zweep, zowel als deelnemer als als coördinator. Maar met een live leesclub hebben we totaal geen ervaring. Wat zouden we ons daarbij moeten voorstellen? Natuurlijk praten over het boek, maar op welke manier? Ook door het stellen van vragen of gewoon door een open discussie?

Eerst maar eens lezen. Het boek lag al snel als proefdruk in de brievenbus. Al bij het eerste hoofdstuk was het duidelijk: dat werd genieten! Fijne personages in een prachtige omgeving: de outback van de Northern Territory in Australië. Door de perspectiefwisselingen tussen de vijf vrouwen die samen de leesclub vormen maak je gedurende een periode van een paar jaar deel van hun leven uit. Een periode waarin hun leven ingrijpend verandert. De leesclub zelf is van ondergeschikt belang en diende alleen om de vrouwen bij elkaar te brengen en ze de mogelijkheid te geven vriendschap te sluiten. Het verhaal speelt zich af in eind jaren zeventig van de vorige eeuw en al lezende kreeg je visioenen van afleveringen van The flying doctors en McLeods daughters. Een vleugje nostalgie naar de tijden toen die series op de televisie waren.

184285e178750335dfc4a46377cd4127.jpg

Tijd voor de live leesclub

We werden hartelijk verwelkomd door Bonny Steijgerwalt van Bookspot op Landgoed Boekesteyn in 's Graveland, een toepasselijke locatie voor een boekenuitje. Naast ons waren er nog zeven andere deelnemers en acquirerend redacteur Sabrina Verbeek van Uitgeverij De Fontein, die de leesclub in goede banen zou leiden. Ze vertelde kort over haar werk en de hoeveelheid manuscripten die ze binnenkrijgt. Toen ze dit boek op haar bureau kreeg begon ze met lezen en kon niet meer stoppen tot het boek uit was. 'Als dat gebeurt, dan wil je het boek zeker uitgeven', zegt ze. 'Dat gaat niet zomaar, want er vissen meer uitgeverijen in de boekenvijver. Om het boek binnen te slepen moet er geboden worden.'

Het was leuk om te zien dat de Nederlandse cover gelijk is aan de originele Australische uitgave. Vaak kiezen uitgevers voor een andere cover die de Nederlandse markt meer aanspreekt. Dat was in dit geval niet nodig omdat verwacht werd dat deze omslag door het gebruik van de bloemen en de knalrode letters opvallend genoeg was om in de boekhandel opgemerkt te worden.

Terwijl buiten de wind om het gebouw gierde en de regen tegen de ramen sloeg kregen we binnen het gevoel alsof we in het natte seizoen van Australië zaten. Na te zijn voorzien van thee en heerlijke hapjes gingen we na een kort voorstelrondje van start. Sabrina had vragen voorbereid maar met het enthousiasme van deze groep lezers ging het kletsen eigenlijk vanzelf. We bespraken van alles: de vriendschap tussen de vrouwen, de keuzes die ze al dan niet maken, moederschap, partnerkeuze, discriminatie. Allemaal thema's die in het boek voorbij komen. Waar we het allemaal over eens waren, was dat het boek las als een soap waar je aan verslaafd raakt. Ook hadden we allemaal het gevoel dat het verhaal nog niet af was en dat sommige ingrijpende gebeurtenissen iets meer uitgewerkt hadden kunnen worden. Maar ondanks dat heeft iedereen genoten van het verhaal. De anderhalf uur vloog voorbij en voor we het wisten was het tijd om de discussie af te sluiten.

Fotomoment

Tot slot nog met zijn allen op de foto, inclusief een 'boomerang'. Een wat? Instagram-newby's als wij zijn hadden we daar nog nooit van gehoord. Dus weer iets geleerd: een serie kort achter elkaar gemaakte foto's waar je een video van  een seconde van maakt. Als kers op de taart kregen we nog het echte boek mee voor in de boekenkast. Dat staat toch iets mooier dan een proefdruk.

295a682572d1f5ba7af9dd94d576af13.png

We hebben een heerlijke middag gehad in goed gezelschap! Bedankt Bookspot en Uitgeverij Fontein en wie weet tot een volgende keer.

 Reacties op: High tea en live leesclub op Landgoed Boekesteyn

Meer informatie

Gerelateerd

Over