Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Moederdag

op 14 mei 2017 door

Op de tweede zondag van mei is het Moederdag, dit jaar zondag 14 mei. Een dag als alle andere en toch een beetje speciaal. Daarom zet We Love Feelgood alle moeders even in het zonnetje, met een gedichtje van Toon Hermans. 

Daarnaast hebben we eens gekeken welke boeken er zijn met 'mama' of 'moeder' in de titel, en dat zijn er heel veel. We lichten er een paar uit, van non-fictie tot chicklit.

Mama

Mama is het woord
waar het leven mee begint
mama is het woord
dat hoort bij ieder kind

een woord om zacht te zeggen
niet om luid te schreeuwen
het hoeft niets uit te leggen
en gaat door alle eeuwen

mama is het woord
waar de mensheid mee begint
mama is een ander woord
voor liefde.

Een gedicht van Toon Hermans

De boeken

Een van de boeken over 'moeder' is een boek dat op dit moment hoog in de leeslijsten vermeld staat: Ma van Hugo Borst (non-fictie), zijn tweede boek Ach moedertje is net uit.

Over Ma:
Hugo Borst vindt 'mantelzorger' een raar woord, maar hij is het wel. Al drie jaar verzorgt hij zijn zesentachtigjarige moeder, die aan dementie lijdt. Op ontroerende en vaak geestige wijze schrijft hij over de ingrijpende gevolgen van haar aftakelende geest. Ook beschrijft hij hoe de onvermijdelijke verhuizing naar een verpleeghuis verloopt. Intussen haalt hij herinneringen op aan zijn jeugd en aan zijn moeder in betere tijden.
Ma is een liefdevol en prachtig geschreven portret...

De schrijfster Amanda Prowse heeft een boek geschreven: Verhaal van een moeder, waarin blijkt dat het leven van een jonge moeder niet altijd rozengeur en maneschijn is.

Jessica's trouwdag was net een sprookje. In haar met kristallen bezaaide bruidsjurk was ze het stralende middelpunt. Haar vader overwon zijn zenuwen en hield een toespraak die iedereen raakte, en haar prachtige echtgenoot Matthew verklaarde dat hij de gelukkigste man op aarde was. Samen hebben Jessica en Matthew het gevoel dat ze de hele wereld aankunnen. Maar als hun mooie kindje is geboren, wordt Jessica gegrepen door paniek en angst. Ze kan aan niemand vertellen hoe ze zich voelt, zelfs niet als het uit de hand begint te lopen. Dit is haar verhaal. Het verhaal van Jessica, een moeder.

Een totaal ander boek is Mama draait door, van Lucy Cavendisch. Het boek is wat ouder (2007), maar is volgens de cover "hilarisch herkenbaar".
Mijn gezin bestaat uit mezelf, Samantha, mijn man John de Tweede en onze zonen Bennie en Jamie. En dan is er nog mijn oudste zoon Edward uit mijn eerste huwelijk. 
Moeder zijn is nooit makkelijk, maar afgelopen zomer werd het allemaal wel erg ingewikkeld toen mijn ex, John de Eerste na vijf jaar weer op de stoep stond. Hij wilde zijn zoon beter leren kennen en het leek Edward wel interessant om met twee vaders in één huis te wonen. Ik, daarentegen, voelde me langzaam onzichtbaar worden. Plotseling begon ons chaotische maar liefdevolle huishouden te wankelen.

Anita Verkerk heeft een dubbelroman geschreven Moeders wil met daarin twee romans Als een zandkorrel in de wind en Vergeten Schande

In de relatie tussen moeders en dochters botert het niet altijd. Ook als de dochters volwassen zijn en op zoek gaan naar een partner, houden veel moeders graag een stevige vinger in de pap.
Moeders wil is nog heel vaak wet en dat is het centrale thema van deze ontroerende dubbelroman van topschrijfster Anita Verkerk.
Maar natuurlijk is er ook volop (ont)spanning en romantiek!
In Als een zandkorrel in de wind moet Marja kiezen tussen haar moeder en de man van haar leven.
In Vergeten Schande ontdekt Inge vlak voor haar trouwdag dat ze is geadopteerd
.

Tot slot nog een onvervalste feelgood chicklit uit 2008 Mama zei shit van Fiona Gibson.
Caitlin is single en de chaotische moeder van drie jonge kinderen. Daarnaast is ze redacteur van de lezersrubriek van Bambino, een glossy tijdschrift voor ouders. 
Tussen alle mails die dagelijks binnenstromen, zit ook een e-mail van een mysterieuze lezer: een single vader die zijn mails ondertekent met de letter R. Is het een stalker, een fan of een potentieel nieuwe liefde? En wat te denken van de interesse die haar ex opeens weer voor haar aan de dag legt? Intussen loopt haar inbox steeds voller met mailtjes van wanhopige ouders die haar om advies vragen.

Er zijn ongetwijfeld nog veel meer mooie, hilarische of ontroerende boeken over moeders. Welk boek heeft op jou de meeste indruk gemaakt?



Reacties op: Moederdag

Meer informatie

Gerelateerd