Historisch drieluik: De Cynstersisters - Stephanie Laurens

op 28 februari 2018 door

Voor de maand van het historische boek lazen Helma en Marieke de drie boeken van Stephanie Laurens over de Cynstersisters. Drie dikke boeken over het leven van Heather, Eliza en Angelica. Pittige dames in het begin van de 19e eeuw, vol romantiek en avontuur.

- door Marieke en Helma

Stephanie Laurens wordt geboren op Sri Lanka (toen nog Ceylon) en verhuist als kind naar Melbourne, Australië. Na een PhD in biochemie vertrekt ze met haar man naar Groot-Brittannië, waar ze beiden werken als wetenschappelijk onderzoeker. Ze wonen in een 16e-eeuwse cottage en zijn omringd door geschiedenis. Terug in Australië leidt ze een eigen laboratorium in kankeronderzoek.

Op een avond is ze door haar voorraad historische romans heen en besluit ze er zelf een te schrijven. Zo ontdekt ze haar schrijftalent. Ze stopt met haar wetenschappelijk onderzoek en wordt fulltime-auteur (info van site HarperCollins).

Waarom deze trilogie?

Nou dat was meer toeval dan een bewuste keuze.

Marieke: Ik had bol-bonnen en bij een aanbieding kocht ik deze serie. Bij het lezen van het eerste deel zag ik op Hebban dat Helma deze ook had gelezen en gerecenseerd en het idee voor een blog was geboren!

Helma: Ik had deel 1 en 2 al eerder als recensieboek gelezen. Toen ik via Marieke hoorde van de mooie bol.com actie, heb ik deel 3 als e-book gekocht en sloot ik me natuurlijk graag aan.

De boeken:

Het heft in eigen hand - Stephanie Laurens

Heather Cynster heeft de hoop opgegeven dat ze op de geëigende balavonden een man zal vinden met wie ze zou willen trouwen. Daarom probeert ze haar geluk op een onoorbare soiree, waar ze een woedende Timothy Danvers tegen het lijf loopt. Hij is een familievriend en staat erop dat ze onmiddellijk vertrekt nu haar reputatie nog intact is. Maar voordat ze dat kan doen, wordt Heather ontvoerd, en zit er voor Timothy maar één ding op: de achtervolging inzetten...

Uit onverwachte hoek - Stephanie Laurens

Eliza Cynster wordt brutaalweg ontvoerd op het verlovingsfeest van haar zus Heather en meegenomen naar Edinburgh. Wanhopig maar vastbesloten te ontsnappen wendt ze zich tot de eerste de beste passant: de keurige kamergeleerde Jeremy Carling. Hoewel het redden van dames in nood ver buiten zijn expertise ligt, twijfelt hij geen moment: hij bedenkt een plan om haar te bevrijden... 

Speling van het lot - Stephanie Laurens

De eigenzinnige Angelica Cynster weet het zeker: haar toekomstige man zal ze direct herkennen. En als haar blik die van een onbekende heer kruist is haar lot bezegeld. Met deze man gaat ze trouwen! Maar in plaats van haar het hof te maken, doet hij iets totaal anders. Hij ontvoert haar...

Wat vonden wij ervan?

Helma: Als ik moet kiezen, vond ik deel 1 eigenlijk het minste van de drie boeken. Het begin van het boek is veelbelovend, maar na de ontvoering van Heather vond ik het verhaal een beetje inzakken. Volgens mij zat ze zo'n 150 pagina's lang in een koets terwijl er niet zo heel veel gebeurt. Gelukkig kwam er daarna eindelijk actie als ze samen met Timothy Danvers op de vlucht slaat voor de geheimzinnige Schotse laird die haar ontvoerd heeft. Wel vind ik dat Stephanie Laurens het tijdsbeeld met de verschillende sociale klassen aan het begin van de 19e eeuw in Engeland geloofwaardig beschrijft. Weliswaar gezien vanuit de heersende upper class, maar ook met oog voor de lagere sociale klassen. Hoewel het verhaal op fronten wat minder had mogen uitweiden, staat Laurens’ makkelijk leesbare schrijfstijl garant voor onbekommerd, pretentieloos leesplezier waar je niet al te veel over na hoeft te denken. Het heeft alle ingrediënten van een echte feelgood roman met uiteraard romantiek, gelardeerd met de nodige erotiek. De rode draad in de trilogie is de mysterieuze laird, dus over het hoe en waarom van de ontvoering blijf je ook nadat je het boek hebt dichtgeslagen nog in het ongewisse. Dus op naar het tweede deel.

Marieke: Ik vond deel een zeer vermakelijk. Juist dat gehobbel in de koets en de tussentijdse afspraakjes met haar 'held' zorgden voor een uitnodiging tot een avontuur op het moment dat ze zou ontsnappen. Ook de vlucht daarna was lekker luchtig om te lezen. De geheimzinnige laird blijft nog lekker op de achtergrond. Het stukje hofmakerij paste goed in die tijd, net als de beschrijving van de kleding, de koetsen, de herbergen en de landhuizen. Een stukje erotiek zat er ook in, dat dat drie hoofdstukken achter elkaar doorging had nou ook weer niet gehoeven, maar het is wel heel grappig om te zien dat er strenge normen en waarden heersten in die tijd, maar dat ze zich er stiekem niet zo veel van aantrokken.

Deel twee leek een boel van hetzelfde te zijn en was toch heel anders. Het is erg leuk om te zien dat de tweede zus een heel ander karakter heeft en dat ook haar 'held' totaal anders is. Dat maakt de tweede ontvoering fris en opnieuw avontuurlijk. Het wordt Eliza en haar Jeremy echt lastig gemaakt, maar het is mooi om te zien hoe die omstandigheden die twee mensen nader tot elkaar brengen. Ik vraag me alleen constant af hoe dat nu zit met die huurkoetsen en die paarden. Die laten ze maar gewoon ergens achter, iemand zou ze wel vinden. 
Wat ook leuk is in dit verhaal, dat er iets meer duidelijk wordt over de laird, hij blijkt toch niet zo'n kille bruut als eerst wordt verondersteld.

Helma: Ik vond dat in deel twee de actie wat sneller op gang kwam. Eliza is denk ik de rustigste van de drie zusjes. Zij is ook de enige die amper kan paardrijden. Daar had de laird zich lelijk in vergist nu hij verplicht was om weer alles per koets te gaan doen, terwijl hij dat eigenlijk wilde vermijden. En ja, ik ben het met je eens dat het wel ongeveer hetzelfde is als het eerste deel: ontvoering, bevrijding, vlucht en happy end, maar door de totaal verschillende karakters van Eliza en Jeremy ten opzichte van Heather en Breckenbridge is het toch een totaal ander verhaal geworden. En we komen dan wel meer te weten over de laird, maar het is nog steeds niet helemaal duidelijk waarom zijn moeder nu juist de eer van een van de Cynster-zusjes wil bezoedelen. Dus de nieuwsgierigheid naar deel drie is nog verder toegenomen, omdat daar toch eindelijk wel duidelijk zal worden wat er nu precies aan de hand is.

En inderdaad, in deel drie krijgen we eindelijk antwoord op onze vragen. Dit deel vond ik ook het leukste van de trilogie. Die Angelica is geen katje om zonder handschoenen aan te pakken. En als zij ook ontvoerd wordt door de laird is het verloop totaal anders. Ze had haar zinnen al eerder op die knappe man gezet zonder dat ze wist wie hij was. Als hij zich na haar ontvoering bekendmaakt en haar vertelt van de hoed en de rand, gaat ze zelfs uit vrije wil met hem mee. Maar wat een verschrikkelijke vrouw is die moeder, zeg. Ik kan me eigenlijk niet voorstellen dat iemand echt zover wil gaan als zij in het boek doet. Maar ja, dat geeft het verhaal toch wel wat extra spanning. Gelukkig eindigt hier het boek ook weer met een happy end, maar dat gaat niet zonder slag of stoot. Vond jij dit deel ook het leukste, Marieke?

Marieke: Ja deze laatste spande wel de kroon. Het is knap hoe Stephanie Laurens drie gelijksoortige verhalen toch zo verschillend heeft weten te krijgen, met een hoop dezelfde elementen. Opnieuw het avontuur en de romantiek, het drama en de erotiek en op het einde een stukje spanning en dan in de afsluiting weer de romantiek.
Het laatste deel is vooral anders omdat Angelica hier duidelijk de baas is en de beslissingen neemt. Een slimme pittige jonge dame die weet wat ze wil en dat zal krijgen ook. Ik vond dat erg leuk om te lezen. Die grote stoere laird als een lammetje zo mak.
Maar die moeder, haha, knettergek, en dan de wijze waarop Angelica daar mee om gaat, echt geweldig.

Ik heb deze serie echt met veel plezier gelezen. Er mag dan geen waargebeurde geschiedenis in zitten, het geeft wel heel goed de tijdsgeest aan met de burggraven en de "Ton", de high society van Londen in die tijd. Een romantische afspiegeling van de upper class, goed voor heel wat uurtjes leesplezier.

HelmaDaar kan ik me helemaal bij aansluiten. Ik vond het drie heerlijke romans voor onbekommerd, pretentieloos leesplezier. 

Conclusie

Voor wie zin heeft in een romantische serie vol avontuur en romantiek in een historische setting is de serie van de Cynster-sisters een aanrader. En voor wie na drie delen nog niet genoeg heeft, er is inmiddels nog een aanvulling van twee boeken te koop waarin twee Cynster-nichtjes een rol spelen.

f89d4f8d9912360b660a1ac5fbedcdb6.jpg

Zijn jullie bekend met boeken van Stephanie Laurens? Of zijn jullie na deze blog nieuwsgierig geworden? Laat het ons weten in een reactie onder deze blog.Reacties op: Historisch drieluik: De Cynstersisters - Stephanie Laurens

Meer informatie

Gerelateerd

Over