Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Luisterboek-buddy Alles goed en wel Mirjam Oldenhave

op 22 januari 2018 door

In de adventskalender van Hebban kregen we een paar luisterboeken in de Hebban-app. Daarbij zat ook Alles goed en wel van Mirjam Oldenhave. Voor Marieke een leuke verrassing, want zij had het boek al gespot en op het -wil ik lezen lijstje- gezet. Ze vroeg Sanne om ook te gaan luisteren en zo ontstond een speciale luister-buddy.

Samenvatting:
Julia is het zat. Haar man gaat voor de zoveelste keer vreemd en nu heeft ze besloten dat het genoeg is. Dit keer vergeeft ze hem niet en besluit ze op zoek te gaan naar andere woonruimte. Ze laat, dom, haar sluitels en laptop achter en gaat naar de woningbouwvereniging, waar ze er achter komt dat ze niet zo maar in aanmerking komt voor een andere woning. Toevallig loopt ze een jongen tegen het lijf die nog wel iemand weet die een huurder zoekt, zolang diens tante afwezig is. Eenmaal in het huis maakt ze kennis met een aantal bijzondere medebewoners, die stuk voor stuk hun eigen geschiedenis meedragen.

Marieke:
Hé Sanne, wat leuk dat je tegelijk met mij dit boek wil gaan luisteren. Ik vind een luisterboek heerlijk. 's Morgens en 's middags op de fiets en/of 's avonds in de keuken tijdens het koken. Het vult mijn uurtjes waarin ik niet kan lezen, toch op met boeken.
Kende jij Mirjam Oldenhave al? Ik kende haar alleen van naam, haar boeken zag ik in de schoolbieb voorbij komen toen ik daar nog de uitleen deed. Nu een roman voor volwassenen, ik ben benieuwd.

Sanne:
Ja erg leuk dat je me vroeg het boek samen te leesluisteren. Ik had het boek al een tijdje terug gespot en heb het toen gelijk op mijn 'wil ik lezen' lijstje gezet. Leuk dat we het nu kunnen luisteren. En ja, ik kende Mirjam Oldenhave al. Ik en mijn kinderen zijn dol op Mees Kees! Maar dat ze boeken voor volwassenen schreef wist ik niet. Ik ben erg benieuwd hoe het boek zal zijn. De boeken over Mees Kees zijn in ieder geval gek, hilarisch en ontroerend met stuk voor stuk personages met een verhaal.

Ik moest in eerste instantie een beetje wennen aan het stemgeluid van Mirjam Oldenhave, die zelf het boek voorleest. Ergens heeft ze een monotone stem, maar ook met een sprankje sarcasme er in. Haar humor is droog en de situaties zijn eigenijk helemaal niet grappig, maar toch geeft het me wel een feelgood gevoel en ben ik nieuwsgierig naar hoe het verhaal verder zal verlopen. Wat vind jij van de voorleesstem?

Marieke:
Of een luisterboek goed overkomt hangt enorm af van de voorleesstem. Dat de schrijfster het zelf voorleest vind ik een enorm pluspunt, want ze kan precies de nadruk leggen op stukken die er toe doen. Toch moest ik net als jij wennen, maar het wende snel gelukkig. Ook het verhaal zelf vond ik wat moeizaam op gang komen. Het begint vrij cliché, man is niet trouw, vrouw is het zat en ze gaan uit elkaar. Maar dat is dan ook het enige, want direct daarna is het al zo anders. In de eerste plaats stapt zij op en merkt ze dat het helemaal niet zo makkelijk is om woonruimte te vinden. De kans die haar wordt geboden is wat onwaarschijnijk, maar dat wordt toch ook weer verklaard in de loop van het boek en dan is het ineens heel logisch.

Ik vond de wijze waarop Mirjam Oldenhave maatschappelijke outcast in haar verhaal heeft weten te verwerken erg mooi. Eerst heb je het niet in de gaten, maar alle hoofdpersonen hebben een rugzakje. De opbouw van het verhaal heeft me verrast, evenals de hoofdpersonen, die groeien echt in het verhaal. Ik raakte steeds meer in de ban van het bijzondere huishouden van mevrouw Smit. Hoe heb jij dat ervaren?

Sanne:
In eerste instantie vond ik de manier waarop Julia aan woonruimte kwam heel onwaarschijnlijk. Zo naïef en goedgelovig; dat kon toch alleen maar fout gaan? Eerlijk gezegd heb ik toen wel even door moeten zetten met het boek, maar ik ben blij dat ik dat heb gedaan. De bijzondere bewoners van mevrouw Smit (ook een goede titel trouwens) kropen al snel onder mijn huid en met deze personages stipt Oldenhave inderdaad meerdere maatschappelijke problemen aan. Ze bespreekt deze vaak schrijnende gevallen toch op een ludieke manier. Als lezer neem je het serieus, maar valt het niet al te zwaar. Dit doet ze ook in de boeken van Mees Kees en maakt zo onderwerpen goed bespreekbaar.

Ik heb ondanks de zware onderwerpen van het boek genoten en vind het leuk dat Oldenhave volwassenliteratuur is gaan schrijven. Ik zou best meer van haar hand willen lezen of luisteren. Hoe is dat voor jou Marieke?

Marieke:
Ik kan me daar alleen maar bij aansluiten. Een bijzonder verhaal, mooi opgebouwd, interessante personages. Echt een boek dat je afsluit met een goed gevoel, maar wat ook nog stof tot nadenken meegeeft. Ik heb het met veel plezier afgeluisterd. Als Mirjam Oldenhave opnieuw komt met een boek voor volwassenen is dat zeker iets om opnieuw te lezen. Wellicht een deel twee? Het zou zomaar kunnen.

Conclusie:
En daarmee geeft Marieke een goede samenvatting van wat we van het boek vinden: het is een bijzonder verhaal, met een fijne opbouw en interessante personages. Maatschappelijke problemen heeft Oldenhave op een fijne manier weten aan te kaarten. We zijn erg benieuwd naar volgende boeken van Oldenhave.

Wil je onze volledige recensies lezen? Die van Marieke lees je hier en die van Sanne lees je hier.

---

Eenmaal dit boek gelezen kun je de volgende categorieën voor de challenge afstrepen:
#25: een boek met #diversiteit.



Reacties op: Luisterboek-buddy Alles goed en wel Mirjam Oldenhave

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Mirjam Oldenhave

Mirjam Oldenhave

Mirjam Oldenhave is schrijfster van kinder- en jeugdboeken. In de afgelopen jare...