Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Kate Paris schrijft ...

op 22 juli 2018 door

We genieten massaal van een lange, lome zomer en daar horen natuurlijk van die fijne feelgoods bij waarmee je even lekker kunt ontspannen en je in een andere wereld kunt wanen. Speciaal voor onze pagina schreef een aantal feelgood auteurs een zomerverhaal.

Vandaag is het de beurt aan Kate Paris. We legden haar vijf vragen voor om haar (nog) beter te leren kennen.

420521046aef0c75fa91bc6b82a92ecc.png


7afde1fd270c7bf7082bc51c1641e26f.png

Wie is Kate in 3 woorden?

Nieuwsgierig, beroepsnomade, verliefd (op het leven).

Wat is je favoriete schrijfplek?

Ik zit het liefst aan de perobahouten tafel in mijn woonkamer. Het hout is hergebruikt, dus er zitten deukjes en barsten in, en de planken sluiten niet mooi op elkaar aan, maar juist dat maakt die tafel zo bijzonder. Als hij kon praten zou hij me vast prachtige verhalen vertellen.

Waar haal je je inspiratie vandaan?

Het makkelijke antwoord zou zijn: overal vandaan. Want regelmatig betrap ik mezelf erop dat ik een zin uit een gesprek, of een gedeelte (nooit helemaal) van een karakter toch even leen uit mijn omgeving. Maar het schrijven van een roman of verhaal begint eigenlijk altijd met een vraag. Met een onderwerp dat me blijft bezighouden als ik een goede film of documentaire gezien heb, bijvoorbeeld. Of iets wat een vriendin me vertelt en dat vervolgens in mijn hoofd rond blijft spoken. Sommige vragen verdwijnen, sommige eisen een antwoord. En dan staat er vaak al snel een eerste opzet voor een kort of lang verhaal op papier.

Wanneer is een boek voor jou geslaagd?

Kort nadat mijn debuut verschenen was, kreeg ik een telefoontje van een goede vriendin. ‘Ik ben begonnen met lezen, omdat we bevriend zijn,’ vertelde ze, ‘maar ik heb het binnen 24 uur uitgelezen omdat het zo’n goed boek is.’ Dat maakte het voor mij geslaagd. Dat ik een roman geschreven had, die haar meegenomen had naar een wereld waarin ze graag wilde blijven. En dat niet alleen zij, maar ook vele andere lezers ervan genoten hadden. Dat effect hoop ik met alles wat ik schrijf te bereiken.

Welke vraag zou je heel graag willen beantwoorden, maar is je nog nooit gesteld?

(Wat een leuke vraag!) Zou je ook eens in een ander genre willen schrijven?

Om heel eerlijk te zijn, lijkt het me leuk om een keer fantasy te schrijven. Het idee zit al in mijn hoofd en dit najaar ga ik proberen het op papier te zetten. Met een flinke dosis feelgood natuurlijk.

bc2e178467ce4534aa98f0b8b625c249.png


Midzomerfeest

Door Kate Paris

Zachtjes laat ik mijn handen langs de bloemetjes-slingers gaan, die vandaag alle boekenkasten met elkaar verbinden. Vijf jaar. Ik kan het bijna niet geloven. Vanuit mijn ooghoek zie ik een paar gevallen Young Adults en ik buk me om ze op hun plek te zetten. Die zijn vast omgestoten door het groepje meiden dat direct na schooltijd binnen kwam stormen om A Court of Frost and Starlight te bemachtigen. Wat maakten ze een kabaal toen ze ontdekten dat alle exemplaren gesigneerd waren. Gesigneerd. Dat heeft me aardig wat telefoontjes gekost, maar de grote ogen van het laatste meisje, dat zonder gegil en uiterst voorzichtig de novelle had opgepakt, waren me dat meer dan waard. Een boekhandel heb je niet voor het grote geld. Wel voor dit soort momenten, waarop de liefde voor boeken bijna voelbaar is en het gemis van een ander soort liefde even naar de achtergrond verdwijnt.

Ik zie mezelf weer voor dit pand staan, met Puck in de draagzak, en mijn neus tegen de half dichtgeplakte etalage. De omgevallen kasten, de afgebladderde verf van de muren en de gaten in de vloer stootten me niet af. Net zomin als de missende treden van de houten wenteltrap aan de zijkant van de ruimte, die, zo bleek later, naar een knusse studio leidde. Ik wist dat ik een risico nam toen ik het huurcontract tekende. Een gigantisch risico. Op de langste dag van het jaar opende ik voor het eerst de deuren van ‘Millefeuille’, de kleine boekhandel waar ik al tijden van droomde. Met wanden vol boeken, van de grond tot aan het plafond, en een barretje met een echte Gaggia-machine, een lange bank met een leestafel ervoor en achterin een paar vintage stoeltjes, voor mensen die liever alleen door hun boek wilden bladeren. Doodmoe was ik toen, blut, en ondanks de stralende zon, bibberde ik van de zenuwen.

Lees hier het zomerverhaal van Kate Paris

Op dinsdag 24 juli hebben we weer een nieuw zomerverhaal voor je. Dan is het de beurt aan Suzanne Peters.

Heb je een zomerverhaal gemist? Hier vind je een overzicht van alle zomerverhalen terug.



Reacties op: Kate Paris schrijft ...

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Kate  Paris

Kate Paris

Kate Paris (pseudoniem) schrijft feelgood verhalen en romans. In 2017 is haar de...