Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Wat betekent Feelgood voor jou?

op 11 juli 2017 door

Feelgood, het staat voor ‘romantiek’ en het ‘voelt goed’, maar is het genre Feelgood niet veel meer dan dat? Wij van We Love Feelgood denken van wel, maar toch laat het zich lastig omschrijven. Want als het boek eenmaal gekoppeld is aan een bepaald genre (thriller/roman/fantasy), is het dan ineens geen Feelgood meer? Het is een vraag die ons al een tijdje bezighoudt.

- door Marieke -

Wat is Feelgood?
Feelgood heeft de naam ‘eenvoudig en vol liefde te zijn’. En inderdaad de bekende Bouquet reeks boekjes zijn een onderdeel van het Feelgood genre. Maar het zijn echt niet meer alleen die boekjes die dit genre vullen. Een kijkje in de bibliotheek en boekhandel leert ons dat er zoveel meer te lezen is, wat ook een Feelgood etiketje mag krijgen.
Zo zijn er boeken van Nora Roberts (romantiek en spanning), de boeken van Lis Lucassen (New Adult, romantiek met een tinteling) Ellen Lina, Crash (romantiek en thriller) en Sarah Jio (romantiek en mysterie). Maar een (historische) roman of een bundel met columns die valt onder de noemer van literatuur, zou ook Feelgood kunnen zijn.

Onderzoek
Om eens een klein onderzoekje te doen naar wat ‘men’ verstaat onder Feelgood, hebben we tijdens het interview van Anita Verkerk die vraag gesteld.

Anita Verkerk
Het genre is zo veelzijdig; romantische thrillers, romantische detectives, historische romances, romantische politieromans, paranormale romances, erotische romances. Er is dus keus genoeg.

Dat leverde al een zeer interessante uitspraak op.

Marieke zag toen een geweldige kans om nog meer quotes te scoren. 10 Juni jl. in Arnhem organiseerde Tinteling Romance een Romantic Reads Middag. Er waren acht schrijfsters die daar hun boeken promootten, een geweldige kans om eens te uitgebreid te praten over het genre Feelgood.
En Marieke (die zei dat ze ‘niet zoveel had met interviews’) had op deze middag ineens negen (er was nog een jonge schrijfster aanwezig) mini interviews. Was het eerst nog wat stotteren en onwennig, maar naarmate de middag vorderde ging het praten steeds makkelijker.

Wat leverde het op? Negen hele leuke gesprekken over New Adult, boeken, schrijven en over Feelgood. De dames waren enthousiast en dit is het resultaat van de vraag: Wat betekent Feelgood voor jou.

324103289738b32304fd0458887c43ff.jpgWendy Brokers, auteur van Geluk bij een ongeluk.
Mijn ‘eerste korte interview’, maar het was direct gezellig. We spraken over haar boek en over het schrijven en ook over Feelgood. Ik wilde van haar weten waar zij aan dacht bij Feelgood.

“Bij een Feelgood boek denk ik aan een verhaal met een stukje liefde en spanning tussen de karakters, en natuurlijk een Happy End. Wat ik ook belangrijk vind, is dat het na het lezen een goed gevoel moet geven.”

Een omschrijving die aangeeft dat Feelgood meer omvat dat enkel een boek met romantiek erin. Want ‘liefde, spanning en happy end”, dat is op heel veel boeken van toepassing.

2356c91976f2475143d4e6e2fe9b53d7.jpgTamara Haagmans, auteur van diverse korte verhalen met een tinteling en de bundel Lot uit de Loterij.
Het tweede gesprek. Ik zat er al wat meer in en zo overviel ik Tamara bijna met mijn mini interview. We spraken over haar boek dat ik had gelezen via de bieb en dat ik daar na reservering 3 maanden op had moeten wachten. De bieb vond dat zo vervelend, dat er gelijk een nieuwe bestelling was gedaan!
Ook spraken we over haar plannen, want in het najaar kom er een nieuwe serie: Tinteling FEM, waarvan de eerste bundel in de herfst uitkomt met een verhaal van Tamara Haagmans. En in 2018 start Tamara met een sprookjesserie. Zij zit voorlopig niet stil.

Maar de vraag die voor mij van belang was: Wat betekent Feelgood voor jou?

“Als ik denk aan boeken, dat is dat al Feelgood”, en wie kan dat nou tegenspreken?
“Ik denk ook aan roze, en wat wel belangrijk is, is dat er liefde in een verhaal zit. Zelf hou ik van de boeken van Lis Lucassen en Colleen Hoover. Een dag als deze (de Romantic Read middag) is voor mij ook Feelgood. De mogelijkheid om New Adult in de spotlight te zetten, en aandacht met en voor de lezer.”

f2acd384d05c11900fb017ed8289891b.jpgMarijke F Jansen, auteur van diverse verhalen
De derde auteur bij wie ik aanschoof was Marijke F Jansen. Zij schrijft diverse NA verhalen onder de naam Lily Frank. Binnenkort komt de bundel Liefde op Lowlands uit met verhalen van haar en Roos Hart, maar ze heeft al meer gepubliceerd, o.a. een verhaal in een YA bundel met magische verhalen.

Ook zij kreeg van mij de vraag: Wat betekent Feelgood voor jou?

“Ik denk daarbij aan lezen van een romantisch verhaal met een happy end, zodat ik daarna met een goed gevoel kan slapen.”

9432d10353649e868893d5365dab72c4.jpgSuzanne Peters, auteur van diverse boeken. Haar meest recente boek is Daar zijn vrienden voor
Ook was het heel gezellig bij Suzanne aan tafel. Ons gesprek kwam al snel op het Valentijngenootschap waar ze veel voor doet, over boeken en over Feelgood.

Over Feelgood zei zij het volgende:

“Feelgood is voor mij een boek wat ik met plezier lees en met een goed gevoel dichtsla. Dan mag er best wat drama in voorkomen, eigenlijk is dat heel belangrijk want anders is er geen verhaal. Het moet lekker vlot leesbaar zijn, niet te moeilijk, gewoon lekker lezen.”

c7bdaed2666a37218184360105213844.jpgMiranda Hillers, auteur van de Blingg serie en de WWW serie (Dex en Kai).
Bij Miranda Hillers ging een nieuwe wereld voor me open. Wat een grote stapel boeken lag daar bij haar op tafel, dat was gelijk een goed beginpunt voor ons gesprek. Het praten en stellen van vragen ging me steeds beter af en het was opnieuw heel leuk en gezellig.

Wat betekent Feelgood voor Miranda Hillers?

“Ik denk bij Feelgood aan liefde tussen twee mensen, het leven is te mooi om alleen te blijven. Ook is het belangrijk dat het goed voelt. In mijn boeken (NA) schrijf ik over vriendschap en het heeft drama, maar ook liefde. Het is een Romance with a twist.”

4db0db1c8e0bd01a43b8ff9a94cb5bd4.jpgMarielle Brouwer, auteur van Chaos en Structure
Met haar praat ik over haar boek die gaat over een band en een jonge fotografe. Ook een New Adult boek.
Haar weet ik ook een uitspraak over Feelgood te ontlokken:

“Voor mij is een Feelgood boek een boek waarin ik me goed kan inleven, een romantisch verhaal met een goede afloop.”

80fa246e8a71a717899b722c4cc30fec.jpgOlga Hoekstra/Lis Lucassen auteur van Hitte, Razend en Zomer
Zij schrijft haar NW boeken ook onder pseudoniem. En ook tijdens mijn gesprek met haar kreeg ik veel informatie, o.a. over haar debuut Dodenweg (thriller) en haar plannen voor het uitbrengen van een Sportsromance serie volgend jaar.

En Feelgood betekent voor haar?

“Als ik een boek lees en ik word blijer dan ik was, dan is dat voor mij Feelgood. Op een dag dat alles tegen zit, pak ik een boek en ga ik lezen en vervolgens wordt het zonniger en voel ik me weer fijn.”

e845fa2bc8614f7281549cd4ccdbf27e.jpgIsabel Peters, schrijfster van korte verhalen
Een bonus voor mij. Isabel zal aan tafel bij Olga en vertelde me over de bundel met magische verhalen, waar een verhaal van haar instaat.
Een mooie kans om nog een uitspraak over Feelgood te scoren.


“Voor mij is dat een romantisch liefdesverhaal wat goed moet aflopen, daartussen mag het alle kanten uitgaan, als het maar een happy end heeft.”

cc04e278a5f3849bea2cdc869b47bd01.jpgRian van Sevenhuijsen, Kate Paris, auteur van een ondertoon van liefde
Met Rian heb ik wel het langste gesproken, het was tenslotte ook haar feestje (de boekpresentatie). Ze vertelde me over haar boek en de weg ernaartoe vanaf de schrijfwedstrijd.
En natuurlijk spraken we ook over Feelgood.

“Bij Feelgood denk ik aan boeken die mensen blij maken. Ik vind het geweldig om in dit genre te schrijven en lezers mee te nemen in verhalen die hen stimuleren om zelf de romantiek te ontdekken en daar een beetje spanning aan toe te voegen. Feelgood betekent voor mij een mogelijkheid om je onder te dompelen in een wereld waarin hoe dan ook een happy end op je wacht. Is dat uiteindelijk niet wat we allemaal willen?””

Het mag duidelijk zijn, Liefde, een happy end en een goed gevoel zijn wel de belangrijkste ingrediënten voor een Feelgood boek, maar HET Feelgood boek valt niet onder een noemer te vangen. Het kan drama, spanning, geluk en ongeluk beschrijven en toch aan het einde met een heerlijke zucht worden dichtgeslagen.

Voor mij persoonlijk is dat het belangrijkste criteria. Een goed gevoel na het lezen van een boek, mag van mij in het vakje “Feelgood”.

Wat betekent Feelgood voor jou?
We zijn benieuwd.



Reacties op: Wat betekent Feelgood voor jou?

Meer informatie

Over

Wendy Brokers

Wendy Brokers

Moeder van vijf, auteur en verpleegkundige Neonatologie Geboortezorg (lange tijd...

Tamara Haagmans

Tamara Haagmans

Tamara (1980) is dol op lezen, schrijven, en alles dat met letters te maken heef...

Lily  Frank

Lily Frank

Lily Frank (pseudoniem) werd geboren met hartjes in haar ogen. De liefde voor pr...

Suzanne Peters

Suzanne Peters

Suzanne Peters woont in Zutphen en is auteur van boeken in verschillende genres....

Miranda Hillers

Miranda Hillers

Miranda Hillers (1971) schrijft New Adult-bestsellers, of zoals ze zelf haar ver...

Mariëlle Brouwer

Mariëlle Brouwer

30-jarige lezer en schrijfster :D Ik ben de schrijfster van de Structure-serie I...