Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Leestip van Renate

op 01 januari 2023 door

Spannend, ik mag het jaar aftrappen met de leestip van de week!
Maar allereerst de allerbeste wensen voor het nieuwe jaar! Dat 2023 een prachtig jaar mag worden op alle vlakken. 

- door Renate-

68c1f7eb911a7b9ad9b6f19e112b9e13.png

Nadat ik laatst een boek heb getipt dat ik nog niet had gelezen maar wel enorm nieuwsgierig naar was, tip ik nu wel een boek dat ik laatst met plezier gelezen heb. Niet echt een enorme feelgood, maar wel een historische roman.

Mijn leestip van de week is ... De boekhandelaar van Dachau van Shari J. Ryan

Mijn mening

Dit boek stond al eventjes op mijn lijstje en het is vast al onder jullie allemaal bekend dat ik graag boeken lees die zich afspelen rond de Tweede wereldoorlog. Een boek dat zich dan ook nog afspeelt met twee tijdlijnen vind ik nog leuker. Wat ook een pluspunt is, is dat het boek deels over een boekhandel gaat: een leuke toevoeging.

Het verhaal gaat over twee vrouwen: Grace en Mathilde.

Grace weet eigenlijk niet zoveel over haar verleden, en dan vooral de geschiedenis van haar moederskant. Op een dag komt er een brief waaruit blijkt dat ze een boekwinkel in Dachau heeft geerfd van haar oma. Zo komt ze er dus achter dat ze een oma in Duitsland heeft en gaat op onderzoek uit. Je volgt Grace in haar zoektocht naar verhalen over haar oma. Zo krijg je ook een deel van de geschiedenis mee.

De andere verhaallijn volgt Mathilde, een jonge vrouw die opgroeit in Nazi Duitsland en veel liefde voelt voor haar Joodse buurjongen Hans. Ze is echt duidelijk een weg aan het zoeken tussen het goede doen en te proberen te leven in die moeilijke tijd.

Wat mooi aan dit verhaal is dat je zowel door de zoektocht van Grace verhalen meekrijgt over die tijd, maar ook via de verhaallijn van Mathilde, waar het meer gaat over wat het voor haar doet, maar ook de medeburgers en dat natuurlijk lang niet iedereen achter de nazi's stond. Het bizarre blijft wel zeker in het geval van Dachau het kamp zo dichtbij het stadje lag dat je je echt niet voor kunt stellen dat ze niks wisten.

Maar bovenal is het gewoon een mooi liefdesverhaal.

Over het boek

1940. Matilda's vriend Hans is in gevaar. Ze biedt hem haar zolder om te schuilen. Maandenlang zien ze elkaar enkel bij kaarslicht als zij hem eten komt brengen en kunnen ze niets anders dan fluisteren. Tot op een dag soldaten haar huis binnenstormen en ze Hans meenemen.
2018. Grace komt erachter dat ze een boekwinkel in Dachau heeft geërfd van de grootmoeder van wie ze het bestaan niet wist. Grace duikt in het verleden van haar grootmoeder Matilda en stuit op dingen over zichzelf en haar familie die haar leven op z'n kop zetten.

Welke historische roman raden jullie mij aan om in 2023 te lezen?



Reacties op: Leestip van Renate

Meer informatie

Gerelateerd

Over