Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Leesclubdiscussie [spoilers toegestaan]

op 27 oktober 2023 door

Gedurende de Hebban Leesclub zijn wij benieuwd naar jouw mening over het boek. Om het boek inhoudelijk goed te kunnen bespreken, vind je hieronder een set leesclubvragen. We gaan de vragen een voor een samen bespreken, waarbij de leesclubcoördinator het tempo aangeeft. Elke vraag krijgt een eigen artikel.

Let opWil je antwoorden op iemand, klik dan op de grijze button 'Reageer' rechtsonder die opmerking. Gebruik de roze 'Plaats een nieuwe opmerking'-button helemaal onderaan alleen als je een losse opmerking wilt plaatsen.

Leesclubvragen

Vraag 1: Verwachtingen en eerste indruk 

Heb je het boek al opgehaald bij de bibliotheek? Deze eerste vraag is bedoeld als opwarmvraag. Daarvoor hoef je het boek nog niet gelezen te hebben. De inhoudelijke discussie begint pas later deze maand. 
1.A  Wat zijn jouw verwachtingen van Sonny Boy? Wat maakte dat je dit boek wilt gaan lezen?
1.B  Nu je het boek in handen hebt, wat is je eerste indruk? Voelt het prettig aan, is de indeling en het lettertype plezierig, of valt je iets anders op?
1.C  Sinds de eerste uitgave in 2004 is de cover een paar keer veranderd en speciaal voor Heel Nederland Leest nog eens in een nieuw jasje gestoken. Leesclubcoördinator Helma (Heel Flevoland Leest) zette ze voor ons allemaal op een rijtje. Welke cover heeft jouw voorkeur en waarom?

Vraag 2:  De auteur 

2.A  Las je al eens eerder een boek van Annejet van der Zijl? En weet je nog wat je daarvan vond? 

Vraag 3: Foto's

3.A  Wat vind je in zijn algemeenheid van foto's in een boek? 
3.B  Wat vind je van de foto's in Sonny Boy? Voegt het wat toe aan de inhoud van het boek of had het ook zonder gekund? Graag met korte toelichting.
3.C  Wanneer je het gebruik van de foto's combineert met de schrijfstijl in Sonny Boy, hoe zou je dan het boek willen karakteriseren? 

Vraag 4: Het motto

Vaak zie je dat een auteur zijn of haar boek begint met een motto of favoriet citaat. Aan het begin van Sonny Boy haalt Annejet van der Zijl een quote aan van Sebastian Haffner (Het verhaal van een Duitser 1914-1933): "Wie iets van een bepaalde tijd wil begrijpen, moet biografieën lezen, en dan niet die van staatslieden, maar de in aantal veel te schaarse biografieën van onbekende burgers."
4.A  Wat vind je over het algemeen van motto's in boeken? Lees je ze? Vind je dat ze iets toevoegen? Graag met toelichting waarom wel of waarom niet.
4.B  Wat vind je van de bovenstaande quote? Ben je het er mee eens? Graag met toelichting waarom wel of waarom niet.
4.C  Waarom denk je dat Annejet van der Zijl in Sonny Boy juist voor deze quote heeft gekozen


Vraag 5: De hoofdpersonen

Hoewel Rika als ware hoofdpersoon gezien kan worden, zijn Waldemar en Sonny Boy ook van essentieel belang voor het verhaal
5.A  Hoe vind jij hen uitgewerkt?
5.B  Hoe zou jij Rika in vijf woorden omschrijven? 
5.C  Hoe zou jij Waldemar omschrijven in zijn relatie met Rika?
5.D  Sonny Boy vinden we ook terug als titel van het boek. Vind je dat een logische keuze? Of zou je wellicht, nu je het verhaal gelezen hebt, een andere titel kunnen bedenken

Vraag 6: Hun keuzes

De auteur zegt in haar nawoord dat dit boek haar ‘eigen kleine onderzoek naar heldendom’ was.
6.A  Wat maakt Rika en Waldemar in jouw ogen tot helden?
6.B  Wat waren volgens jou hun motieven om hun leven op het spel te zetten voor anderen

Vraag 7: Belangrijke elementen

Water speelt een belangrijke rol in het verhaal. 
7.A  Hoe gebruikt de auteur dit element? En vind je dat dat goed werkt?
7.B  Welke elementen ben je nog meer tegengekomen en kun je daar een voorbeeld van geven?

Vraag 8: Een bestseller

Toen Sonny Boy in het najaar van 2004 uitkwam, was er niemand die dacht dat het een bestseller zou worden omdat de hoofdpersonen zo onbekend waren. Inmiddels zijn er meer dan 750.000 exemplaren van verkocht. Vind je dat terecht? Waarom denk je dat juist dit boek zo’n succes werd? 

Vraag 9: In Noord-Brabant

Leesclubcoördinator Marieke (Heel Friesland en Utrecht Leest) heeft een leuke vraag voor de deelnemers in Noord-Brabant: in het kader van Heel Nederland Leest Sonny Boy is Annejet van der Zijl on tour en komt ook bij jou in de bibliotheek of boekhandel in de buurt. (Dat hoeft dus niet in Noord-Brabant te zijn.) Aan jou de taak om haar ergens mee naar toe te nemen. Waar ga je heen en welke vraag zou je haar willen stellen? 

Vraag 10: Verwachtingen en laatste vragen

10.A  Bij vraag 1 werd gevraagd naar de verwachtingen over Sonny Boy. Zijn de verwachtingen die je toen had uitgekomen of niet? Graag met toelichting. 
10.B  Er zijn vast nog vragen of opmerkingen blijven liggen. Welke zou je hier nog willen voorleggen aan jouw medelezers? 



Volgende stap:

In tegenstelling tot een reguliere Hebban Leesclub is bij deze speciale Heel Nederland Leest Leesclub een recensie niet verplicht, maar het mag natuurlijk altijd. Schrijf in dat geval je recensie van minimaal 150 woorden op de boekpagina van het leesclubboek en plaats een quote uit je recensie plus je sterrenwaardering in 'Schrijf je recensie'.
Kies je ervoor om geen recensie te schrijven, geef dan in 'Schrijf je recensie' 
heel kort je mening over 'Sonny Boy' en het aantal sterren waarmee je het boek hebt gewaardeerd.



Reacties op: Leesclubdiscussie [spoilers toegestaan]

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Annejet van der Zijl

Annejet van der Zijl

Annejet van der Zijl (1962) studeerde in Amsterdam en Londen. Ze werkte tie...