Meer dan 4,1 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Verboden vruchten op Boekenbol

op 19 maart 2017 door

De boekenweek is in aantocht! Van 25 maart tot en met 2 april is het zo ver, traditiegetrouw afgetrapt met het boekenbal. Niet zo traditiegetrouw is het pre-boekenweek evenement dat bol.com organiseerde voor lezers. Wij van We love Feelgood houden wel van een feestje, dus wij waren daar bij!

Vrijdag 17 maart stonden Helma, Mandy, Marieke, Renate en Sanne in De Winkel van Sinkel in Utrecht. Wellicht deze keer een iets minder Feelgood-achtige bijeenkomst. Alhoewel... Vanaf 17u werden we ontvangen met champagne en lekkere hapjes. Eva liep rond met zoete appeltjes en een oesterman met zilte oesters. Want het thema van de boekenweek is dit jaar: 'Verboden vruchten'.

c134c363711f509955cfc429cfb0d004.jpg

Om 18u begon het hoofdprogramma en tot die tijd was er de mogelijkheid om schrijvers te ontmoeten. In een klein zaaltje lazen zij voor uit eigen werk. Marieke had het geluk nog een stoel te bemachtigen. Helma en Renate stonden achterin. De eerste spreker was Jeroen Thijssen die voorlas uit "Hazer". Vooral voor Helma was dit interessant, want zij coördineert ook de leesclub over dat boek en heeft vervolgens kennis met hem gemaakt. De tweede spreekster was Roxane van Iperen. Zij las voor uit "Schuim der Aarde", het boek dat de beste beoordeling heeft gekregen van alle Hebban leesclubs van 2016. Als derde auteur las Sander Kok voor uit "Smeltende vrouw". Daarna begon het hoofdprogramma, gepresenteerd door Janneke Siebelink die een aantal schrijvers interviewde over verboden vruchten.

Met veel humor sprak Tommy Wieringa over zijn verboden vruchten. Gekscherend vertelde hij waarom hij zo ver buiten Amsterdam is gaan wonen; om zijn huwelijk een kans van slagen te geven en zijn zwakheden niet uit te dagen (mooie jonge vrouwen en de FEBO). Vervolgens vertelde hij over de tijd dat hij schrijver was van het boekenweekgeschenk, over zijn nieuwste boek en de research die hij daarvoor had gedaan. Tot slot las hij er uit voor: "De dood van Murat Idrissi".

Ook Ellen Deckwitz sprak met een heerlijke dosis humor over haar verboden vruchten én die van haar zus. Ze droeg een tweetal gedichten op, net als later op de avond. Uiteraard over liefde, passie en seks. Waarna het programma over ging op een serieuzer onderwerp.
Martine Gosselink, hoofd van de afdeling geschiedenis van het Rijksmuseum, vertelde over de tentoonstelling "Goede hoop", over de relatie tussen Zuid-Afrika en Nederland. Uiteraard over verboden vruchten, die zich vaak uitte in bastaard kinderen. Een erg interessant onderwerp waar de hele zaal geboeid naar heeft zitten luisteren.

da3267d3cf71a9aa555e27e018221475.jpgStella Bergsma zorgde vervolgens weer voor wat gebulder vanuit het publiek. Kort vertelde ze over haar boek "Pussy Album", een roman dat alleen vanwege haar cover al heel veel stof heeft doen opwaaien. Prachtig zong ze vervolgens een romantisch lied over... orale seks.
Ook Kader Abdolah heeft zijn humor meegenomen en spuwt zijn levensverhaal in 15-Kader-minuutjes over de zaal uit.

fc271d015f3f4db9722c3a6caa8575c9.jpgTot slot kwamen Connie Palmen en Herman Koch aan het woord. Palmen vertelde over het boekenweekessay dat zij schreef. Ze onderzocht of een vrouw die zich niet aan de voorgeschreven regels houdt, een grens overschrijdt naar een verboden gebied en keek hiervoor naar de levens van onder andere Marilyn Monroe, Marguerite Duras en Jane BowlesKoch las een stuk voor uit het door hem, nu onder strikt embargo liggend, boekenweekgeschenk: "Een gemakkelijk leven", dat gek genoeg als enige niets met het boekenweekthema te maken heeft.

Na ietwat uit te zijn gelopen, gingen de stoelen uit de zaal, werd de muziek weer aan gezet en was er de mogelijkheid om boeken door de schrijvers te laten signeren. Ook verscheen er een pop-up fotostudio waar wij als We Love Feelgood natuurlijk even indoken. Met een leuke goodiebag met daarin "De spion" van Paulo Coelho vertrokken we weer naar huis. Het was een gezellige, boekige avond!Reacties op: Verboden vruchten op Boekenbol

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Jeroen Thijssen

Jeroen Thijssen

Jeroen Thijssen is journalist en schrijft voor dagblad Trouw. Hij publiceerde ee...

Roxane van Iperen

Roxane van Iperen

Lezer, schrijver van Schuim der aarde (juli 2016)

Sander Kok

Sander Kok

Sander Kok (1981) studeerde literatuurwetenschap en kunstgeschiedenis. Hij woond...

Tommy Wieringa

Tommy Wieringa

Tommy Wieringa publiceerde drie romans, voordat hij in 2005 doorbrak naar een gr...

Ellen Deckwitz

Ellen Deckwitz

Ellen Deckwitz (1982) is dichter, performancekunstenaar en literatuurwetenschapp...

Stella Bergsma

Stella Bergsma

Stella Bergsma debuteerde in 2014 met de bundel Cupcakes en in 2015 vertaalde ...