Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

De boekdiscussie (spoilers over boek toegestaan)

op 29 november 2018 door

Gedurende de Hebban Leesclub zijn wij benieuwd naar jouw mening over het boek. Om het boek inhoudelijk goed te kunnen bespreken, vind je hieronder een set leesclubvragen. We gaan de vragen een voor een samen bespreken, waarbij de leesclubcoördinator het tempo aangeeft door de vragen onder dit bericht te stellen.

Let op: Wil je antwoorden op een van de vragen, klik dan op de grijze button 'Reageer' rechtsonder de vraag, zodat alle reacties op dezelfde vraag bij elkaar blijven. Gebruik de roze 'Plaats een nieuwe opmerking'-button helemaal onderaan alleen als je iets kwijt wilt dat niet te maken heeft met een van de vragen.

LEESCLUBVRAGEN

1. Wat vond je van de opbouw van het verhaal van Sheff? Was het verhaal makkelijk te volgen en waarom wel of niet?

2. In het boek van David zijn veel citaten uit andere literatuur maar ook uit songteksten, films etc. te vinden. Wat voegen deze toe aan het boek voor jou? Wat zeggen ze over de gebeurtenissen, de manier waarop Sheff in het leven staat etc.? Welke is jouw persoonlijke favoriet?

3. Wie is voor jou het hoofdpersonage in het boek, Nic of David en waarom? Welk ander personage spreekt je het meest aan en waarom?

4. David kiest ervoor – mede dankzij zijn achtergrond als journalist – om onderzoek te doen naar de verslaving van zijn zoon. Hij spreekt met deskundigen op het gebied van oorzaken, gevolgen en de behandeling van verslaving. Vond je de beschrijving van dit onderzoek en de uitkomsten een toegevoegde waarde voor het boek, waarom wel of niet? Wat verklaart, naast zijn werk, Davids drang naar steeds meer wetenschappelijke onderbouwing?

5. “Vaak voelt het alsof ik volstrekt tekort ben geschoten.” David geeft zichzelf als ouder gedurende het boek vaak de schuld, al beseft hij tegelijk dat het probleem voor een groot gedeelte buiten zijn macht ligt. Wat vind je van Nics opvoeding zoals die door David beschreven wordt? Had hij privileges, of juist achterstanden/nadelen en zou je David beschrijven als een goede ouder?

6. “Ik vermoed dat ik in die tijd zowat alles heb gevoeld en gedacht en gedaan wat een ouder van een verslaafde kan voelen en denken en doen.” Welke gedachte of actie van David heeft het meeste indruk op jou gemaakt en waarom? Waren er gedachten of acties waar je je juist wel of juist niet mee kon identificeren?

7. Tegelijk met Beautiful Boy verscheen een verhaal van Nics hand Tweak, waarin hij zijn eigen ervaringen op papier heeft gezet. Dit boek hebben we natuurlijk niet gelezen voor de leesclub, maar Nic schrijft daarin over het feit dat hij zelf drugs dealde en zichzelf prostitueerde voor geld. Zou je als ouder dit soort details juist wel of niet willen weten en ben je als lezer geïnteresseerd in het verhaal van Nic? Ben je je tijdens het lezen van Davids verhaal bewust geweest van een missend perspectief en in hoeverre dat het verhaal gekleurd heeft?

8. In de filmdiscussie zullen we praten over de beelden van Van Groeningen, welk beeld (dus niet uit de film) uit het boek heeft tijdens het lezen het meeste indruk op jou gemaakt en waarom? Kun je dit beeld beschrijven?

9. “Ik hoop dat ons verhaal wat troost en steun kan bieden, en ja, wat gedeelde smart.” Heeft het verhaal van de familie Sheff jou geholpen om verslaving beter te begrijpen, ben je anders naar verslaving en verslaafden gaan kijken?

10. Heeft het boek eventuele verwachtingen die je vooraf had waargemaakt of juist niet en waarom?

Volgende stap:

Schrijf je recensie van minimaal 150 woorden op de boekpagina van het leesclubboek en plaats een quote uit je recensie plus je sterrenwaardering in 'Schrijf je recensie'.



Reacties op: De boekdiscussie (spoilers over boek toegestaan)

Meer informatie

Gerelateerd