Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Interview met Mirjam Mieserius, winnares van de Zin in Feelgood schrijfwedstrijd

op 28 februari 2022 door

Mirjam Mieserius, de winnares van de Zin in Feelgood schrijfwedstrijd, zag onlangs haar prijswinnende verhaal in e-book verschijnen. Voor zowel haar als voor ons is dat Fabulous Feelgood nieuws, want De citroen op de taart is een rasechte feelgood. Tijd voor een interview met Mirjam die er bijna nog beduusd van is dat ze gewonnen heeft en als ‘citroen op de taart’ een boekencontract met LS Amsterdam heeft getekend.

-  door Helma -

ca2084f1af49fbcbb592f06976b817c4.png

“Ja”, zegt Mirjam enthousiast als we elkaar telefonisch spreken. “Wat geweldig hè? En wat nog leuker is, het is niet alleen een ‘e-book only’ contract voor mijn korte verhaal geworden, maar ook voor een papieren boek. Ik heb namelijk ooit een boek (Bestemming Parijs) in eigen beheer uitgegeven en toen ik kwam kennismaken bij de uitgeverij had ik dat meegenomen. Niet met het idee om er iets mee te doen, maar puur met het verzoek of ze feedback zouden willen geven. En ja, van het een kwam het ander en nu is het de bedoeling dat datzelfde boek, na een redigeerronde, in de zomer van dit jaar wordt uitgegeven als eerste deel van een trilogie!”

En dan te bedenken dat ze eerst helemaal niet van plan was om een verhaal voor de wedstrijd in te sturen. Toen ze de oproep las met de drie verplichte elementen (een huisje aan zee of strand, een schatzoeker en een gestrand huisdier) had ze nog maar drieënhalve week tot de sluitingstermijn.  Mirjam: “Ik dacht dat dat veel te weinig tijd zou zijn om een goed verhaal te schrijven. Dus ik zei tegen mezelf: laat maar, het is te kort om mee te doen, zet het uit je hoofd! Maar ondertussen borrelden er allerlei ideeën in mijn hoofd op. Ik bedacht direct al dat mijn hoofdpersonage een kookboekenschrijfster moet zijn. Ik vind het zelf leuk om te bakken en ben dol op kookboeken. Toen besloot ik om gewoon te gaan schrijven en te kijken wat er zou gebeuren.”

Dat er inmiddels veel gebeurd is, verbaast haar zelf nog het meest. “Het is de allereerste schrijfwedstrijd waar ik aan mee heb bedaan”, vertelt ze openhartig. “En dat ik die dan direct win!” Helemaal uit de lucht vallen, komt het niet, want Mirjam heeft veel geschreven, al was het voornamelijk voor zichzelf. Tijdens haar werk achter de schermen van de filmindustrie heeft ze veel filmscripts gelezen waar ze veel van geleerd heeft. Het inspireerde haar om, puur voor haar eigen plezier, scenario’s te schrijven. Inmiddels werkt ze als ZZP’er, waardoor ze meer tijd heeft om het schrijven serieus op te pakken, met als eerste resultaat haar e-book De citroen op de taart.

"Ik vind het bedenken van een titel echt het lastigste aan het hele schrijfproces"

Mirjam vertelt dat er maar een paar kleinigheidjes op advies van Hedda (uitgever) en Rianne (redacteur) van LS Amsterdam zijn aangepast. De grootste wijziging is de titel. “Toen ze heel voorzichtig polsten of ik het vervelend zou vinden om de titel te wijzigen, was ik direct enthousiast over hun voorstel,” licht Mirjam toe. Ze vervolgt lachend: “Ik vind het bedenken van een titel echt het lastigste aan het hele schrijfproces. En De citroen op de taart is veel aansprekender dan de door mij met veel pijn en moeite bedachte titel Zon, Zee en Taartjes.” Ook de cover van het boek past prima bij de nieuwe titel. Mirjam vertelt dat zij op verzoek van de uitgever een moodboard heeft gemaakt waarop ze aangaf wat haar aansprak qua kleur en lettertype. Op basis daarvan zijn twee covers gemaakt, en de uiteindelijke cover met vrolijke en zonnige kleuren sprong er direct uit.

Mirjam is blij met de begeleiding van de uitgeverij. “Natuurlijk moet je dingen ook zelf doen, maar de uitgever heeft een (marketing) plan dat houvast biedt. Met het uitgeefproces zelf hoef ik me niet bezig te houden.” Maar belangrijker is misschien wel de feedback die ze op haar manuscript krijgt. Mirjam: “Ik schrijf heel intuïtief. Ik heb al snel een idee over de personages en de setting, maar heb vaak nog geen vaste verhaallijn. Dat vormt zich gaandeweg. Daarna ga ik herschrijven en ben ik er uiteindelijk tevreden over. Voor zover je ooit tevreden kunt zijn", vervolgt ze lachend. "Natuurlijk is het soms even schrikken als er wordt geopperd om iets te schrappen. Mijn eerste gedachte is dan: hoezo? Maar ik ga er altijd open minded in hoor. En negen van de tien keer maken de voorgestelde aanpassingen het boek beter. Dus weg met die oogkleppen en vertrouwen op de ervaring van de uitgever.

De citroen op de taart is inmiddels ook als luisterboek te verkrijgen. Ze kreeg via de uitgever de keuze uit drie stemmen en koos daaruit de stem van Lieke Pijnappels, die ook de voorkeur van de uitgever had. “En dat is ook het enige wat ik tot nu toe geluisterd heb,” bekent Mirjam, “want ik ben er zelf nog niet eens aan toegekomen om mijn eigen luisterboek te beluisteren!”

ca2084f1af49fbcbb592f06976b817c4.png

Over De citroen op de taart

In De citroen op de taart wordt kookboekenschrijfster Maria door haar uitgever Lucy naar Zuid-Frankrijk gestuurd om inspiratie op te doen voor haar tweede kookboek. En inspiratie heeft ze nodig: nadat haar verloofde Paul haar na het succes van haar eerste boek achterliet met een gebroken hart – waardoor ook haar nieuwe idee Kookboek voor newlyweds de prullenbak in kon – is Maria zichzelf niet meer en komt ze alleen haar bed nog uit voor de maaltijdbezorger.

Eenmaal aangekomen in het huisje in Frankrijk blijkt dat Maria meer uit haar reis zal halen dan alleen nieuwe recepten: ze ontmoet al snel schatzoeker Thom, die naast knap en charmant, meer verrassingen voor haar in petto heeft dan ze kan vermoeden. En dan is daar de mysterieuze chef van het plaatselijke restaurant. Hij laat de meest verrukkelijke taartjes bij Maria’s deur achter, voorzien van een speciale boodschap, die haar smaakpapillen én fantasie doen prikkelen. Ineens heeft Maria meer om zich zorgen over te maken dan citroentaart… Vindt ze naast het perfecte recept ook de liefde?

Voor wie KoboPlus heeft: het verhaal is daar gratis te lezen en te luisteren.

Foto Mirjam Mieserius beschikbaar gesteld door LS Amsterdam, © Ineke Oostveen



Reacties op: Interview met Mirjam Mieserius, winnares van de Zin in Feelgood schrijfwedstrijd

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Mirjam Mieserius

Mirjam Mieserius

Mirjam Mieserius is auteur, blogger en parttime Parisienne. Ze won in 2021 de Zi...