Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Leestip van Helma

op 18 september 2022 door

Wat vliegt de tijd. Voor ik er erg in heb zijn er alweer zeven weken voorbij en mag ik weer een mooie leestip met jullie delen.

- door Helma -

66ec11008595348544bf4a67d906464a.png

Als naluisteraar van Thinium mocht ik mijn leestip van vandaag lees-luisteren. Het was een voor mij onbekende auteur, maar een historische roman met twee tijdlijnen trekt me eigenlijk altijd aan. En ook deze keer werd ik niet teleurgesteld.

Mijn leestip van de week is ... Het verborgen ei van Kelli Stuart

Kelli Stuart heeft inmiddels al vier boeken op haar naam staan, waarvan er nu twee in het Nederlands zijn vertaald. Haar eerste boek, Like a river from its course (in 2018 in het Nederlands vertaald als Mijn leven liep anders) is een aangrijpende roman, gebaseerd op waargebeurde verhalen uit de Tweede Wereldoorlog in de Oekraïne door de ogen van vier personages, die hetzelfde verhaal vanuit verschillend perspectief meemaken. Erg actueel gezien de huidige oorlog die tussen Rusland en de Oekraïne woedt. Stuart heeft met deze roman verschillende prestigieuze prijzen in de wacht gesleept. 

Ze is getrouwd en heeft vijf kinderen, waarvan de jongste geadopteerd is via China. Verder heeft ze een zogenaamde 'hartendochter' in de Oekraïne. Hoewel Stuart schrijft vanuit een Christelijke overtuiging, is daar in Het verborgen ei niets van te merken.

Maar nu even over mijn tip: Het verborgen ei is een mooie mengeling van romantiek, geheimen, speurtocht en spanning. In de historische verhaallijn spreekt het leven en het werk van de wereldberoemde Fabergé tot de verbeelding. Het is interessant om te lezen hoe de wereldberoemde Fabergé-eieren, die zijn bedrijf elk half jaar maakte voor de tsarina en haar schoonmoeder, geproduceerd werden. Tot het begin van de revolutie gingen de Fabergé ontwerpen de hele wereld over. Dit historische gedeelte speelt zich voornamelijk af in de aanloop naar de revolutie en volgt zowel Fabergé als Alma Pihl, die onder andere het Winter Paasei ontwierp. Hoewel de personages werkelijk bestaan hebben, is het verborgen ei waar het verhaal over gaat fictief, maar zeer geloofwaardig gebracht.

In de tijdlijn die zich in de huidige tijd afspeelt, staat de speurtocht naar het ei centraal en los je samen met hoofdpersoon Ava de puzzel op die naar het ei leidt. Ook dit deel heeft een aantal tot de verbeelding sprekende personages, van wie je steeds blijft afvragen of ze wel te vertrouwen zijn of dat ze Ava te snel af willen zijn en er zelf met het ei vandoor te gaan.

Ik vond de schrijfstijl zeer plezierig om te lezen en door de wisseling tussen de twee tijdlijnen wil je blijven doorlezen. En dan voelt zo'n boek helemaal niet als werken, wat het voor mij natuurlijk wel was.

Over Het verborgen ei

Sint-Petersburg, 1917. Alma Pihl verbergt een voorwerp dat nooit in handen van de tsaar mag vallen: een prachtig ei, gemaakt door Fabergé, met binnenin een revolutionaire verrassing.

Alma verbergt het ei zo goed, dat het honderd jaar later nog steeds onvindbaar is wanneer de dochter van een beroemde schatzoeker naar het ei op zoek gaat om de laatste wens van haar terminaal zieke vader in te willigen. Het is het begin van een zoektocht die haar eigen leven in gevaar zal brengen…

Heb ik jullie overtuigd om mijn leestip op je WIL-lijst te zetten? Zo ja, dan bof je als je van luisterboeken houdt én een KoboPlus-abonnement hebt, want dan kan je het boek gratis luisteren. 



Reacties op: Leestip van Helma

Meer informatie

Gerelateerd

Over