Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Sanne las: Het geheime boek van Flora Lea

op 11 september 2023 door

In onze vaste rubriek op zondag, 'De leestip van...', tipte Sanne Het geheime boek van Flora Lea geschreven door Patti Callahan Henry. Het feit dat een verhaal een rol speelt in het boek was wat Sanne erg aansprak. Van de uitgever mocht ze het boek gaan lezen en vandaag komen jullie er achter of dit een groot succes was. Of was het misschien toch een tegenvaller?

-Door Sanne-

Over het Het geheime boek van Flora Lea

Het is 1939 als de veertienjarige Hazel en vijfjarige Flora hun thuis in Londen moeten verlaten. Ze komen terecht bij een moeder en zoon op het platteland. Hazel vertelt haar zusje elke avond een zelfverzonnen sprookje over het magische Whisperwood. Een plek waar ze zich veilig voelen. Maar dan raakt Flora vermist.

Twintig jaar later staat Hazel op het punt haar baan in een tweedehands boekwinkel te verruilen voor een carrière bij Sotheby’s. Ze is verloofd en het leven lacht haar toe. Totdat ze op haar werk een prentenboek onder ogen krijgt met de titel Whisperwood en de rivier van sterren. Hazel heeft nooit iemand verteld over de fantasiewereld die ze speciaal voor Flora creëerde. Bevat dit boek de antwoorden op Flora’s verdwijning?

Over Patti Callahan Henry

Hoewel Het geheime boek van Flora Lea pas de derde roman is die in het Nederlands is verschenen, is Patti Callahan Henry geen onbeduidend schrijfster. Ze schreef al 17 boeken, heeft meerdere New York bestsellers op haar naam staan en won diverse prijzen. Naast auteur van contemporary en historische romans is ze co-host bij een web show en podcast over fictie.

Mijn mening

  • De opbouw

Het geheime boek van Flora Lea kent twee tijdlijnen. Het ene speelt zich af in het verleden, de tweede verhaallijn vindt 20 jaar later plaats, eind jaren 50. Afwisselend wordt er vanuit beide tijdlijnen verteld. Hoewel we door de achterflap weten dat het jongere zusje van Hazel zal verdwijnen, is dat in eerste instantie in het boek niet duidelijk. Langzaam wordt in het verleden naar de verdwijning van Flora toegewerkt, terwijl in het heden Hazel haar uiterste best doet om, nadat ze het boek over Hazelwood in handen heeft gekregen, te achterhalen wat er met Flora is gebeurd.

De schrijfster heeft de tijd genomen om de lezer vertrouwd te laten raken met zowel het verleden, als het heden, de gebeurtenissen die zich voor doen en het leren kennen van de personages. Het is boeiend om te lezen over de evacuatie van kinderen uit Londen ten tijde van de Tweede Wereldoorlog, maar ook om een beeld te krijgen over hoe het er in de jaren na de oorlog aan toe ging. Callahan Henri beschrijft gedetailleerd de bijzonderheden van de tijdsgeest, maar ook de karakters van de personages, waardoor alles snel vertrouwd is.

Wanneer Hazel steeds verder komt in haar zoektocht naar haar zusje verandert de historische roman geleidelijk naar een 'whodunit' verhaal. Een bijzondere en aangename verrassing!

  • De personages

Flora is nog een jong meisje wanneer ze verdwijnt. Het beeld van haar karakter blijft daardoor wat vager. Duidelijk is wel dat ze een lief en fantasievol meisje is, dat opgaat in alle verhalen die haar worden verteld. Daarbij is voor haar de afwezigheid van haar ouders en ondergebracht te worden bij een vreemd gezin op het platteland een groot verdriet. Hazel is de grote oudere zus die niet toestaat om verdriet te hebben en een grote verantwoordelijkheid voelt voor haar zusje. In het heden is nog steeds pijnlijk voelbaar hoe ze haar zusje mist en welke last ze moet dragen. Dat ze in haar zoektocht naar haar zusje dingen doet die niet volledig bij haar karakter passen zijn volledig te begrijpen. Naast Flora en Hazel spelen uiteraard nog andere personages een rol in het verhaal. Hoe groot of klein die rol ook is, Callahan Henri is er in geslaagd een goed beeld van ze te schetsen.

  • Schrijfstijl

De manier waarop de schrijfster Het geheime boek van Flora Lea heeft geschreven is heel natuurlijk. Dialogen zijn prettig, de sfeer van gebeurtenissen komen indringend op de lezers over en de plekken in het verhaal zijn moeiteloos voor te stellen. Dit komt alles door de prettige, enigszins gedetailleerde schrijfstijl van Callahan Henri. Het kost geen enkele moeite om op te gaan in het verhaal en met alle personages mee te leven.

  • Conclusie

Deze historische roman is bijzonder fijn geschreven en zeer aangenaam om te lezen. Al snel ga je als lezer helemaal op in de gebeurtenissen uit het heden en het verleden. Dat de roman een mysterieus tintje heeft rondom de verdwijning van Flora maakt het alleen nog maar boeiender om door te lezen. Het verhaal is spannend en aangrijpend, maar kent ook een vleugje romantiek. Dat er ook nog een grote rol is weggelegd voor het vertellen van verhalen maakt het boek een echte topper. 4,5 sterren van mij voor dit prachtige verhaal. Ik hoop dat er nog meer boeken van Patti Callahan Henry in het Nederlands zullen verschijnen.

Heb jij Het geheime boek van Flora Lea al gelezen? Wat vond je ervan? Of zou je het graag willen lezen?



Reacties op: Sanne las: Het geheime boek van Flora Lea

Meer informatie

Gerelateerd

Over