Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Tinteling FEM: nieuwe boekenlijn van Tinteling Romance

op 11 oktober 2017 door

Tinteling Romance brengt met ingang van vandaag, 11 oktober, onder de nieuwe imprint Tinteling FEM een compleet nieuwe boekenlijn uit: romantische chicklits waarin de lesbische liefde centraal staat. “Ik denk dat deze imprint uniek in zijn soort is”, licht oprichter en eigenaar Olga Hoekstra toe over deze in de uitgeverswereld opmerkelijke keuze. “Volgens mij zijn er in Nederland geen andere uitgeverijen die een imprint specifiek gericht op lesbische literatuur hebben en met de boeken die we binnen de imprint gaan uitgeven willen we lesbische en biseksuele lezers die van goedgeschreven, sexy feelgood, chicklit en New Adult houden, hoofdpersonen bieden waarin zij zich nog beter kunnen herkennen”.

- door Marieke en Helma –

Toen we Olga vroegen of ze niet bang was dat ze juist door deze boeken onder te brengen in de nieuwe imprint homoseksuele relaties in een hokje plaatst in plaats van normaal onderdeel van de samenleving, reageert Olga een klein beetje verbouwereerd. “Jeetje, ik heb er nooit over nagedacht dat we met de imprint misschien juist de lezers en lezeressen in een hokje zouden plaatsen. Maar nee”, vervolgt ze dan gedecideerd, ik denk niet dat je een imprint kunt vergelijken met een bepaalde groep lezers in een hoekje duwen. Net zoals ze bij andere uitgeverijen bijvoorbeeld imprints hebben voor Young Adult hebben wij ervoor gekozen om FEM te lanceren. Het plan van de FEM-imprint is om een heel mooi fonds op te bouwen met romans waarin een lesbisch (of bi-seksueel) liefdeskoppel centraal staat. Een imprint zorgt juist voor herkenbaarheid. Je weet wat je kunt verwachten van een FEM-boek; namelijk een fijn geschreven, sexy feelgood met een lesbisch liefdeskoppel in de hoofdrol. Geen hokjesgedachte dus, maar wel een herkenbaar ‘merk’ voor lezers die geïnteresseerd zijn in deze verhalen. En dat zijn heus niet alleen maar vrouwen die van vrouwen houden”.

Diversiteit

Ook de in het feelgoodgenre steeds meer toenemende roep om diversiteit heeft Olga gemotiveerd om ‘andere’ boeken uit te geven. “Als lezer wil je je enerzijds herkennen in personages. Maar ondanks dat je jezelf daar niet direct in herkent, betekent dat nog niet dat je daar geen plezier aan kunt beleven. Mensen in een rolstoel of vrouwen die op vrouwen vallen genieten ook gewoon van de ‘standaard’ feelgoods, dus waarom zou je als hetero dan niet kunnen genieten van verhalen over een lesbische liefde?  Ik ben ook geen jongetje dat een tovenaar is”, licht ze haar antwoord verder toe, “maar ik heb me wel ontzettend verloren in de Harry Potter boeken. Dat is namelijk de andere kant van lezen: jezelf verliezen in werelden die niet de jouwe zijn. Dit kan een magische realiteit zijn, maar ook een feelgoodroman waarin Eva en Suzan verliefd worden en niet Eva en Sjors. Ik denk dus zeker dat er behoefte is aan meer diversiteit”.

f071fe5cb00d5bff6f315cdb7f7f751a.png

Ze is van mening dat het ook voor schrijvers een geweldige uitdaging is. “Je leeft niet alleen als lezer duizend levens, maar ook als schrijver. Wat is er nu interessanter om ook eens de wereld te bezien vanuit een personage met een handicap, van een andere geaardheid of vanuit een andere cultuur. Jen Minkman deed dit bijvoorbeeld een paar jaar geleden al, met haar roman Schaduw van de tijd. Daarin speelt de Navajo-cultuur een belangrijke rol. En Wendy Brokers debuteerde dit jaar met Geluk bij een Ongeluk, waarbij de vrouwelijke hoofdpersoon een jonge dertiger is, die door een ongeluk in een rolstoel komt te zitten. En als ik naar het literatuur genre kijk, waar diversiteit al meer ingeburgerd is, is in Joe Speedboot van Tommy Wieringa het hoofdpersonage ook een gehandicapte jongen. Dat soort verhalen mogen er absoluut meer komen”.

Coming Out Day

De releasedatum is niet voor niets gekozen, want 11 oktober is de internationale Coming Out Day. Op deze jaarlijks terugkerende dag wordt aandacht besteed aan het moment waarop LHBTQI (lesbisch, homoseksueel, biseksueel, transsexueel, queer, intersexueel) openlijk voor hun seksuele geaardheid uitkomen of populair gezegd: uit de kast komen. Op 11 oktober 1988 werd deze dag voor het eerst in de Verenigde Staten gehouden en op initiatief van Ronald Plasterk, toenmalig minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, vanaf 2009 ook in Nederland.

Een mooie dag dus om het eerste boek van de nieuwe imprint te presenteren: De ontmaskering. Het is een bundel met drie verhalen van de auteurs Tamara Haagmans, Lily Frank en Kate Paris, waarin het nu eens niet draait om het standaard meisje valt op jongen verhaal, maar er een liefde opbloeit tussen personen van het gelijke geslacht. Het bevat drie prachtige, grappige en sexy verhalen over en voor vrouwen die van vrouwen houden waarin de zoektocht naar echte liefde centraal staat. Er staan voor het voorjaar en de zomer van 2018 nog twee verhalenbundels met elk vier overlappende verhalen zoals in Liefde op Lowlands gepland. Aan deze twee bundels werken Tamara Haagmans, Suzanne Peters en Roos Hart mee. ”Verder hoop ik 2018 nog een full length roman te kunnen aankondigen binnen de imprint en dan is het de bedoeling om vanaf 2019 per kwartaal een boek of (overlappende) bundel te maken”, licht ze enthousiast haar verdere plannen voor Tinteling FEM toe.

6dc01b1ed3d0c165eb505f1cd1855030.png

De focus ligt vooralsnog op verhalen waarin de hoofdpersonen een lesbische romance krijgen, maar een transgender hoofdpersoon is ook niet uitgesloten. “Als er een auteur met een prachtige feelgood komt met twee mannen in de hoofdrol, dan sta ik daar zeker ook open voor”, voegt Olga hier aan toe, “al zou ik dan misschien een andere imprint starten, of het boek als een ‘special edition’ uitbrengen binnen FEM. Dat is nog toekomstmuziek. Al kijk ik natuurlijk ook naar het buitenland en zie hoe succesvol auteurs als Sarina Bowen en Elle Kennedy zijn met hun ‘Him’ en ‘Us’ boeken, met daarin een homoseksueel liefdeskoppel. Dat is wat mij betreft wel een beetje de ‘eis’. Zo’n boek moet het worden. Wat ik niet wil, is vervallen in enkel erotiek. Juist niet”, benadrukt ze.  “Het gaat om feelgood waarin natuurlijk expliciete scenes staan. De erotiek is functioneel en tilt het verhaal naar een hoger plan maar het gaat bovenal om een goed geschreven verhaal en een verdiepend plot. Ik ben misschien een beetje bevooroordeeld”, besluit ze, “maar ik vond de verhalen uit De Ontmaskering als hetero-vrouw erg leuk om te lezen. Dat komt ook omdat alle verhalen binnen de FEM-imprint moeten voldoen aan de eisen die ik ook voor de andere Tinteling Romance boeken heb gesteld: Fijn leesbaar, met humor en romantisch maar ook met een beetje diepgang en een boodschap. Kortom, boeken waar je blij van wordt”.

We publiceerden eerder al een lezing van Marijke F Jansen. Zij is een groot voorstander van boeken met diversiteit. Marieke interviewde haar daarnaast ook nog uitgebreid over dit onderwerp. Het interview is hier terug te lezen.

Meer informatie over de Coming Out Day is hier te vinden.



Reacties op: Tinteling FEM: nieuwe boekenlijn van Tinteling Romance

Meer informatie

Over

Olga Hoekstra

Olga Hoekstra

Ik schrijf verhalen. Je kunt ze lezen. Of kopen. In de vorm van een boek. Met ee...

Tamara Haagmans

Tamara Haagmans

Tamara (1980) is dol op lezen, schrijven, en alles dat met letters te maken heef...

Lily  Frank

Lily Frank

Lily Frank (pseudoniem) werd geboren met hartjes in haar ogen. De liefde voor pr...

Kate  Paris

Kate Paris

Kate Paris (pseudoniem) schrijft feelgood verhalen en romans. In 2017 is haar de...

Suzanne Peters

Suzanne Peters

Suzanne Peters woont in Zutphen en is auteur van boeken in verschillende genres....