Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Leestip van Diana

op 14 mei 2023 door

Fijne moederdag! Lieve volgers, wat gaat de tijd toch snel. Voor mij is het alweer mijn derde moederdag en wat groeit mijn kleine jongen toch snel! Ik voel alleen maar liefde als ik aan hem denk, en dat is een mooi bruggetje naar de leestip van deze week, want ik tip deze zondag De betekenis van liefde van Aziza el Baraka, een bijzonder boekje over liefde dat je aan het denken zet.

- Door Diana -

Het verhaal

Riyan belandt in het ziekenhuis naast Fatima, beiden opgenomen met hartfalen. Ze hebben elkaar al bijna zestig jaar niet gezien. Fatima leert Riyan kennen als zijn broer Kamal om haar hand vraagt. Ze trouwen, maar Kamal overlijdt tijdens de huwelijksnacht. De bruid brengt een nacht door in de gevangenis, waarna ze wordt ondervraagd door Hisham. Enige tijd daarna trouwt Fatima met de weduwnaar Samir. Als ook hij sterft trouwt ze met de huwelijksmakelaar Lotfi, en na zíjn dood huwt ze de blinde Zakaria, die haar echte liefde toont. Na tien gelukkige huwelijksjaren komt hij bij een verkeersongeval om het leven, en dan vindt Hisham de moed om Fatima om haar hand te vragen. Ze weigert 328 keer. Tot aan haar sterfbed leert ze over de liefde. In haar poëtische debuutroman De betekenis van liefde toont Aziza el Baraka de rol die liefde vervult in een mensenleven. El Baraka weet in iedere relatie die Fatima aangaat een andere vorm van liefde te belichten, van een gearrangeerd huwelijk tot een jarenlange stille verliefdheid.

Mijn mening

Sinds ik uit mijn leesdip ben, lees ik van alles. Zo ook dit eigenlijk literaire boekje dat verhaalt over de liefde. In het begin is het even wennen, Fatima is een Marokkaanse, en haar cultuur is net iets anders dan die van ons. Maar wanneer je eenmaal gewend bent, leest het boekje goed weg. In zeven delen vertelt Fatima over haar zoektocht naar de liefde, met daarin zeven delen, en in elk deel staat een andere man centraal; maar er is er maar één die ze niet kan vergeten. Door het bijzonder boeiende eerste hoofdstuk en de keuze die de familie maakt, kun je maar één ding: doorlezen. De betekenis van liefde is een prachtig liefdesverhaal dat ontroert, maar ook soms pijnlijk aanvoelt. Een verhaal dat juist door de poëtische schrijfstijl geen woord te veel bevat. Wat mij betreft een aanrader op deze mooie zonnige zondagochtend.

Heb jij De betekenis van liefde al gelezen?



Reacties op: Leestip van Diana

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Aziza el Baraka

Aziza el Baraka

Aziza el Baraka studeerde politieke en sociaal-culturele wetenschappen en Engels...