Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Leestip van Mandy

op 06 november 2022 door

Zoals jullie vorige week konden lezen bij de boekentip van Helma, was ik een weekendje op de Veluwe en had ik met haar geruild. Dat gaf me een week langer de tijd om na te denken over een tip, maar eigenlijk was het dit keer helemaal niet zo moeilijk voor mij.

 - door Mandy -

De laatste tijd zit ik best wel weer in een lekkere leesflow. Ik wissel lezen af met luisteren en zo vlieg ik best nog wel snel door de boeken heen en heb ik zelfs mijn reading challenge dit jaar al ruim gehaald. Ook het laatste boek heb ik gelezen en geluisterd. Een fijn boek dat zich afspeelt op Texel, een bestemming die nog op mijn lijstje staat. Er staan in ieder geval genoeg tips in het boek om een weekvullend programma te maken. Toch wel handig, hoef je daar zelf niet meer over na te denken. 

Mijn leestip van de week is... Trammelant op Texel van Lily Frank

Afgelopen oktober kwam dit boek uit. Een gezellige voorkant die paste bij de mooie nazomer die we ik oktober hadden en wat me meteen deed besluiten hem op te pakken. Toen ik het boek opzocht in Kobo (want daar kun je hem gratis lezen en luisteren), kwam ik er al snel achter dat dit een trilogie is die opnieuw is uitgebracht. Lily Frank schreef namelijk eerder dit jaar (dec 2021, januari 2022 en juni 2022) de boeken Ik zag jou op Texel, Ik negeerde jou op Texel en Ik vond jou op Texel.

Als je je challenge voor dit jaar nog niet gehaald hebt, is mijn tip er zeker een om mee te nemen, drie boeken in één klap.

Over Trammelant op Texel

Kitty heeft een burn-out. Vervelende herinneringen aan de laatste maanden voordat ze zich ziek meldde overspoelen haar regelmatig en alleen al het denken aan haar werk bezorgt haar de bibbers. Om los te komen van alles besluit ze om een weekje naar Texel te gaan. Eens kijken of het herfstweer daar de zorgen uit haar hoofd kan waaien! Alleen heeft ze dat niet met haar werkgever durven overleggen omdat ze zich al zo schuldig voelt dat ze overspannen thuiszit.

Maar dan treft ze op de boot naar het Waddeneiland Mees, die éne collega die heeft bijgedragen aan haar burn-out en die wel de laatste persoon is die ze tegen wil komen. En laat hij nu net dezelfde week uitgekozen hebben om daar vakantie te vieren…

Mijn mening

Je kunt de boeken als drie aparte delen lezen, maar ook als volledig boek. Het eerste deel maken we kennis met Kitty. Kitty is een jonge vrouw met een burn-out en ze zit ziek thuis. Ze besluit even van omgeving te veranderen en volledig tot rust te komen op Texel. Op de boot komt ze Mees tegen en ze raakt meteen in paniek. Flashbacks van de werkvloer komen meteen bij haar terug. Het onderwerp burn-out vind ik daarmee goed uitgewerkt. Gedurende het boek leer je veel over wat een burn-out met iemand doet. Ze komt Mees veel op het eiland tegen. In het begin denk je: dit is écht te toevallig. Ook eindigde het eerste boek vrij abrupt. Ik had de voorkennis dat het boek nog twee delen had, dus daarmee was dat niet erg, want ik begon gewoon meteen in het tweede deel verder te lezen.

In dit tweede deel trekt Kitty zich meer terug. Ze is meer op zichzelf en richt zich op haarzelf en haar herstel. Dit maakt dat het boek wat meer diepgang kreeg. Ze onderneemt veel op het eiland, waardoor je Texel goed leert kennen. Ik was er nog nooit geweest, maar ik vind het leuk dat alles zo gedetailleerd beschreven werd, want ik wilde al graag naar Texel, maar nu al helemaal.

In het derde deel doet Mees een bekentenis en hebben Kitty en Mees veel gesprekken. Over wat is geweest en waar ze nu staan. Dit helpt Kitty zeker bij haar herstelproces en hoe ze als persoon in elkaar steekt. Het mag denk ik geen verrassing meer zijn dat er meer speelt tussen hen dan dat het alleen collega’s zijn. Ik vind de kwetsbaarheid van de hoofdpersonen mooi weergegeven en ze passen goed bij elkaar. Het verhaal is redelijk voorspelbaar, maar erg vermakelijk en de omgeving heeft zeker een meerwaarde voor dit verhaal. Door de burn-out krijgt het verhaal een serieus randje en meer diepgang. 

Zijn jullie ooit op Texel of een van de andere eilanden geweest? En zijn jullie van plan dit boek ook te gaan lezen? Laat het me hieronder weten in een reactie. 



Reacties op: Leestip van Mandy

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Lily  Frank

Lily Frank

Lily Frank (pseudoniem) werd geboren met hartjes in haar ogen. De liefde voor pr...