Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

De lekker Lezen Challenge: reis mee naar Azië

op 28 augustus 2021 door

Je kon er deze zomer haast niet omheen: De Lekker Lezen Challenge op Hebban. In deze challenge zou je 3 boeken lezen deze zomer en je kon ervoor kiezen om er een thema of iets anderszins uitdagends aan vast te plakken. Ik had de laatste twee weken van augustus vakantie, dus besloot het lekker uit te stellen.

Natuurlijk ging het niet volgens plan. Mijn oorspronkelijke challenge was: Verder gaan in series dan wel series uitlezen. Nu had ik hier drie fantasy boeken voor in gedachten:

  1. De duivelsdief van Lisa Maxwell (647 pagina's);
  2. Koningin van lucht en duisternis van Cassandra Clare (894 pagina's);
  3. Wildcard van Marie Lu (312 pagina's).

Deze challenge strandde al heel snel, want ik kwam voor geen meter in De Duivelsdief. Het kon me niet meer bekoren: ik had het voorgaande deel al in 2018 gelezen en ik vond dat wel goed, maar niet zo goed dat het echt is blijven hangen. Nu kon het mij ook echt niet meer boeien en ik snapte er ook nog eens niks meer van. Aan de kant dus en plannen veranderen, want die andere twee boeken zouden wel lukken alleen niet deze maand. Zeker de Cassandra Clare niet. Ik had nog een flinke TBR met boeken die daar wat langer op lagen, dus ik ging naar Azië met deze challenge.

Ik besloot de volgende boeken te lezen:

  1. Aria van Nazanine Hozar (Iran);
  2. De sterren boven Bagdad van Gina Wilkinson (Irak);
  3. Tokio voor altijd van Emiko Jean (Japan).

Ik las Aria direct, maar toen werd deze challenge ingehaald door de actualiteit. Het geweld in Afghanistan laaide weer op. Twintig jaar geleden hoorde ik voor het eerst over de Taliban, maar ik wilde meer van de situatie en het leven in Afghanistan weten. Ik vroeg op Facebook wat tips en kreeg er een aantal. Omdat Afghanistan eveneens in Azië ligt, werd De sterren boven Bagdad vervangen door Sparks like stars van Nadia Hashimi. Dit vond ik voor deze situatie passender. Dit boek is - jammer genoeg - niet vertaald. Hieronder zal ik kort vertellen wat ik van deze boeken vond.

Aria van Nazanine Hozar

Het is 1953 en in Teheran hoort de jonge soldaat Behrouz in een steegje een baby huilen. Het meisje is duidelijk aan haar lot overgelaten en hij besluit het kindje naar huis mee te nemen. Behrouz heeft geen idee hoe groot de gevolgen zullen zijn van deze daad van barmhartigheid. Als dit meisje, Aria, de jaren erna opgroeit, heeft ze te maken met drie verschillende vrouwen die de rol van moeder op zich zullen nemen: de vrouw van Behrouz, die haar haat en mishandelt; de rijke weduwe Fereshteh, die haar wil beschermen; en de straatarme Mehri, wier geheimen zowel een zegen als een vloek zullen zijn.

Ik vond dit boek minder goed dan verwacht. Het begon sterk met de baby die te vondeling werd gelegd en gevonden werd, maar het verhaal verzandde daarna in chaos. Er werd snel van perspectief gewisseld. Hier heb ik op zich geen probleem mee, zolng er maar verhaal in zit. Dat vond ik hier niet: de personages kregen weinig diepgang en het verhaal van Aria werd om de gebeurtenissen in Iran heen gebouwd. Hierdoor vond ik het geen toegevoegde waarde aan het boek hebben. Ik beoordeelde dit boek dan ook met 3 sterren.

Tokio voor altijd van Emiko Jean

Izumi Tanaka heeft nooit echt het gevoel gehad dat ze ergens bij hoorde – het is niet gemakkelijk om Japans-Amerikaanse te zijn in haar kleine, voor het merendeel witte stadje in Noord- Californië. Ze is opgegroeid bij haar single moeder en weet niks af van haar vader. Totdat ze een groot geheim over zijn identiteit ontdekt… Hij is niemand minder dan de kroonprins  van Japan! Wat betekent dat Izzy een prinses is. Izzy voelt zich al snel gevangen tussen twee werelden en twee versies van zichzelf. Thuis was ze nooit ‘Amerikaans’ genoeg, en in Japan moet ze bewijzen dat ze ‘Japans’ genoeg is.
Zal Izumi bezwijken onder het gewicht van de kroon, of zal ze nog lang en gelukkig in haar sprookje kunnen leven?
• Voor alle fans van Royals, Princess Diaries en de Selectie-serie
• Alle tv- en filmverwijzingen van de early 2000s komen voorbij – smullen!
• Ideale read met disclaimer: deze leg je niet meer weg
‘Move over, Mia Thermopolis! Prinses Izumi zal je hart volledig veroveren terwijl ze je non-stop laat lachen. Met een onvergetelijke stem en een hartverscheurende romance is Tokyo Ever After meteen een favoriet!’ Gloria Chao, auteur van American Panda
‘Laat je niet voor de gek houden: dit is geen typisch prinsessenverhaal. Izumi is een pittige, maar lieve hoofdpersoon die worstelt om haar Amerikaanse leven te verzoenen met haar Japanse afkomst. Een fris en uitgesproken modern sprookje.’ Katharine McGee, auteur van American Royals

Nou sorry, maar ik heb geen enkele referentie terug gevonden? Dit was een YA die ik nog op de plank had liggen. Ik hoorde dat het wel wat dieper gaat en dat er meer aandacht zou zijn voor de thematiek van een bicultureel personage dat niet goed weet waar ze thuishoort. Dat is zeker wel geslaagd, evenals de weergave van de Japanse cultuur. voor de rest was dit gewoon een YA die lekker wegleest en niet heel bijzonder is. Wederom 3 sterren.

Sparks like stars van Nadia Hashimi

Kabul, 1978: The daughter of a prominent family, Sitara Zamani lives a privileged life in Afghanistan’s thriving cosmopolitan capital. The 1970s are a time of remarkable promise under the leadership of people like Sardar Daoud, Afghanistan’s progressive president, and Sitara’s beloved father, his right-hand man. But the ten-year-old Sitara’s world is shattered when communists stage a coup, assassinating the president and Sitara’s entire family. Only she survives.

Smuggled out of the palace by a guard named Shair, Sitara finds her way to the home of a female American diplomat, who adopts her and raises her in America. In her new country, Sitara takes on a new name—Aryana Shepherd—and throws herself into her studies, eventually becoming a renowned surgeon.

New York, 2008: Thirty years after that fatal night in Kabul, Aryana’s world is rocked again when an elderly patient appears in her examination room—a man she never expected to see again. It is Shair, the soldier who saved her, yet may have murdered her entire family. Seeing him awakens Aryana’s fury and desire for answers—and, perhaps, revenge.

Een boek dat ik dus niet kende en ook niet had gepland. Het verhaal speelt zich in Afghanistan af in 1978 en in Amerika in 2008. Het laat goed zien hoe een traumatische gebeurtenis jaren later nog effect kan hebben. De hoofdpersoon uit dit boek heeft nog steeds last van de coup die in 1978 is gepleegd en waarbij haar familie is vermoord. Wat voor niet iedereen bekend is, is dat Afghanistan een welvarend land was dat inmiddels al meer dan veertig jaar oorlog kent. Het einde lijkt nog lang niet in zicht. Ik vond het boek fijn lezen en het Engels is - voor mij - goed te volgen. Dit vond ik wel de beste leeservaring van deze challenge, want ik beoordeel het met 4 sterren.

Heb jij meegedaan met de Lekker lezen challenge en heb jij er een thema aan gekoppeld?



Reacties op: De lekker Lezen Challenge: reis mee naar Azië

Gerelateerd