Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Vandaag herdenken wij Maeve Binchy

op 30 juli 2018 door

Vandaag herdenken wij Maeve Binchy. Zes jaar geleden, 30 juli 2012, is zij helaas overleden. Maeve Binchy was een Ierse auteur en heeft veel feelgoodboeken op haar naam staan. Wereldwijd had ze na haar overlijden meer dan 40 miljoen boeken verkocht. Een paar boeken van haar zijn zelfs verfilmd (Het huis op Tara Road en Vrienden voor het leven). Gelukkig zijn haar boeken nog steeds goed verkrijgbaar in de boekenwinkels. Lore, Marieke en Nathalie lazen speciaal voor deze dag een boek van Maeve Binchy.

- door Nathalie -

837d4f256a1397f5d832a7f95637c12c.png

46386c18d8c28b6875bb73d84d15c448.jpgLore

Ik las nog nooit eerder iets van Maeve Binchy. Ik was dan ook heel benieuwd om kennis te maken met haar boeken. Voor mijn kennismaking koos ik een boek dat ik bij mijn mama in de kast vond, namelijk Zilveren bruiloft.

Desmond en Deirdre zijn bijna vijfentwintig jaar getrouwd. Ze hebben drie kinderen: Anna, Helen en Brendan. Brendan woont ver weg bij zijn oom en Helen zit in het klooster. Anna is dus op zichzelf aangewezen om dit grootse feest te organiseren. Binnen het gezin zijn er echter heel veel geheimen. Lukt het om deze in stand te houden en toch een leuk feest te hebben?

We lezen het verhaal vanuit verschillende standpunten, zowel Brendan, Anna, Helen, Desmond, Deirdre en nog wat vrienden komen aan bod. Doordat er veel kleine stukjes van verschillende personen aan bod komen vond ik het moeilijk om in het begin het verhaal bij te houden. Iedereen heeft zijn eigen verhaal om te vertellen en het is in het begin wat veel. Als na een tijdje duidelijk is wie wat heeft meegemaakt en wat de onderlinge relaties zijn, is het gemakkelijk om het verhaal te volgen.

Zilveren bruiloft is een aangename feelgoodroman. In het begin is het verhaal wat moeilijk te volgen door de vele verhaallijnen en de vele personages. Eens je ze allemaal beter leert kennen is het een fijn verhaal met een fijne schrijfstijl. Als ik nog eens boeken van Maeve Binchy tegenkom zal ik deze zeker lezen!

837d4f256a1397f5d832a7f95637c12c.png

1a6cab8af0b8206a1f4f43b3aee9fc8c.jpgMarieke

Maeve Binchy, wat heb ik haar boeken met veel plezier gelezen. Dat begon jaren geleden toen ik nog thuis bij mijn ouders woonde. Mijn moeder las ze, en ik las met haar mee. Familieverhalen van Ierse gezinnen, meestal ook gesitueerd in Ierland, met mooie omschrijvingen van de omgeving, goede omschrijvingen van de personages en goed geschreven dialogen. En een hoop drama en liefde verweven in een soepel lopend verhaal, realistisch en met goede afloop.

Voor deze blog koos ik een boek van haar, dat ik bij de kringloop aantrof. Regen en sterren, welke (heel uitzonderlijk) zich afspeelt in Griekenland! Twee van de hoofdpersonages zijn dan ook Iers, maar verder zijn ze grotendeels Grieks, met nog een Duitse, een Engelsman en een Amerikaan. Op het eiland vindt een drama plaats met een bootje, wat de vier buitenlanders bij elkaar brengt. Het vormt de basis voor een vriendschap die ze hard nodig hebben. Allen hebben een verleden, al dan niet recent, waarbij een keuze moet worden gemaakt. En niet alleen deze vier vrienden tobben met problemen, ook de Griekse eilanders hebben genoeg bagage, die door de komst van deze mensen ineens weer centraal komen te staan.

Maeve Binchy weet op haar kenmerkende wijze de lezer het verhaal in te trekken. Door steeds korte stukjes af te wisselen tussen de diverse personages, en het steeds meer vrij geven van verborgen verleden, is het een constante stroom van informatie en verhaal dat niet te stoppen is. Mooi is het om te zien hoe lijntjes elkaar kruizen en hoe keuzes worden gemaakt om op het einde afgerond te eindigen. Hoewel afgerond? Elk personage kan zo verder in een nieuw boek, want met de gemaakte keuzes ligt de wereld weer voor ze open.

Een geslaagde feelgood roman, met mooie personages van wie je absoluut gaat houden (op een enkeling na dan) en dat zich afspeelt op een Grieks eiland. Het geeft je als lezer een heerlijk zomers vakantie feelgood gevoel.

 837d4f256a1397f5d832a7f95637c12c.png

013cc2bb44f01ff063a2a0b302efa84d.jpgNathalie

Ik heb Maeve Binchy voor mijn gevoel veel te laat ontdekt, namelijk pas twee jaar geleden. Maar vanaf het eerste boek dat ik van haar las was ik fan. Ik hou van Ierland en door haar boeken reis je eventjes fictief naar dit mooie land. Voor dit artikel koos ik de dikste nog ongelezen Maeve Binchy uit mijn boekenkast, namelijk Het huis op Tara Road. Lekker 543 bladzijden genieten.

De achterflap belooft een woninguitwisseling tussen Ria uit Ierland en Marilyn uit Amerika, maar het begin komt niet echt op gang en vond ik eigenlijk iets te uitleggend. Die uitwisseling gebeurt ook pas na tweederde van het boek.

Toch, omdat het verhaal langzaam wordt opgebouwd leer je de afwisselende hoofdpersonages langzaam heel goed kennen. Je leert ze kennen vanaf het moment dat ze kennis met elkaar maken. En op een gegeven moment voelde dit weer heerlijk vertrouwd als een van haar andere boeken. Ik leefde mee met de hoofdpersonages en naar het einde toe vond ik er ook wel een spanning in zitten.

Ik blijf het knap vinden hoe Maeve Binchy met zo veel personages en veel perspectiefwisselingen je als lezer in het verhaal kan trekken. Ook schrijft ze mooi beeldend. Dit verhaal speelt zich voornamelijk af aan Tara Road en die weg kon ik me heel goed inbeelden. Stiekem zou ik er best ook willen wonen. Ik het weer genoten van dit boek, dat misschien net iets te dik was, maar heerlijk wegleest.

Het huis op Tara Road was het eerste boek van Maeve Binchy dat in Nederland verscheen. Maar dit boek is ook haar doorbraakboek geweest.

Zijn jullie ook fan van Maeve Binchy en wat is jullie favoriete boek?

Foto Banner from https://www.facebook.com/MaeveBinchyAuthor/

837d4f256a1397f5d832a7f95637c12c.png


7556b8f93a8971a48285339e4f01b7b1.png



Reacties op: Vandaag herdenken wij Maeve Binchy

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Maeve Binchy

Maeve Binchy

Maeve Binchy was een Ierse schrijfster van romans, toneelstukken, korte verhalen...