Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Lezers buddyread: Wie naar de sterren grijpt

op 05 september 2020 door

Zaterdag is onze buddyread dag. Nu lezen we zelf ook wel aardig wat boeken weg waar we iets van vinden, maar we geven ook graag het podium aan onze lezers. Toen Jeanet en Cisca naar aanleiding van onze buddyread oproep besloten om samen Verder dan de sterren van Kristin Hannah te lezen kwamen ze erachter dat dit het tweede deel was. Na een poosje wikken en wegen besloten ze om toch eerst het eerste deel, Wie naar de sterren grijpt, te gaan lezen. Zo gezegd, zo gedaan. Omdat het boek uit vier delen bestaat, besloten ze om steeds een deel te lezen en er daarna met elkaar over te praten.

17c1482cdcb9c8fab9e71ac407a9e7e6.png

Over Wie naar de sterren grijpt

Kate en Tully worden als jonge meisjes hartsvriendinnen. Waar Tully met al haar bravoure precies weet wat ze wil sleept ze Kate mee in haar dromen. Kate krijgt niet de kans om te doen wat ze zelf diep in haar hart graag wil. Ze volgt Tully in alles, tot er iets in hun leven verandert. Tully gaat haar eigen dromen achterna en wordt heel beroemd. Kate raakt zwanger en kiest ervoor om thuisblijfmoeder te worden. Kan hun vriendschap standhouden?

Het samen lezen

Onze verwachtingen

Jeanet: Ik had, doordat anderen al zeiden dat je zakdoekjes bij de hand moest houden, wel verwacht dat er iets verdrietigs zou gebeuren, maar natuurlijk wist ik niet wat. Maar dat het zoiets heftigs (zonder te spoileren) was had ik niet verwacht.

Cisca: Ik moet zeggen dat ik wel een beetje blanco in dit boek ging. Had er nog niets over gelezen en ook niet naar recensies gezocht. Wel had ik eerder een boek van Kristin Hannah gelezen en ik verwachtte dus wel een uitgebreid en gedetailleerd boek. Een verhaal met veel emotie en gevoel geschreven. Nou die emotie kregen we dubbel en dwars, haha.

Deel 1

Jeanet: Dat gaat nog sneller dan gepland, ik zit al bij deel twee. Ik ben gisteren begonnen, maar het leest zo makkelijk. Leuk dat er allemaal titels van liedjes uit mijn jeugd instaan, terwijl ik het gevoel het dat het verhaal zich veel eerder afspeelt.

Cisca: Ik heb het eerste deel ook gelezen. Wat een rollercoaster is het zeg. Tully krijgt een hoop te verduren in haar jonge leventje. Ik moet zeggen dat ik het vlot vind lezen, maar wel met lange hoofdstukken. Blijft ze echt zo positief of stopt ze het weg en doet ze alsof? Het maakt tot nu toe al wel indruk op mij en ik vraag me ook echt af hoe het zal gaan met haar moeder. En het leuke vind ik nu al dat als dit boek straks uit is, we over een poosje nog een deel kunnen gaan lezen.

Jeanet: Ja, ze krijgt het inderdaad aardig voor de kiezen, knap dat ze zo positief blijft. Het is mij niet opgevallen dat de hoofdstukken lang zijn. Ik vind het ook heel fijn lezen en ben benieuwd wat ons nog te wachten staat.

Dat was deel 1. Op naar het volgende deel!

Deel 2

We hadden heel wat te bespreken. Het boek greep ons meteen bij de keel en liet ons slecht los. Dus lieten we ons heerlijk meeslepen in de emotionele rollercoaster van Kate en Tully.

Cisca: Zo die omslag in het leven van Kate had ik even niet aan zien komen. Alweer een tegenvaller voor haar. Wat een heftig leven hebben beide dames. Ik vind het echt heel fijn geschreven. Je blijft erbij en het roept constant dat je door moet lezen. Er gebeurt zoveel in dit levensverhaal dat je weet dat je elke keer opnieuw op bijzondere gebeurtenissen getrakteerd wordt door Kristin Hannah.

Jeanet: Ze schrijft inderdaad heel fijn, wat ervoor zorgt dat één keer begonnen, ik door wil blijven lezen. De dames maken heel wat mee.

Tot zover deel 2.

Even ‘off topic’ kletsen

Tussendoor kwamen er heel wat onderwerpen voorbij waar we over hebben gekletst. Zoals de man van Cisca die zijn knie uit de kom draait, het warme weer en de hoeveelheid boeken die we nog willen lezen en gelezen hebben. De Hebban Reading Challenge; Cisca zit op 48 van de 55 boeken en Jeanet op 127 van de 175. Dat zal inmiddels al wel gewijzigd zijn, maar we kwamen tot de conclusie dat we het beiden makkelijk gaan halen.

Verder met deel 3

Jeanet: Doet Kate eindelijks iets wat ze wil, komt er weer iets tussendoor. Ze maakt wel een hele grote groei door. Van grijs muisje gaat ze meer op haar strepen staan en doet ze wat ze zelf wil. Tully verandert eigenlijk niet zoveel.

Cisca: Nou zeg dat wel zeg. Eindelijk gaat Kate ervoor en krijgt ze dit. Het lijkt wel of Tully door alles uit haar jeugd egoïstisch is geworden.

Jeanet: Ja, maar of het egoïsme is? Ze is eigenlijk altijd alleen geweest en met haar charme trekt ze dat. Iedereen is altijd meegaand met haar. Ben benieuwd wat het laatste deel te bieden heeft.

Cisca: Ja, egoïsme is misschien niet goed verwoord. Ze is niet gewend om aan anderen te denken.

Deel 3 is gelezen en klaar, verder met het laatste deel.

Deel 4

Jeanet: Ik heb het laatste uur van het boek alleen maar met tranen gezeten.

Cisca: Poeh! Wat een emotioneel einde van het boek. Wat een pittig onderwerp eigenlijk hè? En een les die ons geleerd wordt.  Vooral die in het nawoord: ‘Wij vrouwen weten wanneer iets niet goed voelt in ons eigen lichaam.’ Met andere woorden: Luister altijd naar je eigen gevoel en naar je hart. Ik zag Tully aan het eind voor me dansend op straat.

Jeanet: Ja, Helemaal met je eens. Ik heb ik weet niet hoe lang met tranen in mijn ogen gelezen. Ik kon de letters bijna niet zien. Een hele tijd had ik het idee van een beetje een ‘standaard’ feelgood boek, totdat de ommezwaai kwam. Erg knap geschreven hoe je daarin meegetrokken wordt. Ik zag het zo voor me. Ja, die levensles was zeer treffend. Wat kenden Kate en Tully elkaar goed!

Wel een klein kritiekpuntje: sommige dingen vond ik wel een beetje onaf of werden niet meer benoemd. Of ze gingen een beetje te makkelijk. Bijvoorbeeld met Johnny, het leek of hij zich thuis nergens mee bemoeide.

Cisca: Dat idee had ik ook. Net of Kate overal alleen voor stond. Ik kon me trouwens de angst van Kate wat betreft Johnny wel voorstellen. Eigenlijk had hij een hele grote rol in het verhaal, maar leerde je hem niet echt kennen.

Jeanet: Maar het blijft een goed verhaal, ondanks dat het de puntjes op de i mist.

Cisca: Wie weet komen de puntjes op de i nog in het volgende deel.

En toen was het boek uit.

Eindoordeel

Jeanet: Ik vond het een leuk verhaal, dat eigenlijk wel verrassend eindigde. Ik had dat totaal niet aan zien komen. Een verhaal over opgroeien, vriendschap, liefde en beloftes. Als deze woorden je aanspreken, kan ik je dit boek van harte aanbevelen. Zorg wel dat je zakdoekjes bij de hand hebt!

Cisca: Ik vond Wie naar de sterren grijpt een bijzonder boek. Heel mooi gedetailleerd geschreven zoals in het vorige boek dat ik van Kristin Hannah las. Een mooi verhaal over twee meiden die samen opgroeien, hun leven samen opbouwen en heel veel te verduren krijgen. Vriendschap, liefde, onzekerheden, angsten en beloftes spelen een grote rol in dit verhaal. Een eind waar je echt niet zomaar op rekent. Nieuwsgierig naar wat er dan in het vervolg op dit boek gaat komen las ik het boek uit. Sniffend om het verdriet waar het einde van dit boek vol van was. Ben jij al nieuwsgierig geworden na het lezen van dit verslag dan kan ik je net als Jeanet een doos tissues aanraden.

17c1482cdcb9c8fab9e71ac407a9e7e6.png

Wil je na het lezen van deze leuke ervaring ook eens een buddyread doen? Kijk dan hier of je kunt aansluiten bij een boek dat je in de kast hebt staan. Het is tenslotte #leesuiteigenkastmaand!



Reacties op: Lezers buddyread: Wie naar de sterren grijpt

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Kristin Hannah

Kristin Hannah

Kristin Hannah is een New York Times-bestseller­auteur van meer dan twintig roma...