Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

In memoriam Rosamunde Pilcher

op 18 februari 2019 door

Op 6 februari 2019 overleed Rosamunde Pilcher. De kans is groot dat bij velen van jullie geen lampje gaat branden bij die naam. Toch is zij een bekende naam in de wereld van de (vrouwen)romans, maar haar laatste boek dateert van 2000 en dat is inmiddels bijna 20 jaar geleden.

- door Marieke

44fc2f1decb02b50d7a8ae56bcfcfca2.jpg

Bij mij roept de naam Pilcher gelijk wel wat herinneringen op, ik zie zo de boeken staan in de boekenkast van mijn moeder. Zouden er binnen de Feelgood Club nog lezers zijn van deze schrijfster? Ik ging op zoek. De reacties op een klein onderzoekje binnen de Feelgood Club leverde echter niet veel herkenbare reacties op. Janneke weet dat haar oma de boeken las en heeft een prachtig erfstuk The Shellseekers in de kast staan. Haar verhaal krijgt dan ook een plekje onderaan deze blog! Ook bij Nathalie staat tot haar eigen verrassing een boek van Pilcher in de kast: Het zelfportret
Maar er moeten toch wel meer lezers te vinden zijn? Mijn onderzoekje ging verder op Social Media en de reacties waren verrassend leuk.

44fc2f1decb02b50d7a8ae56bcfcfca2.jpg

Over Rosamunde Pilcher

Rosamunde Pilcher geboren Scott (1924-2019) was een Brits schrijfster van zogenaamde 'vrouwenromans'. Tot 1965 schreef ze ook vaak onder het pseudoniem Jane Fraser romantische liefdesverhalen voor vrouwenbladen, zonder veel pretenties. In 1987 kreeg ze voor het eerst ook erkenning als schrijfster met haar familiesage The Shell Seekers (De schelpenzoekers), waarin ze de relatie van een ouder wordende vrouw met haar volwassen wordende kinderen op basis van een sterk psychologisch inzicht uitwerkt. Het boek werd een internationale bestseller en vestigde haar naam als een der betere schrijfsters van vrouwenromans.

Behalve in Groot-Brittannië is ze ook in Duitsland bijzonder populair. Haar gezamenlijke werken bereikten internationaal miljoenenoplages. Diverse van haar werken werden verfilmd en Duitsland werden meer dan honderd van haar verhalen bewerkt tot televisieseries, door de ZDF. In 2000 beëindigde Pilcher met de roman Winter Solstice haar schrijverscarrière. In 2002 werd zij onderscheiden met de benoeming tot Officier in de Orde van het Britse Rijk.

Rosamunde Pilcher overleed in 2019 op 94-jarige leeftijd in een ziekenhuis in Dundee.

Bron: Wikipedia

44fc2f1decb02b50d7a8ae56bcfcfca2.jpg

Het resultaat van mijn onderzoek

Zoals ik al aangaf, kreeg ik bij de vraag binnen de Feelgood Club twee mooie reacties van Janneke en Nathalie. Maar ik wilde meer. De eerste bij wil ik aanklopte voor informatie over de Pilcher boeken was mijn moeder. Ze is 83 en leest nog zo graag en ik weet dat zij ook de boeken van Rosamunde Pilcher graag las. Dit was haar reactie:

Oma Gé:
"De Schelpenzoekers was een van haar mooiste boeken die wij beide hebben gelezen. Boeiend en heel doorleefd. Ze is nu overleden? 94 jaar, dat is een knappe leeftijd."

Mijn zoektocht ging verder. Ik deed een oproepje in het Feelgood café, op Instagram (nog dank voor je hulp Marleen) en op Facebook. En vooral die laatste leverde veel leuke reacties op.

Zo laat Ideke weten dat ze vroeger veel van Pilchers boeken heeft gelezen. "Maar dat het wel erg graven in het geheugen is om er nog iets over te zeggen."

Amarins loopt tegen hetzelfde aan: "Ik vond haar boeken prachtig. Maar het is al lang geleden dat ik ze heb gelezen. Weet eigenlijk niet zo goed wat ik er nu over zou moeten schrijven, is te lang geleden."

Ook Annette Overvoorde las ze vroeger: "Ik heb ze gelezen, maar dat is wel weer een tijd geleden. Ze is nu overleden, dus dat geeft altijd weer een momentje ter overdenking. Mooie dikke boeken, heerlijke verhalen, een beetje de Santa Montefiore van toen."

Bij Ingrid Pothof is het gevoel er nog wel: "Met heel veel plezier gelezen." En ook Yvette Stevens herinnert zich een van de boeken goed:  "De schelpenzoekers gelezen en van genoten. Heerlijk om dicht bij de zee te wonen."

En hier en daar staan er nog gewoon ongelezen exemplaren in de boekenkast zoals bij Francisca: "Ik heb het boek Wilde tijm van haar, maar natuurlijk nog niet gelezen."

VM van Erp reageerde met een hele mooie zin die de kracht van de boeken weergeeft:

"Tijdloos mooi. Dat is waarschijnlijk geen slechte omschrijving van haar boeken"

en kan zich nog best veel herinneren:
"Goh, Rosamunde Pilcher …….. Ik wist niet eens dat ze nog leefde. In de jaren 80 en 90 heb ik wel een aantal boeken van haar gelezen, zoals De schelpenzoekers, Bloemen in de regen en September. En natuurlijk ook alle verfilmingen gekeken die regelmatig werden uitgezonden op de tv. In de Duitse taal, dus voor mijn gevoel klopte dat niet echt. Maar de verhalen waren mooi, tenminste dat vond ik toen. Misschien toch weer eens eentje gaan herlezen; ik geloof niet dat je haar verhalen echt gedateerd zou kunnen noemen. Ze hadden in ieder geval wel veel sfeer."

44fc2f1decb02b50d7a8ae56bcfcfca2.jpg

En dan blijken er ineens twee hele grote fans van Pilcher onder onze volgers te zijn. Wat een fijne verrassing. Ik mocht te tekst aanpassen waar nodig, maar het is zo heerlijk om het enthousiasme te lezen dus ik heb enkel geknipt en geplakt.

E912AB64-D44C-44A3-8EAC-7BF4394A05C1.pngCelesta Londema:

Rosamunde Pilcher is één van de eerste schrijfsters waar ik, op vrij jonge leeftijd, mee in aanraking kwam waar het romans aan gaat. Ik kreeg Spiegelbeeld van mijn oma cadeau voor kerst en ik heb het in één adem uitgelezen. Het vertelt het verhaal van de tweelingzussen Flora en Rose die niet van elkaars bestaan weten, tot ze elkaar per toeval treffen. Ze ruilen tijdelijk van leven en dat brengt ze in aparte, soms moeilijke, maar ook mooie situaties. Het boek speelt zich af tegen de achtergrond van Cornwall en ik denk dat de liefde voor boeken in deze setting, het Engelse of Ierse platteland, door deze schrijfster is begonnen.

Het is iets in de schrijfstijl dat me raakt aan haar. Ze schrijft prettig, toegankelijk en neemt je als lezer mee in het verhaal en de prachtige omgeving. Zij is (was) zo’n type schrijfster die een openhaard kon beschrijven en ik als lezer direct de geur van brandend hout rook. Van feelgood hadden we in de tijd dat ik begon met deze boeken (begin jaren ‘90) nog niet gehoord, voor mij voelde het toen gewoon als bijzonder goede romans. Samen met Maeve Binchy vind ik haar nog altijd één van de beste schrijfsters in het genre wat later is overgenomen door namen als Santa Montefiore en Lucinda Riley. Voor wie graag eens iets van haar zou willen lezen, raad ik naast Spiegelbeeld ook De Blauwe Slaapkamer aan, een boek met allemaal korte verhalen van haar hand."

RSCN3671%282%29.jpgBarisca:

"Het is al een poos geleden dat ik voor het laatst een boek van haar las. Maar wat heeft ze mooie boeken geschreven die bijna allemaal in Cornwall of Schotland spelen. De Schelpenzoekers speelde vooral in Londen. Het boek dat de meeste indruk op mij maakte was De thuisreis, over een meisje dat in Cornwall achterblijft, terwijl haar ouders en zusje naar Zuioost-Azië gaan, vlak voor de Tweede Wereldoorlog. In de oorlog verliest ze haar ouders en zusje. Toch speelt het boek in Cornwall. Maar ook Spiegelbeeld, over een tweeling die bij hun geboorte wordt gescheiden en elkaar in Schotland ontmoeten. Midwinter, over eenzaamheid en hoe men er het Schotse dorpje mee omgaat, September, het zijn allemaal prachtige verhalen.

Jammer dat haar boeken niet meer nieuw te krijgen zijn en e-book zijn er in het Nederlands nauwelijks. Toch heeft Rosamunde Pilcher een grote staat van dienst en veel succes gehad. Denk bijvoorbeeld aan alle verfilmingen die jarenlang op de Duitse ZDF te zien waren. Naast Maeve Binchy vond ik Rosamunde Pilcher een grootheid voor de feelgood".

44fc2f1decb02b50d7a8ae56bcfcfca2.jpg

picture?type=large&width=200&height=200Ideke:

En ook Ideke blijkt getriggerd door mijn verzoek. Ze dook gelijk haar boekenkast in op zoek naar een boek van Pilcher om te gaan herlezen en schreef het volgende:

Rosamunde Pilcher, een schrijfster die zeker een jaar of twintig geleden niet kon ontbreken in mijn stapeltje geleende biebboeken. Ik heb veel boeken van haar verslonden, maar als je nu vraagt welke boeken ik van haar gelezen heb, zou ik het echt niet meer weten. Wel zie ik nog voor me de kast in de bieb waar haar boeken stonden. Zij was 1 van mijn favoriete schrijfsters, dus het eerste wat ik deed bij een bieb bezoek, was op zoek gaan naar een roman van haar.

Om dit prettige leesgevoel van destijds op te roepen ging ik nu op zoek in mijn eigen collectie en kwam Spiegelbeeld tegen. Wat een sfeervolle, meeslepende roman. Bij het dichtslaan van het boek wist ik weer waarom zij bij mijn favorieten behoorde. De romantische sfeervolle beschrijvingen van de Schotse Hooglanden. De saamhorigheid, het familiegevoel, de liefdevolle relaties, deze thema’s vervlecht Rosamunde Pilcher allemaal tot een warme roman. Ik ben blij dat ik haar weer herontdekt heb.

44fc2f1decb02b50d7a8ae56bcfcfca2.jpg

24991b43befa140bbf62c9ae0a2d18e7.jpgJanneke:
The Shell Seekers van Rosamunde Pilcher was het favoriete boek van mijn oma. Dat weet ik niet van haar zelf want ik was helaas nog maar zeven toen zij overleed, maar later heb ik het exemplaar van haar favoriete boek van mijn opa gekregen. Ik kan me nog herinneren dat ik aan mijn opa heb gevraagd waarom het haar favoriete boek was en hij gaf als reden dat het zo’n mooi verhaal over familie en vriendschap was. Dat het exemplaar veel gelezen is, is goed te zien aan de staat van het boek. Het valt nog net niet uit elkaar, maar is daarom zo mooi! Ik ben er erg zuinig op en het staat netjes in mijn boekenkast.

Maar een tijdje geleden bedacht ik me dat ik hem eigenlijk wel graag zou willen lezen. Wat is er nu zo bijzonder aan dit boek? Ik keek er naar uit om de woorden te gaan lezen waar mijn oma zo van hield. Maar omdat ik zuinig wil zijn op haar exemplaar, besloot ik op zoek te gaan naar een tweedehands versie om zelf te gaan lezen. Zoals je op de foto ziet, heb ik die ondertussen gevonden. Twee zelfs! Ik kwam ze allebei tegen in tweedehands boekwinkels en kon ze niet laten staan. Misschien geef ik er nog wel eens eentje weg, wie weet. Eerst maar eens gaan lezen.

44fc2f1decb02b50d7a8ae56bcfcfca2.jpg

Ben je na het lezen van deze blog toch nieuwsgierig geworden naar haar boeken, of bedenk je ineens dat je toch ook nog ergens een boek in de boekenkast hebt staan van Rosamunde Pilcher. Wij zijn nieuwsgierig, laat een reactie achter onder deze blog, vinden we leuk. (-_-).



Reacties op: In memoriam Rosamunde Pilcher

Meer informatie

Gerelateerd