Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Zomer-WIN-actie met Dani van Doorn

op 31 augustus 2018 door

De lange, lome, feelgood zomer loopt naar zijn eind. Onze spot stond al bol van mooie zomerverhalen die je zomaar gratis en voor niets kunt lezen en een aantal fijne Zomer-WIN-acties. En we hebben nog een mooi winactie voor je in petto! Het vijfde boek dat je kunt winnen is Vreugde na verdriet, het gloednieuwe boek van Dani van Doorn. Bij het zomerverhaal van Dani hebben we haar al beter leren kennen, dus voor deze winactie schreef ze een column over het schrijfproces van manuscript tot roman.

- door Helma -

420521046aef0c75fa91bc6b82a92ecc.png

178dcd9be0607a4623b6001d9e1ed32b.png

Vreugde na verdriet: van manuscript tot roman

door Dani van Doorn

Toen uitgeverij Ellessy van mijn familieroman Geld of geluk vroeg om een roman voor 2018, zei ik meteen ja. Want ik had nog een manuscript van een familieroman liggen, dat kon ik vast wel ‘even herschrijven’. Maar dat viel nog niet zo mee.

Ten eerste wilde ik het verhaal inkorten en daarnaast moest het ook wat lichter worden, vond ik. Dus ik slachtte 40.000 woorden in verschillende lees- en schrijfronden, onder andere door een aantal scenes te schrappen, samen te voegen of in te korten. Mijn vaste proeflezeres gaf vervolgens aan wat er naar haar gevoel te veel en te weinig in voorkwam en ik liet het ook aan collega Marina Folkers lezen (ja, de schrijfster van die meeslepende romans). Aan de hand van hun opmerkingen heb ik weer het nodige geschrapt en veranderd. Toen was het tijd voor de redactieronden en daarna is collega Saskia Schouten (die niet alleen leuke romans schrijft, maar ook een tekstbureau heeft) er nog doorheen gegaan. Ook dat had nieuwe aanpassingen van de tekst door de auteur (en helaas was ik dat) tot gevolg. Dus laat niemand zeggen dat het gemakkelijk is om een boek te schrijven, want als het af is, begint het pas! Als je weet dat zowel mijn onlangs verschenen chicklit Jacht op een schat, als mijn binnenkort uitkomende historische roman Anna’s twijfels dezelfde weg hebben bewandeld (een bestaand manuscript dat herschreven moest worden, proeflezers met kritische blik etc.) snap je wel dat ik blij was dat ik naast dit herschrijven en aanpassen ook nog aan iets nieuws kon werken. Want het schrijven zelf blijft gewoon het leukste om te doen. De eerste herschrijfronden van een verhaal vind ik ook een uitdaging, maar daarna wordt het steeds taaier! Vaak kun je tegen het einde van het proces je eigen verhaal niet meer zien.  Dat hoort erbij en het gaat ook weer over als je boek een tijdje uit is.

Vreugde na verdriet gaat over de dertiger Leon, die zich vol schaamte realiseert dat hij al zeven jaar een dochter heeft waar hij nooit naar heeft omgekeken. Hij wil een relatie met haar opbouwen, maar de moeder van zijn dochter heeft hier moeite mee vanwege haar eigen jeugdtrauma: het vroege overlijden van haar vader.

De eerste versie van deze roman heb ik geschreven in de periode dat ik nog geen uitgever had en alleen voor eigen plezier schreef. Als ik het me goed herinner kwam ik op het verhaal door een droom. Het thema, ‘verlaat verdriet’ staat voor het verlies van een ouder in de kindertijd waarbij het kind niet heeft kunnen rouwen. Omdat ik zelf niet houd van boeken die zwaar op de hand zijn, heb ik het thema afgewisseld met luchtige dingen zoals romantiek en de vrolijke omgang tussen de hoofdpersoon Leon en zijn dochter. Ook begint de ‘zwaarte’ pas op driekwart van het boek, de rest is aanloop. Er is natuurlijk meer over het thema te vertellen, maar dat doe ik binnenkort op mijn website danivandoorn.jouwweb.nl. Iedereen die zich op de een of andere manier in het verhaal herkent, kan er daar wat over lezen. Om het boek prettig leesbaar te houden heb ik het verwerkingsproces beperkt weergegeven, het blijft tenslotte een feelgood roman. En een feelgood moet je een goed gevoel geven, niet alleen aan het einde, maar op meer momenten in het verhaal. Daar ben ik een grote voorstander van! Nu is het afwachten wat de lezer ervan vindt...

bc2e178467ce4534aa98f0b8b625c249.pngWil jij Vreugde na verdriet winnen?

In de teaser kan je een fragment uit Vreugde na verdriet lezen. En natuurlijk wil je dan weten hoe het verhaal verder gaat! Voordat je naar de boekhandel of de bibliotheek rent, kan je ook een kansje wagen om het boek te winnen. Hoe? Door gewoon onze pagina te volgen via de Volgen knop rechtsboven en in een reactie onder het artikel te laten weten dat jij mee wilt loten voor de winst. En misschien val jij dan wel in de prijzen en krijg jij deze heerlijke feelgood thuis gestuurd.

Lees hier de teaser van Dani van Doorn

Deze actie loopt t/m 9 september. Op 10 september maken we de winnaar bekend.

Heb je een zomerverhaal gemist? Hier vind je een overzicht van alle zomerverhalen terug.



Reacties op: Zomer-WIN-actie met Dani van Doorn

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Dani van Doorn

Dani van Doorn

Auteur van het romantische genre en kinderboeken. Schrijft voor Van Driel Publi...