De jongen die van draken droomde

op 21 augustus 2020 door

Tomas is terug! En hoe heerlijk is dat. Opnieuw kan je je laten onderdompelen in een wereld van Draken in De jongen die van draken droomde van Andy Shepherd, wederom vergezeld door de prachtige tekeningen van Sara Ogilvie. Eerder al liet ik je kennis maken met de jeugdserie in de artikelen Eerste Hulp bij Draken Kweken, De jongen die met draken leefde en De jongen die met draken vloog. En ook al leek daarmee de trilogie af, Shepherd bracht meer! Nieuwsgierig? Lees dan snel verder.

Door Annemieke de Jong

Een trilogie - en meer!

Met het verschijnen van het derde deel in de Draken-kweek-serie leek het avontuur van Tomas en zijn superheldenteam tot een einde te zijn gekomen. De draken waren inmiddels groot geworden en klaar voor hun reis naar de plek waar ze thuis horen. En daarbij hoorde natuurlijk het afscheid nemen. Met pijn in hun hart nam het superheldenteam afscheidt van Fikkie, Fonkel, Maxi, Kristal en Rover - wetende dat ze de draken onmogelijk thuis bij zich konden houden.

Maar natuurlijk boden de eerste drie delen genoeg ruimte voor meer avonturen. Want die drakenfruitboom stond nog steeds bij Tomas zijn opa in de tuin en al die uitlopers... Zou het Tomas lukken om nieuwe drakenbomen te kweken?

Met De jongen die van draken droomde verscheen onlangs het vierde deel. En wie het boek gelezen heeft zal zich er niet over verbazen dat het vijfde deel inmiddels in de maak is. De Engelse versie verschijnt naar verwachting in Januari 2021. 

De jongen die van draken droomde

Wie mee heeft mogen leven met Tomas en het superheldenteam in de eerste drie delen, zal zich gelukkig prijzen met deel 4 De jongen die van draken droomde. Het boek heeft zijn vertrouwde uitstraling en stijl behouden. De prettige schrijfstijl met de relatief korte hoofdstukken zorgen er voor dat het boek heerlijk weg leest voor kinderen zelf, maar ook uitermate geschikt is als voorleesboek. En ook nu vormen Ogilvies illustraties een ware verrijking voor dit boek.

Het superheldenteam heeft het moeilijk. De draken zijn weg gevlogen, maar komen gelukkig zo nu en dan terug voor een bezoekje. Een bezoekje waar het hele superheldenteam intens van geniet. En gelukkig is dat niet alles, de drakenfruitboom doet nog altijd wat hij moet doen. En zo verschijnt er zo nu en dan een nieuw draakje, dat door de grote draken wordt opgehaald. 

Maar dan lijkt opeens alles te veranderen in het leven van Tomas en zijn superheldenteam. Tomas stapt per ongeluk op drakenfruit en het draakje dat dan verschijnt is wel heel bijzonder! De tweeling Kat en Kai hebben nieuws - waarvan de rest niet weet of ze dit nu wel of niet leuk moeten vinden. En dan staat daaar ineens een meisje op school in een drakenkostuum die aangeeft alles, maar dan ook echt alles, te weten van draken. 

Wanneer Aura hoog van de toren blaast over haar draken-kennis kan Tomas niet langer zijn mond houden. Hij gaat de discussie aan met haar en deelt zo - uiteindelijk - het geheim van het superheldenteam... maar hoe zal de rest daar op reageren?

Eindoordeel

Wederom laat Shepherd ons genieten van een toegankelijk, prettig lezend verhaal waar menig jeugdige en volwassen lezer van zal genieten. De illustraties van Ogilvie maken het verhaal helemaal af. Ze zijn er in geslaagd de serie eer aan te doen en op het zelfde - hoge - niveau verder te gaan. En dus blijkt De jongen die van draken droomde een prachtige avontuurlijke aanvulling. 

Maar bovendien zorgt het boek ervoor dat ik eigenlijk helemaal niet tot 2021 wil wachten op het 5e deel. Want er worden tipjes van sluiers opgelicht, waarvan ik erg nieuwsgierg ben of ik het daadwerkelijk bij het juiste eind heb. 

Het boek verdient dan ook - zonder twijfel: ****.

Een dikke plus is de aanvulling die er is - met name voor jeugdige lezers of voor leerkrachten die het boek in hun klas willen gaan lezen - in de vorm van een heus drakenmagazine. Die de ruimte biedt om nog eens heerlijk van dit boek na te genieten!

Zijn jullie al aan de Draken-kweek-serie begonnen? Hebben jullie het vierde deel al gelezen? Kijken jullie ook zo uit naar deel 5? Laat het ons weten! Reacties op: De jongen die van draken droomde

Meer informatie

Gerelateerd

Over