Lijst boeken over moeders voor moederdag

op 12 mei 2019 door

Vandaag is het moederdag, een dag waar moeders lekker in het zonnetje worden gezet, al is het voor sommige vrouwen ook een beladen dag, maar we lezen natuurlijk ook graag over moeders vandaar hier weer een lijst.

-door Renate-
                                                     550bbaedf2e645.29285049.jpg54912277a383a7.73421871.jpg5bf3a34981c221.20161744.jpg
Vier plus een -
Jojo Moyes 

Jess is een alleenstaande moeder van twee kinderen. Haar dochtertje Tanzie is briljant in wiskunde, haar stiefzoon Nicky wordt genadeloos gepest. Hoezeer Jess ook probeert de eindjes aan elkaar te knopen, het lukt elke keer net niet. 
Als Tanzie mee mag doen aan een wiskundewedstrijd in Schotland met een flinke prijzenpot, grijpt Jess de mogelijkheid om haar daarmee naar een betere school te sturen met beide handen aan. Maar als hun auto het begeeft, lijkt ook die kans verkeken. Tot Ed langsrijdt, en stopt, en hun een lift aanbiedt. 

Voor altijd (love Rosie) - Cecilia Ahern

Al sinds hun kindertijd zijn Rosie en Alex onafscheidelijk. Rosie is dan ook ontroostbaar als Alex met zijn familie van Dublin naar Boston verhuist. Rosie besluit om naar de hotelschool in Boston te gaan als ze van school af is, zo hoeven ze elkaar maar een jaar te missen. Maar het loopt anders. Rosie raakt zwanger en blijft bij haar ouders wonen om voor haar dochtertje te kunnen zorgen, terwijl Alex met een Amerikaanse trouwt. Misverstanden, omstandigheden en pure pech hebben hen uit elkaar gehouden, maar als de ultieme kans zich aandient, zullen ze dan alles op het spel zetten voor de echte liefde? 

Het schooltje van Auschwitz - Mario Escobar

Het schooltje van Auschwitz’ van Mario Escobar is het waargebeurde verhaal van een vrouw die vrijwillig op de trein stapte en hoop bracht naar een van de donkerste plekken op aarde.
Berlijn, 1943. Als haar Roma-man en -kinderen worden weggevoerd, weigert de Duitse Helene Hannemann hen in de steek te laten en wordt ze samen met de rest van het gezin gedeporteerd naar Auschwitz. In het zigeunerkamp werkt ze als verpleegster onder de leiding van kamparts Josef Mengele, die haar opdraagt een schooltje te starten. Hoewel het niets meer is dan nazi-propaganda en een dekmantel voor Mengeles gruwelijke medische experimenten, is Helene met haar schooltje een lichtpuntje in een verder inktzwarte wereld. Een aangrijpende Tweede Wereldoorlog-roman over de betekenis van hoop.

                                                       9200000101887139.jpg5269fea5546834.71685631.jpg4fc7c5837332a2.07081326.jpg

De Twijfelmoeder -
Patricia De Rijck

Iedereen lijkt er maar van uit te gaan dat elke vrouw moeder wil worden. Maar waarom is moeder worden eigenlijk de norm en ervan afzien afwijkend? En wat kun je verwachten als je er zelf niet zo zeker van bent of je moeder wilt worden? In De twijfelmoeder onderzoekt Patricia de Ryck de twijfels die je als hedendaagse vrouw kan ervaren over de vraag of je kinderen wil. Ze beschrijft de druk van buitenaf; van ouders en schoonouders tot je partner of wildvreemden, en duikt dieper in alle twijfels rondom een kinderwens om zo bewust tot een eigen besluit te komen.
De twijfelmoeder is een vlotte, praktische en nuchtere gids voor een gegronde beslissing over het moederschap. Wars van enig vooroordeel, gebaseerd op de ervaringen van de auteur, diepgravend onderzoek en talrijke interviews, is dit het boek dat elke vrouw zou moeten lezen voor ze besluit moeder te worden – of niet.

Wat ik mijn dochters nog wil vertellen - Ellen Noble

Hoe moet je het redden in een wereld zonder je moeder? Wie helpt je met het leven als je moeder is overleden? Wat geef je je dochters mee als je er niet meer bent? Als de ernstige zieke Barbara het einde van haar leven voelt naderen, realiseert ze zich dat ze nog veel te veel te vertellen heeft. Ze begint brieven te schrijven over de mogelijke successen en tegenslagen die haar vier dochters nog te wachten staan en waar ze zelf niet meer bij zal zijn. Aan Lisa, een middertiger met bindingsangst. Aan Jennifer, die vastzit in een liefdeloos huwelijk. Aan Amanda, die met haar eindeloze reizen iedereen op afstand houdt. En aan Hannah, een tienermeisje dat afscheid moet nemen van de moeder die ze op handen draagt. Wat ik mijn dochters nog wil vertellen is een prachtig verhaal over familie, vrienden en de eindeloze mogelijkheden van een mensenleven.

De vrouw die zegt dat ze mijn moeder is - Judith Uyterlinden

Judith en haar man besluiten een kind te adopteren. Die beslissing brengt belangrijke vragen met zich mee over gelijkenis, genen en afkomst. Zal haar dochter zich wel thuis voelen in de familie? Wat betekent het om vrijwel niets over je eigen afkomst te weten?
                                                         4fc7cd108c9b23.80238181.jpg5cca7c03a01aa3.01819799.jpg5bee5fecb0caa4.80952808.jpg
De stem van mijn moeder -
Abdelkader Benali

Een familiefotoalbum en een drama van jaren geleden vormen de hoofdingrediënten van De stem van mijn moeder.

Een fotograaf die zich heeft gevestigd in de culturele elite van Nederland, en nauwelijks nog contact heeft met zijn ouders, ziet zijn leven veranderen als zijn vader hem vraagt een familiealbum te zoeken; zijn zieke moeder wil dit album graag zien. Dit album, zo blijkt, zal een grootse rol spelen bij de genezing van de moeder, evenals bij het doorbreken van haar stilzwijgen. Als het drama dat het gezin heeft ontwricht dan opnieuw wordt beleefd, heeft dit verrassende gevolgen

Waarom mama vloekt - Gill Sims

Welkom in mama’s wereld… Zoon Peter is vastgegroeid aan zijn iPad, dochter Jane heeft maar één droom - rijk worden van een carrière als Instagram-influencer –, en vader is voortdurend op pad voor exotische zakenreisjes. Mama’s huwelijk staat onder druk, haar kinderen trekken zich nergens wat van aan en het huis wordt een steeds groter schimmelnest. Alleen Judgy, de trotse en nobele terriër, blijft trouw als altijd. Mama is bovendien een nieuwe uitdaging aangegaan: werken voor een hippe, nieuwe techstart-up. Haar angst of ze zich, als tweeënveertigjarige, met een beetje waardigheid uit een zitzak zal weten te hijsen is nog niet eens het ergst: op de een of andere manier heeft ze zich ook nog (per ongeluk) voorgesteld als een single feestbeest en agendahedonist. En dus niet als iemand die halsoverkop naar huis moet rennen als de oppas ziek is. Lukt het mama de schijn op te houden zonder het gezin te laten vallen? Zal ze daadwerkelijk weg kunnen komen met het dragen van een hippe trainingsbroek naar haar werk? En, nog belangrijker, zal ze tijd kunnen vinden om zichzelf te trakteren op een grote gin-tonic? 

Eline - Michelle Visser 

Prachtig geschreven tijdsbeeld door de ogen van een jonge vrouw in een snel veranderende wereld

De welgestelde Eline heeft, ondanks de Eerste Wereldoorlog die woedt in Europa, een goed leven in universiteitsstad Leiden. Tot haar echtgenoot Wieger voor langere tijd archeologisch onderzoek gaat doen op het Drentse platteland en Eline hem besluit te volgen met hun twee kinderen.
Eline valt op als een exotische vogel in het streng gereformeerde Drentse gehucht, waar het stadse gezin niet door iedereen met open armen wordt ontvangen. Als de Spaanse griep toeslaat ondersteunt Eline de plaatselijke arts waar ze kan, maar de ondervoede bevolking heeft zwaar te lijden en Eline en haar naasten worden zelf ook ziek. Ondertussen komt het niet-aflatende bloedige nieuws over de Grote Oorlog ineens veel dichterbij wanneer Duitse familieleden van Wieger niet teruggekeerd blijken te zijn van het slagveld.
Als het gezin na de oorlog terugkeert naar Leiden, zijn niet alleen zij veranderd door hun ervaringen. Vrouwen strijden voor kiesrecht, arbeiders komen in opstand, grootmachten wankelen. Kan Eline weer haar bevoorrechte leven oppakken, of grijpt ze de uitdagingen van haar tijd aan om boven zichzelf uit te stijgen?

                                                          57be7c62dd3591.57019363.jpg43803614.jpg5a054253c8fdb0.13368430.jpg

Weg van jou
- N. I Monteney

Terwijl alleenstaande moeder én eeuwige vrijgezel Helena op haar nichtjes past en een acute aanval van basorexie probeert te bedwingen, kust haar schoonzus Anouk op een bruiloft een man die niet de hare is. In een garderobekast. Patriarch en weduwnaar Bob rijgt ondertussen de internetdates aan elkaar en Helena's zoon Alex vraagt zich af of samenwonen met zijn vriendin Anna wel zo'n goed idee was. Een lente en een zomer lang raast een storm door de familie Van Antwerpen die de relatiekaarten stevig door elkaar schudt. En dan is er nog dat telefoontje van een televisiezender

De perfecte moeder - Esther Boek

Nelleke en Helena zijn vrouwen die elk op hun eigen manier trachten te ontsnappen aan hun verstikkende verleden.
Nelleke wil vluchten uit het armoedige bestaan dat ze van haar ouders erfde en zal daarvoor tot het uiterste gaan. Rijkeluiszoon Jacob lijkt de perfecte man om te manipuleren in een huwelijk dat haar rijkdom zal verzekeren. Alleen: maakt geld alles goed?
Helena groeit op in een, voor de buitenwereld, perfect gezin. Maar is dat wel zo? Wat er achter gesloten deuren gebeurt, blijft lang verborgen.
Wanneer haar moeder plots overlijdt, stort Helena's zorgvuldig gecreëerde wereldje in. De verstrekkende gevolgen van haar moeders dood, blijven haar voor de rest van haar leven achtervolgen. Hoe ontloop je immers het systeem waarin je opgroeide, als dat je nooit meer loslaat?
De Perfecte Moeder is een aangrijpende roman over twee sterke vrouwen die niet kunnen ontsnappen uit de wereld waarin ze opgroeiden.

De schaduw van mijn moeder - Nikola Scott

Het is 1958. De jonge Elizabeth is naar een landhuis aan de Engelse kust gestuurd om de laatste dagen van haar zieke moeder niet te hoeven meemaken. Ondanks de ziekte van haar moeder lukt het Elizabeth om te genieten van wat een zonnige zomer lijkt te worden. Maar dan wordt ze verliefd, zonder iemand in de buurt om haar te waarschuwen voor haar naïviteit.
Tientallen jaren later treft Addie, Elizabeths volwassen dochter, een onbekende vrouw voor haar deur die beweert dat ze haar zus is. Addie gelooft haar niet, maar als ze haar vader ernaar vraagt, komt ze erachter dat alles
wat ze dacht te weten over haar vroegere leven één grote leugen is. De twee zussen besluiten op onderzoek uit te gaan, en ontdekken de opzienbarende waarheid over een verdwenen kind en een zomer die het leven van hun moeder voorgoed veranderde.


                                                            5968522272c7e0.81499825.jpg50ee5e4127c7a6.30790481.jpg5b84d7f4c33620.46728107.jpg
Moederband
-Rafel Nadal

Aan het eind van de Spaanse Burgeroorlog eist een kogel het leven van Estrella tijdens een schietpartij op een plein in Gerona, Spanje. Haar zoontje Luc blijft moederziel alleen achter.
Luc wordt opgevangen door Annie, die zich over het onschuldige kind ontfermt. Wanneer Luc ouder wordt, moet hij zijn gruwelijke verleden onder ogen komen. Als hij leert dat wraak rechtvaardigheid nooit kan vervangen, is het te laat... Moederband is een meeslepend familieverhaal over oorlog, liefde en wraak, scherp en fi jnzinnig tegelijk.


De stiefmoeder - Renate Dorrestein

Al twaalf jaar vormt de succesvolle kunstenares Claire Paagman met haar man Axel en zijn dochter Josefien een hecht gezin, niet van echt te onderscheiden. Maar sinds Josefien haar stiefmoeder een geheim heeft toevertrouwd, is het gedaan met de harmonie. Alle drie voelen ze zich bespeeld en belazerd. Maar wie durft als eerste de waarheid open en bloot op tafel te leggen?

Schoolpleinmoeders - Mark van der Werf

Ze kunnen hun billen nog niet afvegen, geen veters strikken en amper hun jas aantrekken. Maar zodra ze vier worden is er geen houden meer aan. Of ouders willen of niet: dan gaat hun kleuter naar groep 1. Kinderen weten daar wel raad mee; vaders en moeders vaak iets minder. Hun wereld staat op zijn kop.
In Schoolpleinmoeders loopt Mark van der Werf, beter bekend als ‘Meester Mark’, een jaar lang met hen mee. Met ouders die hun kroost voor het eerst loslaten met een rugzakje, drinkbeker en brooddoosje. En met ‘oude rotten’ die al jarenlang broodjes smeren voor het Paasontbijt en weer en wind trotseren tijdens de Avondvierdaagse.
Ze roddelen en piekeren wat af! Over Cito-scores, krentenbaarden en traktaties. En net als ze een goed gesprek hebben met de juf of meester, rinkelt er een belletje. Het tien-minuten-gesprek is voorbij – tot ziens!
Maar ouders zetten zich ook met hart en ziel in: ze schrobben de klaslokalen, wieden de schooltuin en bakken 33 mini-croissantjes voor het kerstdiner. Schoolpleinmoeders gaat over lief, leed én luizen.


Hier moet toch weer genoeg tussen zitten, tips voor boeken waar moeders een grote rol spelen vinden wij alleen maar leuk om te lezen.Reacties op: Lijst boeken over moeders voor moederdag

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Jojo Moyes

Jojo Moyes

Jojo Moyes (1969) is een Britse romanschrijfster en journaliste. Haar eerste boe...

Cecelia Ahern

Cecelia Ahern

Cecelia Ahern is een Iers schrijfster. Ze debuteerde in 2004 met de roman P.S. I...

Patricia de Ryck

Patricia de Ryck

Iedereen lijkt er van uit te gaan dat elke vrouw moeder wil worden. Maar wat als...

Judith Uyterlinde

Judith Uyterlinde

Judith Uyterlinde (1962) is schrijver, journalist en programmamaker. Ze schreef ...

Gesponsorde boeken