Advertentie

Wij lezen een serie: Hitte Razend Zomer - Lis Lucassen + WINACTIE!

op 18 juni 2019 door

Gisteren kon je op onze spot een interview lezen met Olga Hoekstra, die onder het pseudoniem Lis Lucassen New Adult romans schrijft. Haar eerste serie is opnieuw uitgegeven en in een nieuw fris jasje gestoken. De  hoogste tijd voor de feelgood dames om zich te storten op Hitte, Razend en Zomer.

d5ebd1f6d8278187a2a1f0f0adbd0907.png

De Hitte-serie van Lis Lucassen verscheen in respectievelijk 2014, 2016 en 2017 en vertelt de verhalen van jonge mensen die al heel wat mee hebben gemaakt in hun leven en op het punt staan om belangrijke knopen door te hakken. Dat ze daarbij ook nog echte liefde vinden is een aangename verrassing voor allen, maar het gaat niet zonder slag of stoot. Hitte, Razend en Zomer, drie boeken die totaal verschillend zijn en toch kleine lijntjes hebben die de boeken onderling verbinden. Lijntjes die als een soort 'easter-eggs' door de lezer kunnen worden ontdekt tijdens het lezen.

De Feelgood Club leest de Hitte-serie

Sanne, Helma, Marieke, Diana, Renate en Janneke lazen de drie boeken uit de Hitte-serie en en gaven hun mening over de covers, de personages, de verhaallijn en welk boek van de serie hun het beste is bevallen.

Nieuwe covers versus oude covers

Omdat de heruitgaven nieuwe covers hebben gekregen, zijn we die als eerste gaan vergelijken.

MariekeDe oude covers vond ik mooi, maar de nieuwe covers hebben meer kleur en zijn meer zomers wat goed past bij de Hitte-serie.

DianaIk raak snel aan dingen gewend en daardoor vind ik vernieuwing niet altijd fijn. Ik vind de oude covers, die ik in de kast heb staan dan ook mooier dan de nieuwe covers.

JannekeIk kan moeilijk kiezen welke ik mooier vind. De oude covers vond ik al erg mooi, maar de nieuwe hebben ook een fijne uitstraling! Maar ik moet eerlijk zeggen, als ik een e-book lees, speelt de cover toch een iets minder grote rol. Misschien omdat je hem dan wat minder vaak ziet.

Helma: Heel eerlijk: ik vind de oude covers meer New Adult uitstralen dan de nieuwe covers. De nieuwe covers zijn wel lekker zomers en vrolijk, maar spreken mij persoonlijk toch iets minder aan.

Personages

Drie boeken en drie keer verschillende personages. Allemaal zijn ze anders, allemaal hebben ze een eigen verleden en allemaal willen ze die achter zich laten en door gaan met hun leven. Nu we de hele serie hebben gelezen is de vraag wat we van deze personages vonden en of er favorieten zijn?

Renate: De personages zijn allemaal wel leuk. Ze hebben allemaal wel iets. Het zijn sterke karakters, die de nodige tegenslag hebben gehad.

JannekeIk vond de personages in alle boeken originele personages. Ze hebben allemaal wat voor hun kiezen gekregen en er komen heftige thema’s voorbij. Vooral bij Liv in Razend was ik erg nieuwsgierig wat haar rol in het verhaal was en daardoor bleef ik maar doorlezen.

SanneOok al vormen de boeken Hitte, Razend en Zomer één serie, de personages zijn totaal verschillend. En dat is gelijk wat deze serie van Lis Lucassen zo fijn maakt, je leest drie echt verschillende verhalen en niet drie verhalen die veel van elkaar weg hebben. Het is behoorlijk pittig wat zij in hun jonge levens al hebben moeten verwerken. Toch komt het heel geloofwaardig op de lezer over, sterker nog, je kunt niet anders dan met ze mee leven als je hun verdriet, hun worstelingen en hun angsten voelt.

Marieke: Ik was erg onder de indruk van de personages in alle drie boeken. Jonge mensen die al behoorlijk wat hebben meegemaakt, maar die door willen en de ellende achter zich willen laten. Dat dat niet zomaar gaat is duidelijk. Je leert de personages goed kennen, ook hun achtergrond en hoe hun verleden hun functioneren van nu beïnvloedt. Knap gedaan.

Verhaallijnen

De verhaallijnen zijn echt verschillend en hebben pittige, soms heftige thema's. Hoe hebben we dat ervaren?

Marieke: Lis Lucassen legt even flink wat heftige thema's neer in haar boeken, maar het is nergens ongeloofwaardig of te veel. Alles klopt en alles past. Ik vond het sterke verhaallijnen, goed opgebouwd en uitgewerkt.

Diana: Ik was blij verrast door de verhaallijnen van deze verhalen. Ik vond ze verrassend en origineel.

Renate: Vind het knap dat ze zoveel heftige onderwerpen in de serie boeken heeft gebruikt maar ondanks dat wordt het nooit echt zwaar, maar ze laat je er wel over nadenken, ook dat het nooit helemaal zwart wit is een leven.

Janneke: Leuk aan de verhaallijnen vond ik dat ze alle drie echt anders zijn. De een wat origineler dan de ander, maar het zijn allemaal echt eigen personages met een eigen verhaal.

Sanne: Door de fijne omschrijvingen van Lucassen is het geen probleem om de situaties voor je te zien en je onder te dompelen in de verhalen. Dat heeft ze mede weten te creëren door niet gelijk te vertellen wat er met de jongeren is gebeurd. Het is gedurende het boek lange tijd onduidelijk wat de hoofdpersonages hebben meegemaakt. In het ene verhaal is het sterker aangezet dan in het andere, maar door de verwarring en de schuldgevoelens van de personages krijgen de verhaallijnen zelfs een licht spannend tintje!

Schrijfstijl

Hoe een boek is geschreven bepaalt voor een groot deel of het prettig leest of niet. Lis Lucassen kiest ervoor om constant te wisselen van perspectief tussen de vrouwelijke en mannelijke hoofdpersoon, wat een heel compleet beeld geeft van de situaties.

Sanne: Als er in romans verteld wordt vanuit verschillende perspectieven, dan kiezen de (veelal) vrouwelijke auteurs er ook voor om te switchen tussen verschillende vrouwelijke hoofdpersonen. Lucassen heeft dat anders aangepakt en daar hou ik heel erg van! Het zijn niet alleen de vrouwelijke personages die met hun zorgen uit het verleden moeten zien te handelen, nee ook de mannelijke hoofdpersonen hebben zo hun sores. Door de hoofdstukken afwisselend vanuit de vrouwelijke en dan weer uit de mannelijke hoofdpersoon te vertellen, krijgen we ook een kijkje in het brein van de mannen.

Janneke: Wat ik erg fijn vond aan de boeken, waren de korte hoofdstukken en de wisselingen van perspectief. Zo blijf je erg betrokken bij elk personage en leer je ze goed kennen en het houdt de vaart erin!

Diana: De schrijfstijl neemt je mee op reis en maakt je nieuwsgierig naar hoe de jongeren met hun trauma om leren gaan. Lucassen verraadt niet veel, waardoor je door blijft lezen en verrast je wanneer duidelijk wordt wat er nou uiteindelijk aan de hand is. De luchtige manier van schrijven over een redelijk zwaar onderwerp is wel iets wat ik kenmerkend vind voor Lucassen en daarom lees ik haar boeken graag.

Helma: De schrijfstijl van Lis Lucassen is vloeiend met modern taalgebruik en geloofwaardige dialogen. Door de perspectiefwisselingen tussen de mannelijke en de vrouwelijke hoofdpersonen blijft het interessant. Voor zover ik dat als vrouw natuurlijk kan beoordelen, is ze geloofwaardig in de huid en gedachtewereld van de mannen gekropen. Door het gebruik van ‘show, not tell’ blijf je benieuwd naar het vervolg. De erotische scènes zijn soms behoorlijk uitgesproken, maar worden nergens platvloers.

Wie van de drie?

Drie boeken, verschillende verhaallijnen en verschillende personages. Welke is de mooiste, welke is favoriet?

Diana: Ik denk dat ik Razend het mooiste van de drie vond, puur omdat het laat zien hoe krachtig liefde kan zijn. Stef heeft alles over voor Liv en dat zorgt voor een bijzonder mooie ontwikkeling in zijn personage.

Marieke: Van mij kreeg elk boek vier sterren, en alle boeken hebben hun eigen karakter, maar ik kies voor de eerste Hitte, omdat die nieuw en verrassend was, bij de vervolgdelen wist ik een beetje wat ik kon verwachten.

RenateDe eerste (Hitte) en de laatste (Zomer) vond ik het mooist, daar kan ik echt niet tussen kiezen.

Janneke: Oei dat vind ik moeilijk kiezen! Ik heb ze alle drie met veel plezier gelezen. Misschien kies ik dan toch voor Razend, omdat ik de setting origineel vond.

Sanne: Oef, moeilijk. Hitte vond ik het meest spannend, maar ik voelde me minder aangetrokken door de setting in het vakantieresort. In Razend vond ik het juist heel mooi hoe sterk Liv was en in Zomer vond ik het verhaal van Audrey aangrijpend. Ze krijgen alle drie, vier dikke sterren. Moet ik écht kiezen?! Nou dan kies ik voor Razend.

Helma: Wat een vraag! Ze zijn alle drie anders en ik heb ze alle drie met vier sterren gewaardeerd. Maar als ik echt moet kiezen ga ik voor Zomer. Ik vond het verhaal van met name Alec het heftigst, waardoor ik denk ik het meest werd meegesleept in het derde deel.

Conclusie

Het mag duidelijk zijn, we zijn allen erg onder de indruk van deze hete zomers serie van Lis Lucassen. Voor alle boeken zijn er vier sterren door de dames van de Feelgood Club uitgedeeld! (Voor onze langere recensies kan je klikken op de boeken Hitte, Razend en Zomer.)

Sanne: Wat ben ik blij (en ook wel trots) dat Nederland zulke fijne schrijfsters als Lucassen kent. Heerlijke NA's, met heftige verhalen, sterke personages, maar toch ook met een nuchtere kijk op het leven. Deze serie met de boeken Hitte, Razend en Zomer zijn must reads voor op je vakantiebestemming!

Helma: Alle drie heerlijke boeken om te lezen en de schrijfstijl van Lis Lucassen staat garant voor een paar uur heerlijk leesplezier. Genieten!

Janneke: Wat een fijne boeken van Lis Lucassen zijn dit! Ze passen heerlijk bij de tijd van het jaar, ook al werkt het weer hier niet altijd mee. Maar zeker een aanrader om deze zomer in je vakantiekoffer mee te nemen, of lekker voor thuis in het zonnetje!

RenateHeerlijke boeken, blijft smaken naar meer boeken van de hand van Lis Lucassen!

Diana: Ik wil gewoon meer lezen van Lis Lucassen. Ik vind haar schrijfstijl heerlijk. Ze weet heftige onderwerpen op een prettige manier te beschrijven, waardoor je niet alleen een fijn boek hebt gelezen, maar ook nog eens tot nadenken wordt gezet.

Marieke: Wat een heerlijke hete en zomerse serie is Hitte-Razend-Zomer, ik ga de boeken zeker aan anderen aanraden. Ik heb ze met heel veel plezier gelezen.

d5ebd1f6d8278187a2a1f0f0adbd0907.png

WIN WIN WIN WIN WIN WIN WIN WIN WIN 

Ben je nu nieuwsgierig geworden naar deze hete zomerse serie en zou je ze ook graag willen lezen, dan hebben we goed nieuws! 

We verloten onder onze lezers maar liefst driemaal de Hitte-trilogie (e-books). Daar moeten jullie natuurlijk wel iets voor doen.

Volg onze pagina, zet de trilogie op je 'Wil ik lezen'-plankje en geef antwoord op deze vraag van Lis Lucassen:

Waaraan moet jouw ideale New Adult voldoen qua hoofdpersonen, liefdesrelatie en thematiek?

Laat je antwoord achter in een reactie onder deze blog. Meedoen kan tot en met 30 juni 2019.Reacties op: Wij lezen een serie: Hitte Razend Zomer - Lis Lucassen + WINACTIE!

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Lis Lucassen

Lis Lucassen

Lis Lucassen is het pseudoniem van thrillerschrijfster Olga Hoekstra. Lis Lucas...

Olga Hoekstra

Olga Hoekstra

Ik schrijf verhalen. Je kunt ze lezen. Of kopen. In de vorm van een boek. Met ee...