Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Renate las Het geluksexperiment

op 29 november 2023 door

Een cover die gelijk in het oog springt en je gelijk een vrolijk gevoel geeft: dat maakte Renate erg nieuwsgierig. Als het boek dan ook nog de titel Het geluksexperiment heeft, dan moet je daar tijdens het lezen toch gewoon vrolijk van worden?

-door Renate-

38e5e45945adc20aff4c99eb66ec7c02.png

Over Het geluksexperiment

In Het geluksexperiment van Courtney Walsh weet de dertigjarige wetenschapster Isadora Bentley één ding zeker: geluk is helemaal geen keuze. Voor sommige mensen is het gewoon niet weggelegd, en helaas is zij een van die mensen.

Als ze in een damesblad op een artikel stuit met daarin 31 manieren om gelukkig te worden, besluit Isadora alle 31 punten te weerleggen. Maar als het experiment vordert en ze ondertussen een knappe professor ontmoet, begint Isadora te twijfelen aan haar hypothese. Misschien bestaat er toch wel een manier om het geluk te vinden?

Mijn mening

Na het lezen ben ik ook nog steeds enthousiast over de cover. Hij past echt bij Isadora, met haar bril, pen en notitieboekje. Het blijft me een vrolijk gevoel geven. Ik denk voornamelijk door de kleurstelling met dat geel en groen. Maar ook omdat er een keer een vrouw op de cover staat waar van je denkt: goh, zo uitgetekend is het precies zoals ik Isadora voor mij zou zien. Alles klopt!

Isadora is een ietwat onzekere, introverte jonge vrouw van 30 die helemaal in haar uppie haar verjaardag viert, maar wel met allemaal lekkers. Als ze tijdens het inslaan van die lekkernijen ook nog een vrouwenblad ziet waarin een artikel staat over 31 manieren om gelukkig te worden, denkt de wetenschapper in haar: 'Ik ga proberen om te laten zien dat het allemaal onzin is en de schrijfster van het artikel maar wat uit haar nek kletst."

Vol goede moed doet ze dit en het zorgt ervoor dat ze op een dag de oudere man Marty ontmoet, een man die elke dag luncht op de plek waar hij zijn vrouw heeft ontmoet. Ook Darby en haar gezin, die al jaren naast haar woont maar elkaar nog nooit gezien, stapt haar leven binnen. Het blijft een apart gegeven, dat je naast mensen kunt wonen en gewoon geen idee hebt wie of wat. Ook dit herkende ik wel bij Isadora. Ze was sowieso een personage waar ik zelf veel mee had. Ik herkende tijdens het lezen veel van mezelf in haar. Als een wat introvert persoon bent, zal je veel in haar herkennen. Als dat totaal niet bent, zal haar personage je misschien minder aanspreken.

Misschien moeten we zelf van tijd tot tijd ook eens kijken wat zulke lijstjes met ons doen. Wie weet worden we er blijer van. Het kan natuurlijk nooit kwaad om gewoon eens te proberen.

Het is een leuk verhaal met leuke personages, waar je tijdens het lezen echt van gaat houden: Marty, Darby, Delilah en Cal, de collega waar ze sinds haar experiment mee samen werkt. De laatste is een man die ze bewust op afstand wil houden, wat natuurlijk niet lukt. Het is leuk om te zien hoe Courtney Walsh deze personages heeft neergezet en ze ieder hun eigen rol laat spelen bij het experiment van Isadora en dat ze ieder voor zich ervoor zorgen dat Isadora verandert in de vrouw die ze eigenlijk is. Je leeft met haar mee en hoopt van harte dat ze het geluk vindt wat ze stiekem zo verdient. Ze is een jonge vrouw waar je je gemakkelijk mee zou kunnen identificeren en op die manier steek je dan zelf ook nog wat op. 

Wat ik wel echt jammer vind is dat haar moeder een grote rol had in dit boek (weliswaar op de achtergrond) maar ze was er wel verantwoordelijk voor dat Isadora zich eigenlijk zo klein en ongelukkig voelde. Ik vind het daarom jammer dat ze dit niet op een of andere manier recht kon zetten. Dat vind ik wel een gemiste kans, al moest ik wel erg lachen toen ze er wel iets mee deed met een open haard en iets vergat waardoor het hele appartementencomplex onder de rook stond. Haha, dat zou mij ook zomaar kunnen gebeuren. Maar ik blijf het jammer dat ze niet echt de waarheid tegen haar moeder heeft gezegd.

Wat ook leuk is dat ze zelf haar eigen gedachten neerzet als een documentaire, en niet zomaar eentje, maar eentje verteld door Sir David Attenborough, die je tijdens die stukjes dan ook echt hoort in je hoofd.

Het is een echt feelgoodboek vol zelfvertrouwen, vriendschap en liefde, maar ook wel een die je laat nadenken. Ik heb het echt met veel plezier gelezen: het liet me lachen en voelde me tijdens het lezen een stuk gelukkiger dan ik was tijdens mijn verkoudheid. Het was dus precies een boek dat kwam op het juiste moment. Eentje die je opvrolijkt.

Hebben jullie al eens eerder iets van Courtney Walsh gelezen?



Reacties op: Renate las Het geluksexperiment

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Courtney Walsh

Courtney Walsh

De Amerikaanse Courtney Walsh is acteur, theaterregisseur en auteur van christel...