Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Interview: Stefan Tetelepta

op 28 oktober 2018 door

Gisteren hebben jullie de buddy read kunnen lezen van Marieke en Mandy. Naast het lezen van het boek Kismet, hadden zij ook de eer om de schrijver te interviewen. Wie is Stefan, waar haalt hij zijn inspiratie vandaan en wat heeft hij zelf met kismet? 

- door Marieke en Mandy -

5d5bfec9993dc13eca979c643dc3a015.jpg

Je bent een nieuwe, onbekende auteur. Zou je jezelf willen voorstellen aan onze bloglezers?

Ik ben Stefan, 47 jaar en Kismet is mijn debuutroman. Ik ben journalist en de laatste tien jaar heb ik vooral gefotografeerd en gefilmd.

Je eerste roman verspreid je gratis als e-book, kun je uitleggen waarom je dat doet?

Als schrijver wil je het liefst uitgegeven en gelezen worden, maar als onbekende schrijver is het lastig ertussen te komen. Niet dat uitgevers nooit een nieuw avontuur aangaan, maar ik dacht bij mezelf; ik ga dit avontuur gewoon zonder hulp van buitenaf aan. Kismet is mijn visitekaartje, waarmee ik kennismaak met lezers en zij met mij. 


Heb je hier al veel reacties op gehad?

Enorm veel, meer dan ik durfde dromen. Er komen nog dagelijks aanvragen binnen en ik hoor vaak dat mensen Kismet onderling doorsturen naar kennissen. Behalve dat lezers mij persoonlijk hun ervaringen mailen, zijn er inmiddels vele recensies te lezen op Hebban. Dat went nog steeds niet, gelukkig.

5d5bfec9993dc13eca979c643dc3a015.jpg

Het lijkt erg goed voor je uit te pakken, zo stond je een aantal weken in de Hebban top 3, ingeklemd tussen twee boeken van Lucinda Riley. Wat doet dat met je?

Dat ik een paar weken op nummer twee stond met twee van de Zeven Zussen naast me, eentje boven en onder me, was fantastisch. Niemand kan om Lucinda Riley heen en haar reeks is het succes van deze zomer. Als je dan zo lang ingeklemd staat tussen deze feelgoodboeken van kaliber, is dat een duidelijk teken dat ook Kismet aanslaat bij lezers. 


Je hebt twee hoofdpersonen: Finn en Moira. Is het lastiger om je in te leven in het vrouwelijke hoofdpersonage dan in het mannelijke?

Nee, het tegenovergestelde eigenlijk. Halverwege switch ik naar Finn en ik moest tijdens het schrijven wennen aan de mannelijke stem. Ik heb in een van de laatste herschrijfversies Finns eerste hoofdstukken ook helemaal opnieuw geschreven. 

Poker en Blackjack zijn belangrijke onderwerpen in je boek. Heb je zelf ervaring met pokeren? Misschien woon je net als Finn in zo'n prachtig huis aan het park dankzij poker?

Ik heb inderdaad een tijdje gepokerd en net als bij Finn was het beter voor mij daarmee te stoppen, dat komt dus overeen. Helaas heb ik er geen herenhuis aan een park aan overgehouden.

Waar heb je de inspiratie voor je boek vandaan gehaald? Word je beïnvloed door personen om je heen en belanden die dan ook in je boek?

Het verhaal had ik al twintig jaar of misschien zelfs langer in mijn hoofd, maar slechts de basislijnen en de twee hoofdpersonages. Een kleine drie jaar geleden kreeg het meer vorm en ik laat me ook zeker beïnvloeden door gebeurtenissen om me heen. Soms komen mensen in een bepaalde vorm terug in mijn boek. Dat kunnen karaktertrekjes zijn maar ook stukjes dialogen of complete gebeurtenissen die ik meemaak.

5d5bfec9993dc13eca979c643dc3a015.jpg

Wat heb je zelf met kismet?

Zonder kismet zou het leven een stuk saaier zijn. Je staat op en gaat naar bed, je doet je dagelijkse dingen en als het lot je niet af en toe een handje helpt, gebeuren er vrij weinig speciale dingen ben ik bang. Kismet is voor mij niet alleen liefde, ook vriendschap of gewoon iets dat alleen speciaal voor jou is bedoeld. Je moet wel openstaan voor het lot, ik bedoel, je hóeft er niets mee te doen, dat is natuurlijk aan jezelf, maar als je er niet voor openstaat, herken je het ook niet. Of pas achteraf.

In je boek kom je regelmatig met 'leven vanuit het hoofd in plaats van vanuit het hart'. Dat is een onderdeel van spiritualiteit. Wat heb je zelf met spiritualiteit?

Zoals ik het zie is er meer tussen hemel en aarde, meer dan je hoofd kan bevatten. Je hebt zelf ook een keus hierin en logisch blijven nadenken is verstandig, maar je hart moet wel mee blijven doen. Of dat spiritualiteit is weet ik niet, zo heb ik er nog niet eerder over nagedacht, eerlijk gezegd. Maar ik weet wel dat alles maar beredeneren het leven niet leuker maakt.

Je boek is een roman, een feelgoodroman kunnen we wel zeggen, maar geen kleffe chicklit. Waarom heb je voor deze vorm gekozen?

Ik koos voor deze vorm omdat ik zelf ook het liefst romans lees, maar geen kleffe chicklits. Mijn volgende boek wordt weer een roman. Wat ik me wel realiseerde toen ik begon met schrijven is dat het boek begint als een zwijmelverhaal. Dat was nodig voor het verloop van het verhaal, maar het was ook belangrijk dat het inderdaad geen kleffe chicklit zou worden. Het duurde tot de laatste versie voordat ik dat evenwicht had gevonden. Nu laat ik Moira en Finn in het verhaal de draak steken met chicklits.

Wat betekent feelgood voor jou?

Een verhaal, film of lied waardoor je wordt geraakt. Dat hoeft niet per se goed af te lopen, als het maar past in het verhaal. De Bruggen van Madison County, bijvoorbeeld, loopt niet goed af (dat is geen spoiler, want het verhaal begint ermee) maar hun week samen is toch bitterzoete feelgood. Net zoals The Notebook van Nicolas Sparks feelgood is, het einde maakt het verhaal nog veel mooier. Helaas maakte Nicolas Sparks daarna een gimmick van de dood in zijn boeken. Wie meerdere boeken of films van hem kent, weet wel wat ik bedoel.

5d5bfec9993dc13eca979c643dc3a015.jpg

In welk genre zou je graag nog een boek willen schrijven?

Geen idee, voor nu bevalt het romangenre me goed. Het mooie daarvan is dat je er andere genres, zoals thriller- en mysterie-elementen, goed in kwijt kan.
Ik zie mezelf in ieder geval nooit een fantasyboek met draken, elfen en koninkrijken schrijven. Dat genre lees ik zelf ook niet.

Is er nog iets dat je aan onze bloglezers kwijt zou willen?

Ik vind het geweldig hoe Kismet wordt ontvangen door Hebbanlezers!

Om het boek nog verder onder de aandacht van lezers te brengen, heb ik nagedacht hoe ik een winactie kon organiseren rond Kismet en waar ik Hebban ook bij kon betrekken. Kismet weggeven was geen optie, het ebook is immers al gratis aan te vragen. Maar ik heb volgens mij wel iets leuks bedacht. Op www.StefanSchrijft.nl staat een winactie waarvoor je Kismet gelezen moet hebben, want ik stel tien spoilervrije vragen over het boek. Die zijn alleen te beantwoorden als je het verhaal kent. Als je de antwoorden via de site instuurt en er de link naar jouw Hebbanrecensie bijvoegt (dat mag een recensie zijn die je al eerder geschreven hebt, of een nieuwe), maak je kans op leuke prijzen. Wie Kismet nog niet gelezen heeft, heeft daar vier weken de tijd voor, want zolang duurt de actie. Dat moet voldoende tijd zijn. Het boek aanvragen via de site kan nog altijd. Er zijn in totaal drie prijzen te winnen.

En dan zijn we ook nog benieuwd naar de plannen voor de toekomst. Kunnen we een nieuw boek verwachten? Komt er een vervolg op Kismet?

Of er een vervolg komt, is de meest gestelde vraag. Ik laat mijn lezers graag nog even in het ongewisse. Ik was eerder al aan een nieuw boek begonnen genaamd Verlengde Pauze, maar door de publicatie van Kismet kwam dat even op een laag pitje te staan. Inmiddels ben ik weer druk bezig met schrijven. Het verhaal zit al in mijn hoofd, nu is het afwachten hoe het op papier komt te staan.

5d5bfec9993dc13eca979c643dc3a015.jpg

Wij danken Stefan Tetelepta hartelijk voor zijn medewerking aan het interview en kijken uit naar een volgend boek. 

Heb jij Kismet al gelezen? Wat vond je ervan?



Reacties op: Interview: Stefan Tetelepta

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Stefan Tetelepta

Stefan Tetelepta

Stefan Tetelepta publiceerde in de zomer van 2018 KIsmet, een feelgoodroman met ...