Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

All on board - andere boeken van Jonas Jonasson

op 03 juli 2018 door

Jonas Jonasson schreef meerdere romans. Zijn doorbraakboek was De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween. Hij startte er de 'lange titels'-trend mee (tegenwoordig zelfs een Hebban Reading Challenge-categorie).

De vraag:

Wat vind jij van de andere boeken van Jonas Jonasson?

Boeken van Jonas Jonasson

De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween (2011)

Allan wordt 100 en dat wordt groots gevierd in het bejaardentehuis, behalve dan dat de jarige het op zijn heupen krijgt en kort voordat het feest losbarst, vertrekt. De tijd die hem rest kan hij beter besteden, vindt hij en hij klimt uit het raam en verdwijnt. Pers en burgemeester hebben het nakijken.

Allan is een nuchter type dat weinig tot geen angst kent en die verder niet al te lang stilstaat bij zijn beslissingen, maar ad hoc handelt en het avontuur op zijn hoogbejaarde leeftijd niet schuwt. Met alle gevolgen van dien. De vaart houdt hij er in elk geval in, want vanaf het moment dat hij het bejaardentehuis verlaat, wordt De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween een soort roadtrip waarbij de lezer de memorabele avonturen van de 100-jarige meemaakt zo let hij even op een koffer voor iemand die maar niet terugkomt en dus gaat de koffer mee de bus in, maar er blijkt enorm veel (maffia)geld in te zitten, hetgeen woeste achtervolgingen tot gevolg heeft -, ook verzamelt Allan een bonte club figuren om zich heen in een zwaan-kleef-aaneffect. Tegelijkertijd passeren de memorabele momenten uit zijn leven én die van de twintigste-eeuwse geschiedenis de revue, met Allan als wel heel bijzonder gezelschap.

De zonderlinge avonturen van het geniale bommenmeisje (2013)

Atoombommen, Mossad en Zweedse politie, een drankzuchtige ingenieur, een kussenfabriek, een kist antilopevlees, een domme, impulsieve broer: Jonas Jonasson mengt deze ingrediënten – en nog veel meer – onnavolgbaar door elkaar tot een verhaal dat vooral géén gewoon verhaal wil zijn. In hoog tempo volgen de verwikkelingen elkaar op en in voortvarendheid en slimheid doen Nombeko en Holger 2 niet onder voor de 100-jarige Allan uit De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween.

Een waardige én vermakelijke opvolger van Jonassons zeer succesvolle debuut!

Gangster Anders en zijn vrienden (en een enkele vijand) (2015)

Gangster Anders en zijn vrienden: Gangster Anders, vers uit de gevangenis; Johanna, een pastor, recent uit haar kerk gezet; en Per, receptionist in het hotel waar ze verblijven, de kleinzoon van een geruïneerde miljonair. Een snood plan smeden ze: Anders moet goedbetaalde vuile klusjes gaan opknappen voor de Zweedse onderwereld, de pastor en de receptionist worden zijn strategische partners. Gaandeweg blijkt Gangster Anders maar matig geschikt voor de job en dan begint hij zich op een dag in de Bijbel te verdiepen. Hij besluit een kerk te stichten, de Kerk van Anders, met als motto: geven is beter dan nemen. Daar zijn Johanna en Per het maar half mee eens. Met inmiddels de halve onderwereld achter zich aan moeten de andere twee als de bliksem een nieuw, lucratief plan verzinnen ...

Hebbanrecensent Guy: 'Gangster Anders en zijn vrienden (en een enkele vijand) is een bijzonder amusant en vrolijk verhaal. Een absurd maar toch erg vermakelijk avontuur dat plaatsvindt in het hedendaagse Zweden.'

Jonas Jonasson, bekend van zijn hilarische roman De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween, schreef een eigentijds avontuur dat zich dit keer volledig afspeelt in het heden en in Zweden.

Over 'All on board'

In de laatste discussieweek lanceren we in alle drie Jonasson Spots een 'All on board' met een vraag over je beleving. Iedereen, alle 75 lezers, kunnen tegelijk in alle drie 'All on board'-topics terecht.

Zie ook:

Hoe duizelig werd jij (tips en suggesties voor de volgende Hebban Carrousel)?

Welk nieuw leesproject zou jij op Hebban willen zien?



Reacties op: All on board - andere boeken van Jonas Jonasson

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Jonas Jonasson

Jonas Jonasson

Jonas Jonasson (1961), geboren als Pär-Ola Jonas Jonasson, is een Zwee...