Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

We love Feelgood leest: Een bijzonder jaar - Lori Nelson Spielman

op 14 september 2017 door

Afgelopen zomer bleek dit boek bij een aantal van ons al een tijdje in de boekenkast te staan en op onze TBR lijst. En na de plannen om in september uit eigen kast te gaan lezen was al snel de keuze gemaakt om dit boek deze maand samen te gaan lezen. Wat vonden wij van Een bijzonder jaar?

Over een bijzonder jaar:

Als haar moeder te jong overlijdt, is Brett Bohlinger kapot van het verlies. En dan krijgt ze ook nog te horen dat ze haar erfenis niet krijgt. Wel heeft haar moeder een brief aan haar dochter achtergelaten, met daarin een lijstje met levensdoelen die Brett als tiener voor zichzelf opstelde. Als zij deze doelen binnen een jaar bereikt, zal Brett alsnog haar erfdeel ontvangen.
Maar Brett is niet meer het meisje dat ze vroeger was. Haar moeder moet toch hebben geweten dat de ambities van een tiener niet passen in het leven van een volwassen vrouw? Als Brett op zoek gaat naar haar lang vervlogen dromen, wordt echter al snel duidelijk dat de mooiste dingen soms gebeuren op de meest onverwachte momenten…

ace67dada57cfe3b694e202e3bb8a111.pngNathalie: Ik was de naam Lori Nelson Spielman al vaker tegengekomen, maar had nog niets van haar gelezen. Het boek heeft een mooie harde kaft en voelde daardoor al meteen een beetje speciaal aan.
Ik zit al meteen in het verhaal en leef met Brett mee. Het verlies van haar moeder. Haar blunder op de dag dat ze met haar familie afscheid neemt van haar moeder. En geen erfenis maar een stom lijstje met doelen van toen ze een tiener was.
Toch ben ik blij als ze besluit dat lijstje met levensdoelen te gaan uitproberen. Het verhaal voelt als een mooie reis met Brett. Brett is overtuigend neergezet, een vrouw die haar zelfverzekerdheid is verloren en door dat lijstje weer dingen gaat doen die ze anders nooit zou durven.
Gewoon, wow wat een mooi boek. Ik heb er een nieuw lievelingsboek bij en ik wil meer van Lori Nelson Spielman gaan lezen.

ace67dada57cfe3b694e202e3bb8a111.pngMarieke: Een boek om verliefd op te worden!
Deze had ik al vrij lang liggen in een Bookazine-uitvoering.
De hoofdpersoon (Brett) krijgt na de dood van haar moeder niet de erfenis, maar een lijstje met doelen die ze ooit opstelde toen ze 14 was. Elke keer als ze een doel haalt, krijgt ze een brief van haar moeder. Ze heeft een jaar de tijd. Een jaar waarin haar leven compleet verandert, dankzij de bijzondere erfenis van haar moeder. Wat een onmogelijke taak lijkt blijkt met vallen en opstaan het beste te zijn wat haar had kunnen overkomen.
Lori Nelson Spielman heeft een originele roman geschreven, met sympathieke hoofdpersonen. Het is geen all feelgood verhaal, maar heeft ook een serieuze toon. Brett groeit in het verhaal van een vrouw die alles heeft, maar niet bewust leeft, tot een zelfverzekerde dame die haar eigen keuzes heeft gemaakt en daar hard voor heeft gewerkt.Een boek vol liefde, maar niet zoals je zou verwachten. Het is anders en origineel. Een boek dat na het lezen nog wel even blijft hangen.

ace67dada57cfe3b694e202e3bb8a111.pngRenate: Het was eigenlijk helemaal niet de bedoeling om mee te doen met deze groepsrecensie, maar doordat het boek in een niet nader te noemen winkel lag voor een klein prijsje en het enthousiasme van de dames besloot ik hem toch te kopen in augustus waardoor die precies op tijd in de kast stond voor de challenge.
Wat een mooi boek was het, een mooie hardcover uitvoering, maar vooral een boek dat mij meteen greep. Brett krijgt na het overlijden van haar moeder een lijst die ze vroeger als tiener zelf heeft geschreven met doelen, die zij moet zien te halen om haar erfenis te krijgen.
Je leert haar beter kennen door de groei die ze meemaakt in dit boek, van dochter die in een gespreid bedje terecht zou komen, tot vrouw die haar gedroomde leven krijgt, door haar eigen keuzes.
Lori Nielson Spielman heeft een hele fijne schrijfstijl, de liefde spat van het boek af, maar op een hele originele manier, niet voorspelbaar.

ace67dada57cfe3b694e202e3bb8a111.pngLore: Ooit las ik op reis uit de plaatselijke hotel-bibliotheek een Engels boek van Lori Nelson Spielman. Ondanks dat mijn Engels toen lang niet voldoende was, had Lori me meteen mee in haar prachtige verhaal. Dit boek stond dan ook al een tijdje te lonken in mijn kast. Bij mij geen bookazine of hardcover, maar een paperback.
Vanaf het begin kon ik niet meer stoppen. Ondanks de weinige leestijd, las ik het boek toch in twee dagen uit. Je wordt helemaal meegezogen in het verhaal van Brett. Welke doelen zal ze halen en wat moet ze hier voor opofferen? Het verhaal is op bepaalde manier voorspelbaar, maar toch word je regelmatig verrast. De spanning wordt er ingehouden door bepaalde kleine gebeurtenissen, hierdoor wil je blijven verder lezen. Het boek deed me ook wel even nadenken. Welke dromen wil ik absoluut nog verwezenlijken.
Na het eerste boek van haar, heeft dit boek me helemaal overtuigd. Ik ga zeker nog meer van haar kopen en lezen! Na september natuurlijk.

ace67dada57cfe3b694e202e3bb8a111.pngMarleen: Je wilt niet weten hoe lang dit boek al op mijn NTL lag. Ik las al eerder een boek van Lori Nelson Spielman, Vergeef me en ik heb daar zo van genoten! De prachtige hardcover van Een bijzonder jaar stond al een tijdje in mijn kast en deze maand was perfect om 'm er eindelijk eens bij te pakken. Vanaf de eerste pagina's zat ik helemaal in het verhaal en wilde ik Brett het liefst zelf helpen bij het volbrengen van haar lijst.
Het boek bevat een aantal plottwists die ik wel zag aankomen, maar waar ik desondanks van heb genoten. Ik hoopte met heel mijn hart dat Brett bepaalde keuzes zou maken en mijn hart maakte dan ook regelmatig een klein sprongetje als ze ook daadwerkelijk 'mijn' keuze maakte. Ondanks dat het boek behoorlijk voorspelbaar was genoot ik met volle teugen. 

"Vooroverbuigend grijp ik naar mijn ribben en voel de fysieke pijn om mijn moeder. Hoe moet ik zonder haar ooit mijn weg door dit leven vinden? Er zit nog zoveel dochter in me"

Het enige minpuntje vond ik Brett als personage. Begrijp me niet verkeerd, ik gun haar alles van de wereld, maar ik draaide tijdens het lezen regelmatig met mijn ogen als ze weer eens egoïstisch en verwend overkwam. Ja, ze is geen standaard feelgoodpersonage en dat was op zich fijn om over te lezen, maar ik vond haar af en toe iets te verwend. Jammer.
Een bijzonder jaar is wat mij betreft echt een aanrader en een must read als je fan bent van feelgood. Mocht dit boek je aantrekken kan ik je ook zeker haar tweede roman, Vergeef me aanraden.

ace67dada57cfe3b694e202e3bb8a111.pngHelma: Wat een mooi boek is Een bijzonder jaar. Ik was aangenaam verrast door de prettige schrijfstijl van Lori Nelson Spielman en werd gegrepen door het verhaal (ik heb het boek in twee dagen uitgelezen!). Het lijkt me nogal wat, als je na de dood van je moeder van haar postuum de opdracht krijgt om binnen een jaar de ‘bucket list’ die je ooit als tiener hebt opgesteld, af te werken. Daar zou ik zelf waarschijnlijk ook niet blij van worden.
Het idee van het verhaal is misschien wel wat ongeloofwaardig, maar Lori slaagt erin om het zo te schrijven dat je er volkomen in mee gaat. Natuurlijk komt alles wel erg mooi bij elkaar en is de plot van een paar opdrachten niet helemaal verrassend maar dat doet eigenlijk niet veel af aan het totale verhaal. Je leeft mee met de keuzes die Brett door nood gedwongen moet maken. En dat valt voor de met een gouden lepel in haar mond geboren Brett niet mee. Ze moet, nu ze in ieder geval voor een jaar geen gebruik kan maken van haar aanzienlijke erfdeel, haar eigen boontjes doppen. Haar beste besluit ooit is om die afschuwelijke alleen aan zichzelf denkende Andrew te dumpen. Advocaat Brad is echt een schatje. Maar ook de geheimzinnige ‘Burberry man’ en psychiater Garrett Taylor zijn niet te versmaden. Ik kreeg alleen een klein beetje de kriebels van de te lieve en te attente Dr. Herbert Moyer. Langzaam zie je Brett veranderen van een verwende, onzekere vrouw naar een vrouw die in zichzelf gelooft en belangeloos open staat voor mensen die het veel minder treffen. Ik vond het een heerlijke feelgood roman. Het enige waar ik spijt van heb is dat ik het boek al niet veel eerder gelezen heb. Als ik niet had meegedaan aan de #leesuiteigenkast maand, stond het waarschijnlijk nu nog heel hard "Lees mij" te roepen in mijn kast.

ace67dada57cfe3b694e202e3bb8a111.pngJanneke: Een bijzonder jaar stond al een tijdje op mijn lijstje om nog te gaan lezen. Alleen de cover vond ik al zo mooi! Dus deze groepsrecensie was een goed excuus om dit boek eindelijk te gaan lezen en ik zou willen dat ik dat eerder had gedaan. Wat een heerlijk en bijzonder verhaal! En de quote die Marleen hierboven geeft was precies het moment waarop ik van dit boek ben gaan houden. Alhoewel ik wel een klein beetje moeite had om in het verhaal te komen. Waarschijnlijk had dat met het personage van Brett te maken. In het begin vond ook ik haar maar een irritante en een verwende vrouw bij wie alles maar aan komt waaien. Maar al snel zag je haar veranderen en trok ze me mee het verhaal in. Als je zo'n personage kan neerzetten die zulke gevoelens oproept bij een lezer, dan ben je volgens mij als schrijfster wel goed bezig! 

Een bijzonder jaar is echt een ultieme feelgood. Heel verrassend was het niet, maar wel heel mooi en goed gedaan. Het verhaal wordt opgebouwd door de doelen die Brett moet gaan halen en de manier waarop ze dat beschreven heeft, zit echt prachtig in elkaar. Ik ben dan ook heel erg nieuwsgierig geworden naar haar andere roman, die ik zeker snel (op aanraden van Marleen) zal gaan lezen. Heb je Een bijzonder jaar nog ongelezen in je boekenkast staan? Leg hem dan meteen bovenop je stapel of ren naar de boekhandel. 

Eindconclusie:

Alle duimpjes staan omhoog, dus een echte aanrader. We hebben in ieder geval unaniem genoten van het verhaal en de schrijfstijl. Heb jij het boek ook gelezen? Ben je het met ons mee of heb je een andere mening?



Reacties op: We love Feelgood leest: Een bijzonder jaar - Lori Nelson Spielman

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Lori Nelson Spielman

Lori Nelson Spielman

Lori Nelson Spielman woont met haar man in Michigan. Haar debuut Een bijzonder j...